DIY

Een eigen lettertype maken

Vorige keer schreef ik in een blogje over hoe we een Wacom Intuos Pro Medium van Coolblue te leen hadden. Ook beloofde ik aan het einde van het bericht dat ik iets cools ermee ging doen. Dat ga ik nu proberen te doen.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het werken met zo’n tekentablet niet voor iedereen is weggelegd. Het duurde best wel een tijd voordat ik doorhad hoe ik hem het beste kon gebruiken en dat ik gewend was aan hoe hij reageerde. Dat heeft niet zoveel te maken met het apparaat, maar meer met mijn jarenlange (vastgeroeste) ervaring met muizen en trackpads. Als je nu goed kunt tekenen op papier, betekent dit niet automatisch dat je dat ook kunt op zo’n tekentablet.

Sowieso zijn mijn tekenkunsten absoluut niet op het niveau van Maris, dus daar heb ik mij voor het gemak dan ook maar even niet aan gewaagd. Hetgeen waar ik altijd complimenten over krijg is mijn handschrift. Dus ik wist direct wat ik wilde maken: Een eigen lettertype!

Na even zoeken op het internet kwam ik op een site waarmee je eenvoudig (en gratis) je eigen lettertype kunt maken: Calligraphr

Nadat je je hebt aangemeld op de site krijg je eigenlijk weinig opties. Als je gratis gebruik wilt maken van Calligraphr, mag je een lettertype maken met maximaal 75 tekens. Je kunt zelf precies selecteren welke letters je wilt. Een maximum van 75 tekens klinkt niet als veel, maar je kunt een lettertype mee maken met het volledige alfabet in hoofd- en kleine letters, de tien cijfers en wat leestekens. Dat is voor nu even genoeg. Ik maakte de volgende selectie:

Wat je vervolgens kunt doen, is een template downloaden. Op deze template staat precies aangegeven hoe groot de letters getekend moeten worden en de verschillende lijnen waar je tussen dient te blijven. Net als vroeger op school. Ik heb de template gedownload in PDF, met op de achtergrond licht de letters. Dat maakte het erg makkelijk om de juiste grootte aan te houden.

Het bestand dat je vervolgens krijgt kun je printen, maar dat doe ik natuurlijk niet. We hebben niet voor niets zo’n tekentablet. En wat nou zo leuk is, dit kan iedereen. Als je kunt schrijven ten minste.

Nu was het wel even uitzoeken hoe ik dit het beste kon doen.  Ik maakte eerst gebruik van Autodesk SketchBook, wat sinds kort volledig gratis te gebruiken is. Alleen ondersteunde SketchBook geen PDF’s. Dus daar moest ik toch gebruik maken van de PNG bestanden. Uiteindelijk ben ik gaan werken in Adobe Illustrator. Dat is wel een betaald programma, maar dat hadden we toevallig toch al. Daar kon ik prachtig de PDF openen en kreeg ik alle pagina’s netjes naast elkaar. Het maakte het ook makkelijk om achteraf nog even de letters aan te passen als ze net te groot waren.

Welke versie je ook download en in welk programma je het ook opent, je krijgt een sjabloon als dit. Je ziet alle tekens die je moet tekenen en de lijnen waarbinnen je moet blijven. Het is nu alleen een kwestie van invullen.

Dan pas merk je hoe moeilijk schrijven eigenlijk is! Je bent namelijk gewend om naar je hand te kijken als je schrijft en voornamelijk naar wat je schrijft. Laat dat nou net niet gaan met een tekentablet zonder beeldscherm erin. Dat vroeg behoorlijk wat oefening en zelfs toen lukte het me nog niet goed genoeg. Gelukkig hou ik van creatieve oplossingen en ben ik toevallig ontzettend goed in… overtrekken.

Wat een geluk dat deze Wacom tekentablet zo ontzettend goed werkt. Hij werkte gewoon door het papier heen. Dus ik schreef alle letters en leestekens uit en vulde één voor één alle vakjes van het sjabloon in. Met dit als resultaat:

Vervolgens was het een kwestie van dit opslaan als PDF, een nieuw font aanmaken op Calligraphr, het bestand uploaden en voila!

Alle letters, cijfers en leestekens staan erin. Ik moest wel nog even spelen met de tekenafstand en de woordafstand, maar uiteindelijk kon ik op ‘Build Font’ drukken en kwam mijn eerste eigen lettertype eruit!

Nu denk je misschien, wat moet ik met mijn eigen handschrift als lettertype? Behalve dan dat het heel cool is, weet Calligraphr natuurlijk niet wat je schrijft. Dus je zou ook een lettertype kunnen maken waarbij elke letter een andere doodle is! Wie weet.. misschien inspiratie voor een andere keer.

Je krijgt natuurlijk wel het mooiste resultaat met een tekentablet. Als je die nog niet hebt dan is de Wacom Intuos Pro Medium zeker een aanrader. Maar ook een Wacom Intuos S tekentablet is meer dan goed genoeg!

Oh, en mocht je het leuk vinden. Je mag mijn handschrift downloaden en gebruiken!

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk