Dameskleren haken

Mila zomertop haken

Laatst kreeg ik weer een paar donaties binnen, en beloofd is beloofd, zodra er van jullie wat geld binnenkomt en het is genoeg om garen van te bestellen, doe ik dat meteen. En zo bestelde ik een paar bollen katoen. Voor een nieuw shirtje. En ik wist al precies wat ik ervan wilde maken. Dit topje haakt heerlijk weg en met een paar dagen heb je hem af. Hij is wat kort, want dat was wat ik wilde. Een naveltruitje. Helemaal hip onder de jongeren en kan ook prima voor de niet jongeren, als je er dan maar wat hoogs onderaan trekt, zoals een kokerrok. Maar dat is mijn mening. Uiteraard kan gewoon prima verlengd worden zonder dat het moeilijk is. Oftewel, een top voor iedereen, voor jong en oud. 

For English, click here! 

Wat heb je nodig voor maat M?

  • 5 bollen 100% katoen (ik gebruikte Phildar Phil Coton 3, kleur craie)
  • haaknaald 4
  • haaknaald 3
  • schaar
  • stopnaald
  • 2 steekmarkeerders
  • klein knoopje
  • naald en draad om het knoopje mee vast te zetten in de kleur van je topje

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
st = stokje

De body

Het hele topje haken we met dezelfde steek, namelijk de distelsteek. De distelsteek staat in de haakbijbel en wordt op deze manier gehaakt:

Een simpele steek, het haakt heerlijk weg en het geeft een super klassiek resultaat. Ik hou ervan! Maar dat weten jullie inmiddels wel denk ik, want dit soort “schelpen” zien jullie vaker voorbij komen bij mijn creaties. Voor maat M zette ik zelf 133 st met haaknaald 4 op (het hele patroon wordt met haaknaald 4 gehaakt, tenzij anders staat vermeld). Waarom haaknaald 4 (aangezien op de verpakking staat 2,5 of 3)? Omdat het dan een stuk luchtiger wordt en echt een kledingstuk. Anders wordt het veel te stug en stijf. Ik heb het al voor je uitgeprobeerd en op de helft van deze top alles weer uitgehaald om met een 4 te haken. Mocht je heel strak haken, dan kan je zelfs een 4,5 of een 5 proberen. Kijk even wat je het mooist vindt en wat het lekkerste aanvoelt na een paar rijtjes. Ik ben zelf erg fan van het opzetten met stokjes of halve stokjes, in plaats van met lossen. Het maakt het net even iets rekbaarder. Mocht je deze manier van opzetten nog niet kennen, bekijk dan het filmpje hieronder. Mocht je dit niet willen dan kan je natuurlijk ook gewoon 133 l opzetten en dan nog een rij met st haken.

Sluit de 133 l of st met een hv tot een ring. Meet even rond je borsten of dit netjes sluit. Het hoeft niet heel strak te zitten, maar ook niet heel erg wijd te staan daar. Het moet gewoon netjes aansluiten. Mocht je het willen vergroten of verkleinen, dat kan. Zorg dat het deelbaar is door 7.  Als je dit allemaal hebt staan dan gaan we beginnen. Klaar voor?

Toer 1 t/m toer 27: Haak de distelsteek. Let op: Je haakt in het rond. Zorg dus dat je herhalende patroon mooi aansluit, zodat je niet bij het einde van je toer ineens 4 st naast elkaar hebt zitten. Sluit elke toer met een hv in de 3e l van de eerste 3 l. Haak dan nog 1 hv tot je in het midden van de eerste 2 st bent. Haak dan 3 l en keer dan je werk. Waarom keren? Dan blijft je naad netjes recht en zie je straks geen verschil met het bovenste gedeelte waar we wel moeten keren. Mocht je het willen verlengen, haak deze rijen dan nog gewoon wat langer door. Bij mij kwam het nu net tot mijn navel. Houd er rekening mee dat er nog een wel een afwerkrand aan de onderkant erbij komt van ongeveer 2 cm.

Voorpand

Omdat we nu de armsgaten gaan maken, kunnen we niet meer helemaal doorhaken als een ronde lap, omdat je armen dan nergens meer doorheen kunnen. We gaan nu dus even het voorpand en het achterpand apart haken van elkaar, maar wel aan het stuk waar je nu mee bezig bent. Je hoeft dus niet af te hechten, we gaan gewoon door waar we gebleven waren. Elke rij eindigen we met 3 l en keer dan je werk om. 

R28: Leg je werk even plat neer. Plaats twee markeerders aan de buitenste kanten van je werk. Haak de distelsteek tot aan de andere markeerder. Eindig met 1 st tussen de laatste 2 st. Als het goed is zitten er nu aan beiden kanten nu 1 st op de buitenkanten tussen de 2 st.
R29: Haak 3 st ipv 5 st tussen de 2 st. Ga verder met de distelsteek. Haak 3 st tussen de laatste 2 st. Haak een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
R30: Haak 1 st tussen de 1e en de 2e st van de 3 st. Ga verder met de distelsteek. Eindig met een st tussen de 2e en de 3e st. Haak een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 31: Sla 2 st over. Haak meteen 2 st op de 5 st van de vorige rij. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 2 st op de 5 st van de vorige rij. Haak nog een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 32 t/m rij 34: Herhaal rij 29 t/m 31.
Rij 35: Herhaal rij 29.
Rij 36: Herhaal rij 30.

Bandjes

Het voorpand gedeelte is nu af. Nu moet de nek nog ergens in komen te zitten, dus kunnen we weer niet als een recht stuk door blijven haken. Daarom haken we nu het gedeelte langs de nek, naar de bovenkant van de schouders toe. Dit noem ik altijd de bandjes. Je hoeft hiervoor niet af te hechten, we haken gewoon verder waar we gebleven waren. Elke rij eindigen we met 3 l en keer dan je werk om.

Rij 37: Neem de middelste schelp van je top. Plaats 2 markeerder naast die schelp, tussen de 2 st. Haak dan net zoals rij 29 van het voorpand, maar stop bij de eerste markeerder die je tegen komt. Haak bij de markeerder nog 1 st.
Rij 38: Haak 3 st tussen de eerste 2 st. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 2 st tussen de laatste stokjes.
Rij 39: Haak 2 st tussen de eerste 2 st. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 3 st tussen de laatste 2 st.
Rij 40: Haak meteen 2 st op de 5 st van de vorige rij. Ga verder met de distelsteek. Haak 2 st op het laatste st.
Rij 41: Herhaal rij 39, maar eindig met 2 st tussen de laatste 2 st en met een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 42: Haak 2 st tussen de 2 st van de vorige rij. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 2 st tussen de laatste st.
Rij 43: Herhaal rij 39, maar eindig met 2 st in plaats van 3 st.
Rij 44: Herhaal rij 38.
Rij 45 en 46: Herhaal rij 43 en rij 44. Hecht aan het einde van rij 44 af, maar laat een lange draad over voor het vastnaaien aan het achterpand.

Herhaal dit bandje aan de andere kant van het voorpand. Hecht aan aan de buitenkant en haak precies hetzelfde.

Achterpand

Ook hier eindigen we elke rij met 3 l en dan keren we ons werk om.

Hecht aan waar je bij het voorpand 1 st tussen de 2 st had gedaan.
Rij 28: Haak 3 l. Ga verder met de distelsteek op de 5 st van de vorige rij. Eindig met 1 st bij de andere oksel tussen de 2 st, waar je bij het voorpand 1 st tussen had gedaan.
Rij 29 t/m 31: Herhaal rij 29 t/m 31 van het voorpand.
Rij 32: Haak 3 st tussen de eerste 2 st. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 3 st tussen de laatste 2 st. Haak 1 st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 33: Haak 2 st tussen de 1e en de 2e st. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 2 st tussen de 2e en de 3e st. Haak een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 34 en 35: Herhaal rij 32 en 33.

Nu gaan we het achterpand in tweeen splitsen. Het wordt namelijk een topje met een open rug stukje. Bovenin komt het vast te zitten met een knoopje.
Rij 36: Herhaal rij 32, maar stop op de helft van het achterpand. Eindig met 1 st tussen de 2e en 3e st van de 5 st van de vorige rij.
Rij 37: Haak 2 st op de 5 st van de vorige rij. Ga verder met de distelsteek. Eindig met 2 st tussen de 2e en de 3e st. Haak 1 st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 38: Herhaal rij 32, maar eindig met 3 st tussen de laatste 2 st. Haak 1 st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.
Rij 39: Herhaal rij 33.
Rij 40: Herhaal rij 38.
Rij 41 t/m 44: Herhaal rij 39 en 40.
Rij 45: Haak 4 st naast de omkeerlossen (hier komt je knoopje aan te zitten). Haak 1 st na het 2e st en een st na het 3e st. Ga verder met de distelsteek. Eindig zoals rij 33.
Rij 46: Herhaal rij 33, haak het net zo lang als je bandje van het voorpand bij rij 46. Eindig met 1 v in de volgende steek. Hecht af.

Herhaal rij 36 t/m 46 aan de andere kant van het achterpand, alleen rij 45 gaat iets anders. Daarvoor haak je bovenop de 3 omkeerlossen nog 5 extra l. Haak in de 5e l een v (dit is je boogje dat je om het knoopje heen doet. Mocht dit te klein/te groot zijn voor jouw knoop, dan doe je iets minder/meer lossen. Haak 2 st tussen de 2e en 3e st. Ga verder met de distelsteek. Eindig wel net zoals rij 45.

Naai een knoopje op rij 45 bij de 4 st. Naai de bandjes van het voorpand aan het achterpand vast.

Haak nog een rand v om de hals. Hecht onderin de opening van het achterpand aan. Haak de v een beetje op gevoel zoals jij vindt dat het mooi zit. Haak om het boogje dat om de knoopjes heen gaat heen, zodat die niet dikker wordt dan dat ie nu is. Sluit als je weer bij het begin uitkomt met een hv en werk alle draden weg.

Afwerking onderkant

De onderkant werken we af met een kantsteek, bedacht door mijzelf. Ik kon geen fatsoenlijke kantsteek vinden die ook deelbaar was door 7, dus besloot er zelf eentje te verzinnen. Voor deze kantsteek heb je wel 2 haaknaalden nodig. De eerste rij haken we met naald 4, de rij waar de picot zitten haken we met naald 3 (zodat het mooie strakke bolletjes worden). De afwerking haken we op deze manier:

Hecht de draad aan onderaan je top. De rij met lossen hoef je uiteraard niet te haken, want je haakt gewoon op je st. Haak eerst 1 l en begin dan met de 5 st. Sluit elke toer met een hv en hecht af na je rij met picotjes.

Afwerking mouw

Hecht de draad aan in het midden van je oksel en de bovennaad waar je het voorpand en achterpand aan elkaar hebt genaaid. Haak 1 l en haak dan een rij v rondom. Sluit met een hv. Haak 1 l en keer je werk. Haak dezelfde afwerking als onderaan je top, maar stop na 5 keer dit motief. Keer dan je werk om en haak de picot weer met naald 3. Doe dit bij beide mouwtjes.

Werk nog overal alle draden weg en klaar is je top. En dit is als het goed is het resultaat:

En om de achterkant nu even goed te laten zien (wat ik overigens echt ZOOOOO mooi vind, maar het vooral heb bedacht uit praktisch oogpunt, omdat katoen niet goed rekt en zo wel lekker aan gaat):

Ik hou ervan! Helemaal goedgekeurd als je het mij vraagt! O, en voordat de vraag komt, je hoeft er niet echt iets onder te dragen. Heb ik op deze foto’s ook niet. Wel zou ik aanraden er een lichte BH onder te dragen, want anders zie je het uiteraard wel.

Voor de mensen die dit topje ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk