DIY voor in huis

DIY Adventskalender / Kerstdorp

Ieder jaar maar ik een adventskalender voor mijn dochtertjes. Vorig jaar besloten we eens een kalender te maken die, in plaats van speelgoed, opdrachten erin had zitten. Elke dag mogen ze dan een kaartje trekken waarop staat wat we die dag gaan doen. Uiteraard in het kerstthema. Dat was zo in de smaak gevallen dat mijn man en ik het dit jaar weer hebben gemaakt met opdrachten. Dit keer werden het niet zomaar kaartjes aan een stok, maar een kerstdorpje waar de kaartjes inzitten.

Wat heb je nodig?

  • bruin papierkarton (wij gebruikten kleine bruine lege kaartjes van de Action, 59 cent per 8 kaartjes).
  • scherp mesje
  • potlood
  • liniaal (liefst van metaal)
  • lijm
  • 100 lampjes
  • zwarte pen
  • wit papierkarton
  • dennetakken

Hoe maak je het?

1. Teken op een bruin karton een huisje uit. Maak het gewoon uit één gedeelte, zodat je makkelijk het huisje kan vouwen, zonder veel te lijmen. Maak er direct lijmrandjes aan waar je het op kan lijmen.

2. Maak raampjes en deurtjes erin zoals je leuk vindt. Snij de raampjes er deurtjes uit met een scherp mesje.

3. Knip het huisje uit en plak met lijm het huisje dicht. Knip een dak uit en plak die op het huisje.

4. Schrijf met een zwarte pen het huisnummer erop (de dagen van de maand waarop ze het huisje mogen “openmaken”). Dit kan naast de deur, maar ook gewoon groot op het dak.

5. Maak kleine gaatjes aan de achterkant met een schaar en steek daar de lampjes doorheen. Gebruik twee lampjes per huisje en laat een paar lampjes ertussen vrij, dus gewoon los door het dorpje heen liggen.

6. Schrijf op witte kaartjes de activiteit van die dag, vouw ze dubbel.

7. Plaats de huisjes waar je ze wil hebben en leg een kaartje in het huisje.

8. Plaats nog wat kersttakken ertussen en klaar is je adventskalender!

Moeilijk is het niet, wel veel werk! Want je moet natuurlijk flink wat huisjes maken. Maar het is hartstikke leuk om te doen. Zeker als je niet elk huisje hetzelfde maakt. Wil je zien hoe wij het gemaakt hebben? Dat kan je in deze video zien:

Heel veel knutselplezier!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk