Tips & tricks

10 tips voor budget make-overs

Ik vind het altijd heerlijk om bezig te zijn met ons huis. Verbouwen doen we graag en het liefst verander ik zo nu en dan mijn spullen en zet ik er weer iets nieuws voor terug. Mijn oude buurmeisje zei een tijdje terug ook: “Altijd als ik hier binnen kom is er wel weer iets anders. Of een nieuwe kast, of een andere kleur op de muur…”. En dan heb ik nog wel het idee dat het super erg meevalt met hoeveel we veranderen hier in dit huis. Het liefste zag ik het nog vaker gebeuren, alleen… het kost toch altijd weer geld. Maar nou hoeft het helemaal niet altijd super duur te zijn hoor. Hier wat tips hoe wij vooral ons huis constant inrichten:

Tip 1: Hergebruik je spullen

Gooi nooit iets weg. Zet het desnoods een tijd in de schuur of op zolder als je iets zat bent of even niet kwijt kan. En ik weet ook wel dat je niet oneindige opslagruimte hebt, dus je mag heus wel eens iets wegdoen dat echt op is of niet meer nodig is, maar probeer het liefst zo veel mogelijk te bewaren. Want vaak vind je het na een lange tijd ineens vanzelf weer leuk. Vooral handig op het gebied van decoraties. Even alles veranderen, kijk eens wat je nog op zolder hebt staan. Misschien kan je een oud kandelaartje ineens nu een heel leuk plekje geven, die je voorheen anders weggedaan had.

Tip 2: Maak iets anders van die spullen

Een beetje creatief mens heeft niet zoveel geld nodig om een huis leuk te maken. Maar ook als je minder creatief bent, kan je heus wel iets met je oude spullen. Een oud plantentafeltje kan met een lakje verf ineens heel goed dienen als bijzettafel, of misschien als je de pootjes iets inkort wel als een klein salontafeltje. En een oud kastje kan misschien wel prima dienen als poppenhuis voor de kindjes. Of als speelkeukentje. Gooi niet zomaar iets weg omdat je het niet meer voor die functie kan gebruiken, maar kijk eens of je er iets anders mee kan doen!

Tip 3: Ga op zoek naar koopjes

En waar kan je dat tegenwoordig nou beter doen, dan op marktplaats? Je wil niet weten hoeveel uit ons huis tweedehands is. En het kan me niets schelen. Ik schaam me er ook niet voor. Ik vind het echt een sport om voor zo min mogelijk geld, zulke mooi mogelijke spullen in mijn huis te toveren. En daar moet je soms wat voor zoeken en geduld voor hebben, maar het lukt ALTIJD. Lees anders mijn marktplaats tips blogje als je wil weten hoe je nou de beste koopjes vindt. Wij hebben echt al zoveel geweldige koopjes gevonden op het internet. En elke keer kan ik er zo van genieten dat ik zoiets moois heb kunnen kopen daardoor. En als ik het na een tijd zat ben verkoop ik het vaak weer voor hetzelfde bedrag en koop ik voor dat bedrag weer iets anders op marktplaats terug. Oftewel, heeft het me alleen wat tijd gekost, maar verder niets, en heb ik een compleet andere inrichting.

Tip 4: Zoek naar goedkope webshops

Mocht je niet zo van het tweedehandse zijn, of mocht je het tweedehands nou echt niet kunnen vinden, koop dan ook niet het eerste het beste dat je tegen komt in de (web)winkel. Als je op internet zoekt naar een product dat je nodig hebt vind je aan eerste hits voornamelijk producten die prijzig zijn. Maar als je nou iets langer doorzoekt, kan je soms tegen geweldige webshops aansurfen (is dat een woord?) die je anders nooit ontdekt had. Toen wij bezig waren met de make-over van de gang boven, hadden wij ook nieuwe gordijnen nodig. En aangezien wij alleen maar schuine dakramen hadden, werden die gordijnen onwijs prijzig in de bouwmarkten. En ook op vele webshops. Totdat we een webshop ontdekte die voor weinig geld dakraam gordijnen leverde. En dat scheelde meteen zoveel geld. En we zijn er super blij mee! Dus, heb soms iets meer geduld, zoek even een half uurtje langer, maar het wordt beloond!

Tip 5: Kijk eens langs de kant van de weg

En nu denk je misschien… “IEW! Ik ben geen zwerver!”. Maar echt, weet je wat voor prachtige dingen ik heb zien staan op de hoek van de straat. Dat mensen zomaar wilden wegdoen, terwijl je er nog zoveel mee kon maken. Zo vond ik ooit een buffetkast. Nog hartstikke netjes. Niet zo mooi meer, maar echt nog prima als je die een lakbeurt zou geven. Dus Rick en ik hebben hem meegesleurd, in een middagje had ik hem opgeknapt en hij heeft vier jaar bij ons in de keuken gestaan. We zijn ontzettend blij geweest met die kast. En het had, afgezien van een klein beetje verf, niets gekost. We vonden ook ooit vier lederen stoelen. Twee daarvan waren stuk, maar twee waren nog onwijs mooi en goed. Dus die hebben we meegenomen. Thuis even schoongemaakt en we gebruiken ze nog steeds als bureaustoelen die je hierboven op de foto ziet. Ze zien er nog uit als nieuw. Zo zonde wat mensen allemaal weggooien! Keep your eyes open people. En ga gewoon struinen tussen de troep. En als je dat gênant vindt, doe het dan lekker ‘s avonds. Als het donker is buiten. Doet iedereen 😉 Je bent geen zwerver, je bent gewoon heel creatief. Iemand zijn rommel is voor jou misschien wel een schat. En wat is daar mis mee?

Tip 6: Geef je oude spullen eens een verflaagje

Dat je nu misschien die landelijke spullen in huis een beetje zat begint te worden, dat begrijp ik wel. Ik zie internet ook massaal gevuld worden met van die landelijke eettafels en salontafels. Maar wist je dat je deze tafels met een paar uurtjes werk kan omtoveren tot een super stoere tafel van nu. Maak de poten gewoon zwart, in plaats van wit (of vervang ze eventueel met zwart metalen poten), schuur het tafelblad tot het hout erdoor komt en geef het een beitslaagje. En mensen zullen zeggen dat je een prachtige tafel in je keuken hebt staan. Scheelt jou weer een paar honderd euro voor een nieuwe tafel. Kijk eens door je spullen heen. Wat kan je er nog van maken?

Tip 7: Praat met andere mensen over de plannen voor het huis

En echt, je zal zien wat mensen ineens nog voor je hebben staan. Ergens op zolder. Of in de woonkamer, maar wat ze zelf eigenlijk graag wilden gaan vervangen. Zo vaak dat wij iets hebben gekregen, omdat andere mensen dat gewoon hadden liggen en er eigenlijk toch niets mee deden. Zij blij dat ze iemand er blij mee konden maken, en wij blij dat we die spullen hadden zonder dat het geld heeft gekost. Praat er gewoon met andere mensen over. Je hoeft er niet om te vragen, maar je ideeën met andere mensen bespreken kan soms al tot geweldige spullen leiden. En misschien kan jij hetzelfde wel terug doen voor iemand (doordat jullie ineens daar een gesprek over hebben) en ook iemand heel blij maken.

Tip 8: Kringloopwinkel

Uiteraard. Als marktplaats in dit rijtje staat, moet de kringloopwinkel er ook tussen. Want als je een beetje goed kijkt, en een beetje creatief denkt zoals tip 2 en tip 6, kan je soms tegen hele leuke dingen aanlopen. En soms kom je er tien keer achter elkaar en vind je er niets. Kan ook zomaar gebeuren. Maar het struinen is altijd leuk en als je wel iets vindt waar je maar een paar euro voor hoeft neer te leggen, dan geeft dat zo’n goed gevoel!

Tip 9: Zoek de DIY’er in jezelf

Want uiteraard bestaat er altijd nog een optie om dingen zelf te gaan maken. Dat wil overigens niet altijd zeggen dat het goedkoper is. Want DIY dingen kunnen soms ook gewoon duurder uitpakken dan een product dat je tegenwoordig vindt bij de Action. Maar kijk eens op Pinterest, hoeveel leuke budget ideetjes daarop staan. Hoe je je huis gezellig kan decoreren voor een habbekrats. Misschien denk je: “Nee, dat is niets voor mij, ik ben niet zo heel creatief”. Maar geloof me, dat zei ik een paar jaar geleden ook. Ik ben helemaal niet zo creatief. En nu heet ik CreaChick. Dus iedereen heeft een kant in zich waarvan ze misschien niet eens wisten dat ze die hadden. Geef het eens een kans. Je zal jezelf verbazen. Echt waar! En wat kan je genieten van iets dat goedkoop was, super leuk staat en dan ook nog eens helemaal uniek is, omdat je het zelf hebt gemaakt. Niets heeft meer waarde dan dat!

Tip 10: Ga verkopen!

Mocht je nou echt denken: “Leuk allemaal dit, maar ik wil een nieuwe bank en daar heb ik gewoon geld voor nodig, want ik kan hem niet vinden in de kringloop, niet op webshops, niet zelf maken en ook niet vinden op straat”. Dat kan! Ook dat gebeurt. Dan wordt het gewoon tijd om eens een rondje te lopen door je huis. En alsnog naar zolder te gaan. En alle spullen te bekijken die je hebt. Wat hiervan wil je nou echt nog gebruiken? En wat kan eigenlijk wel weg. Wat heeft nog waarde? Hoeveel kleren heb ik eigenlijk en wat draag ik daar nu echt van? Gooi Marktplaats vol met jouw spullen. Ook met je oude bank. Wat krijg je daar nog voor? En hoeveel moet je dan nog bijleggen? Geef een yard sale. Ga op een kofferbakmarkt staan. Je zal zien dat je stiekem voor heel veel geld gewoon op zolder had liggen. Of in je berging. Of waar jij je spullen dan ook opslaat. En koop van dat geld dan een keer iets nieuws voor in je huis.

Wat zeggen ze ook altijd weer? Wie geen geld heeft moet creatief zijn? Of zeg ik dat altijd? Hoe dan ook, het is wel zo. Als je geen geld hebt, word je vanzelf heel creatief. En vindingrijk. Vooral als je iets echt graag wil. En ook jij kan dit! Dus, we gaan lekker opruimen, anders kijken naar spullen en beter op zoek naar koopjes. Want die staan vaak gewoon voor je neus. Je moet het alleen even zien 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk