Dameskleren haken

Kyra zomertop haken

Ik ben zo gek op mijn Mila top, de top die ik een tijdje terug gehaakt had voor mijzelf, dat ik besloot nog een variant hiervan te maken. Maar dan een wat stoerdere versie, die ook heel leuk staat op een broek. En zo haakte ik afgelopen weken (kwam er even weinig aan toe) deze top, de Kyra zomertop. Ook dit is weer een wat korter model, kwam bij mij tot mijn navel, maar als je hem langer wil hebben kan dat zonder problemen voor het verdere patroon. Dus weer voor iedereen zo te maken dat het helemaal goed zit. 

Wat heb je nodig voor een kort model, maat M?

  • 4 bollen katoenmix garen (ik gebruikte Drops, Cotton Light crème, 105 m per bolletje, 50 gr, mix van katoen en polyester)
  • haaknaald 4
  • klein knoopje
  • naald en draad
  • stopnaald
  • schaar
  • 3 steekmarkeerders

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
hst = half stokje

De body:

Zet lossen (of meteen hst) op deelbaar door 7. Hoe je hakend opzet, leer je hier:

Meet even rond je borsten of het goed zit. Het moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Gewoon zonder aan te trekken moet het netjes aansluiten. Bij mij zat het met 119 steken goed. Sluit tot een ring met een hv en haak dan 2 l. We beginnen met haken onderaan de top en werken naar boven toe. Elke toer eindigen we met het haken van 2 l en dan keren we ons werk om.

Toer 1: Haak allemaal hst mocht je niet opgezet hebben met hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 2: Haak op elke hst een hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 3: haak 1 extra l, *sla 1 steek over, hst, 1 l*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde van de toer. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 3 l.
Toer 4: Haak op elke hst een hst. Haak in de lboog 1 hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.

Toer 5: haak 2 hst, 1 l, sla 1 steek over. *6 hst, 1 l, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde van de toer. Eindig met 3 hst en sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 6: Haak op elke hst een hst. Haak in de lboog 1 hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 7 en 8: Haak op elk hst een hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.

Herhaal toer 5 t/m 8 tot je de gewenste lengte hebt en je bij je 3 cm onder je oksels bent aangekomen,  maar stop met een toer 6. Ik heb het zelf 7x herhaald. Bij mij liep het nu vanaf mijn navel tot 3 cm onder mijn oksels.

Voorpand

Omdat we nu de armsgaten gaan maken, kunnen we niet meer helemaal doorhaken als een ronde lap, omdat je armen dan nergens meer doorheen kunnen. We gaan nu dus even het voorpand en het achterpand apart haken van elkaar, maar wel aan het stuk waar je nu mee bezig bent. Je hoeft dus niet af te hechten, we gaan gewoon door waar we gebleven waren. Elke rij eindigen we met 2 l en keer dan je werk om. 

Rij 1: Haak eerste 2 steken samen. Haak hst tot je aan de andere zijkant van je body bent. Leg je werk even plat neer om goed te kunnen zien wat dan de buitenkanten van je top zijn. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 2: Haak eerste 2 steken samen. Haak hst. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 3: Haak eerste 2 steken samen. Herhaal daarna toer 5, het gedeelte tussen de **. LET OP: Zorg dat de gaatjes van dit patroon netjes boven elkaar komen. Mocht je daarvoor eerst iets minder hst moeten haken, dan kan dat gewoon. Als het patroon maar netjes doorloopt. De rest maakt niet uit. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 4: Haak eerste 2 steken samen. Haak hst op elke hst en 1 hst in elke lboog. Haak laatste 2 steken samen.

Tel even je steken en deel dat door 2. Plaats een markeerder in het midden. Bij mij was het steek 25. Tel 6 steken naar links en plaats daar ook een markeerder. Tel ook 6 steken naar rechts vanaf het midden en plaats daar ook een markeerder.

Rij 5: Haak eerste 2 steken samen. Haak hst tot aan de eerste markeerder die je tegen komt. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 6: Herhaal rij 2.
Rij 7: Herhaal toer 5, het gedeelte tussen de **. LET OP: Zorg dat de gaatjes van dit patroon weer netjes boven elkaar komen. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 8: Haak eerste 2 steken samen, Haak hst op elke hst en 1 hst in elke lboog.
Rij 9: Haak hst. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 10: Haak hst.
Rij 11: Herhaal toer 5, het gedeelte tussen de **. LET OP: Zorg dat de gaatjes van dit patroon weer netjes boven elkaar komen.
Rij 12: Herhaal rij 8.
Rij 13 en 14: Herhaal rij 10.
Rij 15: Herhaal rij 11.
Rij 16: Herhaal rij 8.
Rij 17 en 18: Herhaal rij 10.

Herhaal rij 5 t/m 18 aan de andere kant van het voorpand. Hecht daar even aan en haak eerst 2 l.

Achterpand

Hecht aan 1 steek na de beginsteek van het voorpand. Plaats net als bij het voorpand ook hier een markeerder in het midden van je werk. Elke rij eindigen we weer met 2 l en keer dan je werk om. 

Rij 1: Haak eerste 2 steken samen. Haak hst. Stop bij de markeerder, in die steek waar de markeerder ook in zit.
Rij 2: Haak allemaal hst. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 3: Haak eerste 2 steken samen, herhaal toer 5, het gedeelte tussen de **. LET OP: Zorg dat de gaatjes van dit patroon weer netjes boven elkaar komen.
Rij 4: haak hst op elke hst en 1 hst in elke lboog, haak laatste 2 steken samen.
Rij 5 en 6: Haak hst.
Rij 7:  Herhaal toer 5, het gedeelte tussen de **. LET OP: Zorg dat de gaatjes van dit patroon weer netjes boven elkaar komen.
Rij 8 t/m 16: Herhaal rij 4 t/m 7 van het achterpand (haak alleen geen steken meer samen bij rij 4).
Rij 17: Haak hst, net zoveel als je bovenop je voorpand hebt. Haak laatste 2 steken hiervan samen.
Rij 18: Haak hst. Hecht af.

Herhaal rij 1 t/m 18 van het achterpand aan de andere kant van het achterpand. Begin ook weer 1 steek naast de steek waar je met het voorpand in begonnen was en haak weer tot in de markeerder. Alleen rij 16 haak je iets anders. Daar begin je de rij met 2 l extra (dit wordt het boogje die straks om het knoopje heen gaat.

Naai een knoopje op rij 16, aan de kant die je het eerste gehaakt hebt. Naai bovenop bij de schouders de voorpanden aan het achterpand vast. Werk alle draadjes weg.

Afwerking

Hecht aan in de nekopening, waar maakt niet uit. Haak 1 l. Haak vervolgens op gevoel allemaal v rondom de opening. Haak op de hoeken van het achterpand 3 v in dezelfde steek. Sla de 2 extra l van rij 16 niet om met v, ga daar gewoon omheen. Sluit met een hv in de 1e l als je aangekomen bent bij het begin en hecht af.

Hecht opnieuw de draad aan in de armopening. Haak hier ook 1 l, en dan op gevoel allemaal v rondom, om het netjes af te werken. Sluit met een hv in de 1e l als je aangekomen bent bij het begin en hecht af. Herhaal dit in de andere armopening.

En dat was het! Een super simpele top, maar hij staat zo leuk! Haakt lekker weg en je hebt zo een leuk truitje voor jezelf of (klein)dochter gemaakt.

Voor de mensen die dit topje ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk