Digitaal tekenen

Makkelijk schaduw en belichting maken in ProCreate

Zoals jullie misschien wel weten heb ik sinds kort een Ipad Pro, waar ik ProCreate op het geinstalleerd. Dat is een app waarmee je super leuk kunt tekenen. Ik ben helemaal verslaafd aan het tekenen op mijn iPad en deel af en toe ook video’s hiervan op mijn YouTube kanaal, maar ook veel foto’s op mijn Instagram!

Ik vind het de laatste tijd heel erg leuk om hele uitgebreide illustraties te maken, met heel veel schaduw en lichtinval. En voorheen kleurde ik dat op mijn tablet net zoals ik met potloden en stiften kleur. Ik koos een middenkleur, de schaduw deed ik een teintje donkerder en het belichte stuk een teintje lichter. En zo deed ik dat voor elk onderdeel (haar, kledingstuk, plantjes, etc.). Kostte me UREN. Geen grapje. Het inkleuren van één illustratie, kostte me al gauw een uurtje of 8. Het werd wel mooi hoor, maar dat moest toch ook makkelijker en vooral veel sneller kunnen?

Zo ontdekte ik dit weekend eindelijk iets waarmee dit zoveel beter kan. Serieus, dit nieuwe trucje bespaart me 4 uur! En maakt het eigenlijk nog leuker om te kleuren ook. Het is heel simpel. En zo doe je dat:

1. Kleur alles heel basic in. Geef de huid, de spullen, alles, gewoon een basiskleur, net zolang tot je alle kleuren mooi bij elkaar vindt aansluiten. Ik gebruik daar altijd gewoon de brush studio pen voor (voor kleding vaak Dry ink). Maar gebruik vooral een brush die jij mooi vindt aansluiten bij jouw illustraties.

2. Nu gaan we overal tegelijkertijd schaduw aanbrengen. Maak een nieuwe layer aan, zet die helemaal bovenaan, selecter ‘multiply’, zet de opacity op 70% en gebruik de paarse kleurcode van de foto hierboven.

3. Ga nu alles schaduw geven met bijvoorbeeld de brush studio pen (of een andere brush die jij mooi vindt aansluiten), waar jij het wil hebben. Je kan ook in één keer de hele layer vullen met de kleur en overal weggummen waar je geen schaduw wil hebben, je kan ook zelf de schaduw toevoegen.

4. Als alles schaduw heeft gekregen, kan je nog een layer maken met eventueel wat hardere schaduw. Zet die layer nu helemaal bovenaan, gebruik weer dezelfde instellingen als net, maar stel nu de opacity iets minder doorzichtig in. Je kan ook de eerste keer de opacity iets lager zetten als je de schaduw toch wat te hard vindt. Speel hier wat mee. Ik vind het zelf wel altijd mooi om meerdere lagen schaduw toe te voegen, soms maak ik wel eens drie verschillende schaduwlagen. Het enige dat ik verander is de opacity.

5. Als je tevreden bent met de schaduw, kan je het ook nog licht geven. Je kan ook hele toffe illustraties krijgen door alleen schaduw te gebruiken (of alleen belichting), maar het kan ook zeker goed gecombineerd worden met elkaar. Maak een nieuwe layer aan, gebruik hiervoor de kleurcode die hierboven op de foto staat. Selecteer nu de optie ‘Overlay’ en stel de opacity in op 30%. Ook hier kan je wat mee schuiven, mocht je de belichting nu weer juist te licht of te fel vinden. Dit zijn mijn instellingen, maar elke illustratie is natuurlijk anders.

6. Breng de belichting aan de andere kant aan van de schaduw, op de plekken waar jij het mooi vindt. Ook dit kan je weer doen door de hele layer te vullen en weg te gummen, je kan het ook met een brush gewoon aanbrengen. Ook ik gebruik hier weer een studio pen voor, maar kies vooral de brush die jij mooi vindt.

7. Net als met de schaduw, kan je hiervoor ook nog een nieuwe layer maken en de opacity iets hoger zetten, om wat meer overbelichting hier en daar te maken. Dit is dus echt als je dat mooi vindt. Ga gewoon net zo lang door tot jij denkt: “Jaaa, dit moet het zijn”.

8. Mocht je al je schaduwen nou te hard vinden (ik vind dat zelf altijd wel wat hebben, maar het moet wel passen bij jouw tekenstijl), dan kan je altijd nog het handje gebruiken bovenin. Ik selecteer dan altijd een gouache brush daarvoor, zet de opacity iets lager en veeg daarmee rustig over de schaduw randjes en over de belichting randjes om het iets meer te mengen met de basiskleur (dit heb ik bijvoorbeeld gedaan op de benen van het meisje voor de belichting).

Als je helemaal klaar bent met het aanbrengen van licht en schaduw, kan je nog details toevoegen. Zorg dat je de details weer doet onder de lagen van de belichting (hou die altijd helemaal bovenin), dan krijgen je details automatisch het juistje licht.

En dat was dat. Mocht je het leuk vinden om te zien hoe deze illustratie tot stand is gekomen, dan kun je deze video even kijken. Ik geef hierin ook tips voor beginners die willen werken met schaduw en licht en dan zie je precies waar je alles kan selecteren in ProCreate.

Vorige blog