kinderkleren haken

Penny Jumpsuit haken

Het werd wel weer eens tijd dat ik wat voor mijn dochtertjes ging haken. De laatste tijd kwamen er zoveel volwassen kledingstukken van mijn haaknaald. Mijn jongste dochtertje wilde wel heel graag een jumpsuit. Gehaakt. Super leuk! Ook weer een uitdaging, want een broekje had ik nog nooit gehaakt. Maar het is weer gelukt, er loopt hier een super blij meisje rond in huis met een gehaakt jumpsuitje aan en ik kan jullie weer blij maken met een gratis patroon! 

Wat heb je nodig voor maat 110/116?

  • 4 bollen 100% katoengaren (ik gebruikte Drops Love You 6, kleur lichtroze, looplengte 120 m, 50 gr)
  • haaknaald 4 (op de garen staat naald 3.5, maar ik vond het lekkerder haken met een 4)
  • stopnaald
  • 3 steekmarkeerders

Welke steken moet je kennen?

l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
hst = half stokje
lboog = lossenboog

Top

In dit patroon haak ik een maat 110/116. Maar het patroon is gemakkelijk te vergroten/verkleinen. Ook is deze jumpsuit prima aan te passen naar een jurkje. Oftewel, genoeg keus, voor iedereen een Penny outfit! Mocht je hem vergroten/verkleinen, zorg dan dat je opzetsteken deelbaar blijven door 6. Ik begon met het opzetten van 90 hst. Ik ben zelf erg fan van het opzetten met halve stokjes, in plaats van met lossen. Het maakt het net even iets rekbaarder. Mocht je deze manier van opzetten nog niet kennen, dan kan je het filmpje hieronder bekijken. Mocht je dit niet willen dan kan je natuurlijk ook gewoon 90 l opzetten en dan nog een rij met hst haken. Sluit de ketting met een hv tot een ring.

We haken dit patroon van boven naar beneden. We beginnen onder de oksels. Meet dus daar even op hoeveel steken je nodig hebt. Het moet een beetje losjes zitten, maar niet te los.

Toer 1 t/m toer 3: 2 l, haak in alle steken hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.

Toer 4 t/m 6: Haak rij 1 t/m 3 van het patroon hierboven. Let op: Je haakt in het rond. Zorg dus dat je mooi uitkomt en niet 8 st naast elkaar hebt zitten, maar dat het herhalende patroon netjes doorloopt.
Toer 7: 2 l, haak hst op alle steken die komen. Haak 1 hst in de lboog. Sluit met een hv in 2e l van de eerste 2 l.
Toer 8: 2 l, haak hst op alle vorige hst. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.

Toer 9 t/m 12: Haak de zigzagsteek. Net als bij het kantpatroon, let op: Je haakt in het rond. Zorg dus dat je mooi uitkomt en niet 9 hst naast elkaar hebt zitten, maar dat het herhalende patroon netjes doorloopt.
Toer 13: 2 l, haak hst op alle steken die komen. Haak 1 hst in de lboog. Sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 14: Herhaal toer 1.

Toer 15 t/m 18: Haak kantpatroon rij 1 t/m 4.
Toer 19 en 20: Herhaal toer 7 en 8.
Toer 21: Herhaal toer 8 nogmaals.
Toer 22: 2 l, 1 hst, *1 l, sla 1 steek over, 2 hst*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde van de toer. Eindig met 1 l en sluit met een hv in 2e l van de eerste 2 l.
Toer 23: Herhaal toer 8.

Broekje

We haken gewoon door waar we gebleven waren bij de top, maar beginnen nu aan de onderkant van het pakje. Oftewel, het broekje. Toer 23 valt nu op de heupen. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je nog wat toeren erbij haken. Kies er zelf voor of je de zigzag herhaalt of het kantstukje dat er tussendoor zit. Let er dan wel op dat je toer 22 dan wat lager plaatst, want daar komt zo meteen het bandje doorheen dat een strikje geeft op de voorkant.

Toer 24: 2 l, haak hst op alle hst van de vorige toer. Meerder in totaal 6 hst, verspreid over de toer.
Toer 25: Herhaal toer 24.
Toer 26 t/m 31: Herhaal toer 9 t/m 14.
Toer 32 t/m 35: Haak kantpatroon rij 1 t/m 4.
Toer 36 en 37: Herhaal toer 8 en 9.
Toer 38 t/m 40: Haak rij 1 t/m 3 van het kantpatroon.
Toer 41 en 42: Herhaal toer 7 en 8. Hecht af.

Broekspijpen

Mocht je er een jurkje van willen maken, dan kan je gewoon nog wat vaker de toeren hierboven herhalen. Maar voor een jumpsuit gaan we nu de broekspijpen maken. Mocht je hem vergroten, herhaal de rijen hierboven dan nog een paar keer naar wens voordat je aan dit gedeelte begint.

Toer 1: Plaats 2 markeerders. Eentje in het midden aan de voorkant en eentje in het midden aan de achterkant. Hecht je draad aan bij de eerste markeerder. Haak dan 10 l en haak een hv bij de tweede markeerder. Er zit als het goed is nu een gehaakte streep in het midden die het niet meer een jurkje laat lijken, maar het begin van een broekje. Haak hst verder tot je weer bij de 10 l aankomt. Haak dan nog 10 hst boven die 10 l die je in het begin hebt gemaakt. Sluit met een hv in de eerste hst van deze toer.
Toer 2 en 3: Herhaal de eerste 2 rijen van het kantpatroon (mocht je nou net niet uitkomen met je steken, smokkel dan wat aan het einde, zodat het mooi doorloopt).
Toer 4: Herhaal toer 7. Hecht af.

Herhaal toer 1 t/m 4 van de broekspijp aan de andere kant, zodat daar ook een broekspijp komt. Haak dan alleen die 10 l niet, maar haak hst aan die 10 l van de andere broekspijp vast.

En yay, daar is het konijn weer. Hij werd al gemist bij het vorige patroon. Erg toch eigenlijk, dat jullie mijn photobomber nog gaan missen ook als ik wel een keer goede foto’s heb 😉

Bandje heupen

Haak 175 l (voor maat 110/116, anders even meten rondom inclusief strikje) . Hecht af en werk de draadjes weg. Rijg het koordje door toer 22 heen. Zorg dat ze in het midden aan de voorkant uitkomen. Leg onderin een klein knoopje en maak er een strikje in.

Voorpand

De onderkant van de jumpsuit is nu af. Nu gaan we de bovenkant verder afmaken. Hecht de draad aan op de zijkant van het kledingstuk. Oftewel in de linkeroksel. We gaan haken van de ene zijkant tot de andere zijkant. Plaats eventueel 2 markeerders op de zijkanten als je je werk even plat op tafel neerlegt, zodat je zeker weet dat je niet te ver doorhaakt. Mocht je de jumpsuit verkleind hebben, dan zou ik aanraden om deze rijen minder vaak te haken en eerder te stoppen. Met vergroten juist langer doorgaan.

Rij 1 t/m rij 6: Haak de eerste 3 steken samen. Haak hst. Haak de laatste 3 steken samen. Haak 2 l en keer dan je werk om.
Rij 7: Haak 25 l, haak 24 v terug. Sluit met een hv in de 2e hst van rij 6. Haak v verder op het voorpand, maar stop bij de een na laatste steek. Haak dan weer 25 l, weer 24 v terug en sluit met een hv in de laatste hst van rij 6. Hecht af.

Achterpand

Hecht aan in dezelfde steek als waar je rij 1 van het voorpand in eindigde. We haken via de achterkant door t/m de steek waar we rij 1 van het voorpand in begonnen. Mocht je het voorpand aangepast hebben qua hoeveelheid rijen, dan moet je dat hier ook dan. Wees er maar een beetje creatief mee, het hoeft niet precies zo te worden. Als je maar wel evenveel mindert en ongeveer evenveel rijen haakt als je bij het voorpand hebt gedaan.

Rij 1: Herhaal rij 1 van het voorpand. Haak 3 l en keer dan je werk om.
Rij 2: Haak eerste 3 steken samen. Haak rij 1 van het kantpatroon. Eindig door de laatste 3 steken samen te haken. Haak 3 l en keer dan je werk om.
Rij 3: Haak 3 steken samen. Haak daarna meteen 3 st in de lboog. Ga verder met het kantpatroon. Haak de laatste 3 steken samen. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 4 en 5: Haak 3 steken samen. Ga verder met het kantpatroon. Haak de laatste 3 steken samen. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 6: Herhaal rij 1. Hecht af.

Naai de bandjes die je gemaakt hebt bij het voorpand vast op het achterpand, aan de buitenkanten. Werk de draadjes weg.

Afwerkrand

Neem je opzetlossen en deel die door 2 (bij mij waren dat er dan 45). Het moet deelbaar zijn door 6. Mocht dit niet het geval zijn, rond het dan af, naar boven toe (bij mij werd het dus 6×8=48).

Zet 48 + 3 l op. Haak dit patroon hieronder.

Naai dit vast aan de bovenkant van het voorpand. Nou is dit veel breder dan dat je voorpand is, maar dat is ook de bedoeling. Het is nu de bedoeling dat je het een beetje golvend gaat vastnaaien, zodat het geen strak kantje wordt, maar een golvend kantje.

Zet het kantje even links en rechtsbovenin vast met een steekmarkeerder. Zet het midden van het kantje vast met een markeerder in het midden van het voorpand. Naai de rest van de steken vast met een naald. Doe dit door sommige steken van het kantje vast te naaien in dezelfde steek van het voorpand. Oftewel 2 of 3 steken van het kantje in 1 steek van het voorpand. Doe dit wel een klein beetje op gevoel, maar zorg er dus voor dat als je eenmaal in het midden bent dat je dan alle steken vastgenaaid hebt. Doe dit voor de andere kant net zo.

Naai ook de zijkanten van het kantje vast. Volg gewoon de schuine lijn van het voorpand hiervoor.

Werk alle draden weg en klaar is je jumpsuit. En dit is dan het resultaat:

Lief toch? Mijn dochter is er helemaal blij mee! Ze trekt hem niet eens meer uit 🙂

Voor de mensen die dit jumpsuitje ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk