Dameskleren haken

Sara Maxi-jurk haken

Zo! En daar is dan eindelijk weer eens een haakpatroon op mijn blog. En misschien snap je nu meteen waarom dit wat langer duurde dan normaal. Het was nogal wat meters dat gehaakt moest worden. Ik ben zelf namelijk best wel lang, 179 cm. Dus voordat ik eindelijk bij mijn enkels was, was ik wel flink wat uurtjes verder. En dan is het ook nog zomervakantie en heb ik twee dochters elke dag thuis, dus dan gaat het nog minder snel. Maar, genoeg excuses, het is af, het is super goed gelukt en ik ben HE-LE-MAAL enthousiast. Mijn grootste haakproject tot dusver. En jij kan het ook weer maken. Het is niet lastig, wel veel werk! Komt ie:

Wat  heb je nodig voor maat M en een lengte van 179 cm?

  • 5 bollen Nako Estiva, kleur zwart (kan je hier bestellen). Het is half katoen / half bamboe. Dat maakt de garen extra licht, zodat de jurk niet onwijs gaat uithangen.
  • haaknaald 3
  • stopnaald
  • schaar
  • smal centuurtje
  • zwarte onderjurk
  • steekmarkeerders
  • flink wat doorzettingsvermogen en netflix series voor tijdens het haken!

Welke steken moet je kennen?

l = losse
hv = halve vaste
hst = half stokje
st = stokje

Hoe maak je het?

Allereerst zal ik uitleggen hoe het patroon werkt dat ik heb gebruikt. De hele jurk wordt met hetzelfde ruitpatroon gehaakt, dus als je hem eenmaal doorhebt kan je het zo weghaken zonder na te denken. Dit is hoe het patroon gaat:

De body:

Begin met het opzetten van halve stokjes. Hoe je dat doet zie je hier:

Mocht je liever willen opzetten met lossen, dan kan dat ook, maar houd er dan wel rekening mee dat je eerst een rij hst moet haken voordat je aan de slag kan. En ook dat het iets minder rekbaar is. Meet je lossenketting (of je opgezette hst) losjes rond je borsten. Als het losjes zit en wel kan sluiten, dan heb je genoeg opgezet. LET OP: Zorg dat het deelbaar blijft door 12. Ik begon zelf met 168 hst. Sluit met een hv tot een ring. Haak 3 l en keer dan je werk om.

Ga dan het ruitpatroon haken, zoals uitgelegd wordt in het telpatroon. We beginnen bij de navel en werken naar de oksels toe. Sluit elke ronde met een hv, haak 3 l, keer dan je werk om en ga dan weer verder met het ruitpatroon. Haak net zo lang dit door tot je 3 cm onder je oksels bent. In totaal had ik 30 rijen gehaakt, maar als je er meer of minder nodig hebt, is dat geen probleem. Let er wel op dat je laatste rij een rij 6 is.

Voorpand 1: 

Leg je werk even neer en plaats markeerders op je werk. Zorg dat de draad waar je nu nog mee bezig bent netjes aan de zijkant zit waar je de eerste markeerder gaat plaatsen. Zet 2 markeerders op de buitenkanten van je werk (dus het gedeelte dat precies onder je oksel komt) en 1 markeerder precies in het midden. Tel 6 steken naast je middelste markeerder naar links en zet daar een markeerder. En tel naast je middelste markeerder 6 steken naar rechts en zet daar een markeerder. Als het goed is heb je nu in het midden 13 steken vrij gelaten. Die gaan we niet haken. Ga nu verder met haken. Elke rij eindigen we met 3 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: Haak 3 l. Haak het ruitpatroon tot aan de eerste markeerder die je tegen komt.
Rij 2: Haak 1 st in de 3lboog, haak het ruitpatroon, stop als je terug bent waar je bij rij 1 begon.
Rij 3: Haak het ruitpatroon, eindig met 1 st in de 3lboog en 1 st tussen laatste 2 st.
Rij 4: 1 st in de 3lboog, 3 l, haak het ruitpatroon.
Rij 5: Herhaal rij 3 van het voorpand.
Rij 6: Herhaal rij 4 van het voorpand.
Rij 7 t/m 19: Haak het ruitpatroon.

Voorpand 2: 

Hecht aan bij de andere markeerder aan de zijkant (dus andere oksel).
Rij 1: Herhaal rij 1, voorpand 1.
Rij 2: Haak meteen 2 st in de lboog, haak het ruitpatroon.
Rij 3: Haak het ruitpatroon. Eindig met 1 st op de 6 st van de vorige rij in het midden en 1 st op het laatste st.
Rij 4: Haak meteen 2 st in de 3lboog, haak het ruitpatroon.
Rij 5: Haak het ruitpatroon. Eindig met 1 st op het laatste st.
Rij 6: Haak meteen 2 st op de 6 st. haak het ruitpatroon.
Rij 7 t/m 19: Haak het ruitpatroon.

Achterpand: 

Hecht aan bij de markeerder aan de zijkant. Haak 3 l.
Rij 1 t/m 17: Haak het ruitpatroon.

Naai de voorpanden van rij 19 vast aan het achterpand. Werk de draden weg.

Rok: 

Hecht aan onderaan de body, aan de zijkant (dus net zoals je markeerder van het voorpand).
Rij 1: Haak 2 l, haak de hele voorzijde hst in de achterste lussen. Zodra je bij de achterzijde komt haak je hst door allebei de lussen. Haak zodra je weer bij het begin van deze rij aankomt door over de voorste lussen met hst, tot je bij je andere zijkant aankomt.
Rij 2 t/m oneindig: Nu ga je het ruitpatroon haken zoals het komt. En je kan nu net zo lang door blijven haken, tot hij de gewenste lengte heeft. Het mooiste is als hij echt tot op de grond hangt, dus als je er bijna bent, even doorzetten, want het resultaat is echt mooier dan dat je stopt bij je enkels.

Werk alle draden nog weg en klaar is je jurk. Moeilijk is hij niet. Wel veel werk. Maar daarna kan je onwijs blij zijn. Zo ziet het er dan uit:

Voor de mensen die deze jurk ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden, sowieso omdat ik dit dan ook kan blijven doen! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En omdat ik het heerlijk vind om dit soort filmpjes te kijken als ik aan het haken ben, heb ik hier vast wat entertainment voor jullie neergezet:

Heel veel haakplezier en tot snel weer!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk