Dameskleren haken

Mara zomervest haken

Het was even wat stil hier. Ik was de laatste tijd wat minder in de stemming om te haken. Ik was wel met iets bezig, maar het wilde niet echt lukken en na een tijdje had ik geen eens meer echt zin om te gaan haken. Niet de bedoeling natuurlijk. Dus dat project weggelegd, nieuwe wol besteld en met iets anders begonnen. Had ik veel eerder moeten doen, want ik had er weer helemaal zin in en binnen no time had ik een nieuw vest gemaakt. En die kan jij ook maken als je dat leuk vindt, want hier is het gratis patroon ervan!

For English, click here!

Wat heb je nodig voor maat M?

  • 8,5 bol katoen mix garen (ik gebruikte Drops, Cotton Light wit, 105 m per bolletje, 50 gr, mix van katoen en polyester)
  • haaknaald 4
  • schaar
  • stopnaald

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
hst = half stokje
st = stokje
schelp = 2 stokjes, 3 losse, 2 stokjes in zelfde steek

Hoe maak je het?

We beginnen met het haken van de body. We haken de voorkant en de achterkant als één stuk. We naaien straks alleen de bovenkant, bovenop de schouders, aan elkaar vast. We beginnen onderaan met haken. Zet een aantal lossen op. Meet het rondom je heupen. Het moet helemaal rond kunnen en elkaar ook nog een stuk overlappen. Als je het een beetje uitrekt moet het bijna je andere heup kunnen raken, overlappend. Zorg dat het deelbaar blijft door 6 +4. Dit patroon is een maat M, het is een wat losser vest en ik begon met 198 + 4 l. Je kan het ook hakend opzetten. Hoe je dat moet doen, leer ik je hier:

Rij 1: *Sla 5 l over, haak een schelp in de 6e steek*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Sla op het einde de laatste 3 steken over en haak een st. 3 l, keer je werk om.
Rij 2 t/m 29: *Haak een schelp in de 3lboog van de vorige schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met een st op de 3e l, van de eerste 3 l van de vorige rij.

Als het goed is heb je nu het gedeelte gehaakt van je heupen tot aan je oksels. Mocht je dit nog te kort vinden, dan kan je de rijen nog wat vaker herhalen. Dit maakt voor de rest van het patroon niet zo veel uit. Let wel op, je haakt met katoen. Katoen is redelijk zwaar, zelfs de cotton light, dus gaat uithangen. Ook komt er nog een klein randje aan. Maak het vest dus niet te lang.

Voorpand

Omdat we nu de armsgaten gaan maken, kunnen we niet meer helemaal doorhaken als een rechte lap, omdat je armen dan nergens meer doorheen kunnen. We gaan nu dus even de voorpand en de achterpanden apart haken van elkaar, maar wel aan het stuk waar je nu mee bezig bent. Je hoeft dus niet af te hechten, we gaan gewoon door waar we gebleven waren.

Rij 30: Haak 7 schelpen in de 3lboog van de vorige schelpen. Haak in de 8e schelp alleen nog een st in de 3lboog. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 31 t/m 36: Herhaal rij 2.
Rij 37: Haak 6 schelpen in de 3lboog van de vorige schelpen. Haak in de laatste schelp alleen maar 1 st. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 38 t/m 40: Herhaal rij 2 (in totaal nu 6 schelpen ipv 7).

Hecht af. Hecht nu de draad aan, aan de andere kant van je vest. Haak 3 l en herhaal het voorpand gedeelte dan ook aan die kant.

Achterpand

Nu moeten we het gedeelte in het midden nog haken, op de rug, naar de nek toe. Hecht je draad aan waar je in rij 30 van het voorpand je laatste st haakte.
Rij 30: 3 l, *haak een schelp in de volgende 3lboog van de schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 1 st, in dezelfde steek als waar je in rij 30 eindigde met 1 st. Haak 3 l, keer je werk om.
Rij 31 t/m 39: Herhaal rij 2.
Rij 40: Haak 6 schelpen. Eindig met 1 st in de 3lboog van de volgende schelp. Hecht af. Herhaal rij 40 aan de andere kant van het achterpand.

Naai de voorpanden bovenop de schouders aan het achterpand vast. Dus rij 40 van het voorpand op rij 40 van het achterpand.

Mouwen

De mouwen haken we meteen aan het vest. Hecht de draad opnieuw aan, in de oksel dit keer.

Toer 1: 3 l, *sla 1 schelp over, haak een schelp in de 3lboog van de volgende schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Eindig met 2 st, 3 l, 1 st en haak een hv in de 3e l van de eerste 3 l. (Als het goed is heb je nu 12 schelpen gemaakt). Keer je werk om.
Toer 2 t/m 5: Haak hv tot je in de eerste 3lboog bent. 3 l, 1 st, 3 l, 2 st in dezelfde 3lboog. *Haak een schelp in de 3lboog van de volgende schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3 l. Keer je werk om.

Omdat je mouwen voor mij wat te wijd waren om zo de heel tijd door te haken, ben ik wat gaan minderen. Mocht je dat niet nodig vinden, dan kan je ook gewoon doorgaan met toer 2. Anders dus doorgaan zoals hieronder.

Toer 6: Haak hv tot je in de eerste 3lboog bent. Haak dan 3 l. *Haak een schelp in de 3lboog van de volgende schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Eindig met 1 st, waar je eerste 3 l ook in zaten (hier zitten nu 2 st in de 3lboog, ipv een schelp). Sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3 l. Haak 3 l, Keer je werk om.
Toer 7: *Haak een schelp in de volgende 3lboog van de schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Eindig met een hv in de 3e l, van de eerste 3 l. Keer je werk om.
Toer 8: Haak hv tot je in de eerste 3lboog bent. 3 l, 1 st, 3 l, 2 st in dezelfde 3lboog. *Haak een schelp in de 3lboog van de volgende schelp*.  Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de toer. Sla het laatste st van de vorige toer over en sluit in de eerste 3 l van deze toer met een hv in de 3e l. Keer je werk om.

Dit is dus hoe je mindert. We gaan het nog een keer herhalen, omdat ik ze nog iets smaller wilde hebben. Mocht je dat niet willen, dan kan je gewoon weer doorgaan met toer 2. Anders dus doorgaan zoals hieronder.

Toer 9 t/m 11: Herhaal toer 6 t/m 8.
Toer 12 t/m 17: Herhaal toer 2.

Dus was de lengte van de mouw. Het worden driekwarts mouwen. Mocht je ze langer willen hebben dan kan je gewoon doorhaken met toer 2 en minderen met toer 6 t/m 8. De rand haken we als volgt:

Toer 18: 2 l, haak hst op alle st van de vorige toer. Sla de 3lbogen over. Sluit met een hv op de 2e l van de eerste 2 l.
Toer 19: Haak 1 l, haak v op alle hst van de vorige toer. Sluit met een hv in de eerste l van deze toer. Hecht af.

Haak aan de andere kant van het vest nog een mouw, precies op dezelfde manier.

Rand

Om het vest netjes af te werken, haken we nog een rand rondom. We beginnen onderin de hoek en haken langs het voorpand, over het achterpand, langs het andere voorpand, via de onderkant terug naar de hoek waar we beginnen. Je hoeft je werk niet te keren, je kan in dezelfde richting door blijven haken.

Rij 1: Haak 2 l, haak hst langs de voorkant van het vest. Haak hiervoor 2 hst per 3lboog. Haak helemaal door tot je in de hoek bent gekomen van het andere voorpand. Haak op de hoek 2 hst, 1 l, 2 hst in zelfde steek. Haak dan via de onderkant terug. Haak 4 hst per 5 overgeslagen l, 1 hst in de l waar je eerste schelp gehaakt werd. Haak in de hoek weer hetzelfde als in de vorige hoek en sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Rij 2: Haak 2 l, haak allemaal hst bovenop de hst van de vorige rij. Haak in de hoeken nu 1 hst, 1 l, 1 hst in dezelfde steek en sluit met een hv in de 2e l van de eerste 2 l.
Rij 3: Haak 1 l, haak allemaal v op elk hst. Haak in de hoeken nu 1 v, 1 l, 1 v in dezelfde steek en sluit met een hv in de 1e l. Hecht af.

Werk alle draden in het vest nog weg en klaar ben je. Je eigen Mara zomervest. En zo zie het er uit als het goed is:

 

Ik ben er helemaal blij mee. Hij zit echt ZO super lekker en was echt zo gemaakt. En hopelijk heb ik nu weer een beetje de smaak te pakken en rollen er nog meer leuke kledingstukken uit. Voor de mensen die dit vest ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk