DIY voor in huis

Macramé, why knot!?

Iets dat me de laatste tijd heel erg trok om eens te gaan leren was macramé. Het leek me zo leuk om te doen. Van de week besloot ik eens de stoute schoenen aan te trekken en het mezelf eens aan te leren. YouTube staat vol met leuke tutorials, het bos ligt vol met gratis takken om het aan te hangen en mijn kast puilt uit van de restantjes garen. Dus… Tijd om het nu eens te gaan leren. Zo gezegd, zo gedaan. En wat is het leuk. Inmiddels is mijn eerste macramé werkje, een wandkleed, een feit. En ik weet zeker dat ik dit nog wel vaker ga doen!

Wat heb je nodig?

  • een stok (je kan een houten stok kopen in de winkel, maar je kan ook gewoon, net zoals ik, een wandeling maken door het bos en een mooie rechte stok uitzoeken).
  • garen of touw (gebruikelijk is katoentouw / jutetouw, maar dat kon ik nergens vinden in de winkel en voor een betaalbare prijs. Ik gebruikte gewoon Coton van de Zeeman, bijna 3 bolletjes).
  • schaar

Welke knopen moet je kennen?

  • Square knot (voor de mensen die paracords hebben gemaakt, dit is de knoop die je gebruikt om de cobra armband te maken)
  • diagonal double half-hitch

Valt mee dus. Niet zo heel veel om dit wandkleed te maken zoals ik het heb gedaan. Zoek het even op, mocht je de knopen nog niet kennen. De Nederlandse termen ervoor ken ik niet, want ik heb ze alleen maar in het Engels geleerd, maar op YouTube kan je er genoeg duidelijke tutorials over vinden.

Hoe maak je het?

1. Begin met een ophangsysteem voor de stok. Knip drie lange draden af, zet het klem onder iets zwaars en maak er een vlecht in. Knoop beide uiteinden vast aan de stok. Vlecht het laatste gedeelte dat eronder hangt nog en leg er weer een klein knoopje in.

2. Hang nu je werkje ergens aan, zodat je lekker kan werken. Ik hing het eerst aan de kast, maar uiteindelijk aan een kledingrek, zodat ik in de tussentijd gewoon op de bank kon zitten en televisie kon kijken.

3. Knip de draden op drie meter lengte af. Maak in totaal 90 draden (als je werkt met de garen die ik heb gebruikt. Je gebruikt de draden namelijk drie dubbel. Hang ze per drie als een franje aan de stok (lees hier: hoe maak ik franjes). Verdeel ze netjes. In totaal heb je dus 30 franjes eraan gehangen.

4. Knoop de eerste rij alleen maar sqaure knots. Zie drie draden dus als één draad. In het begin moet je ze misschien nog tellen, maar je zal zien als je verder komt dat je de drie verschillende draden steeds makkelijker gaat pakken.

5. De tweede rij gaan we driehoekjes maken. Een driehoek heeft bovenin vijf square knots. Deze rij slaan we de eerste twee draden over, die laat je gewoon los bungelen, en dan gaan we daarna weer square knots maken, hetzelfde als de volgende rij. Stop vier square knots, sla vier draden over en maak er weer vier. Sla weer vier draden over en maak weer vier square knots. Laat de laatste twee draden gewoon hangen.

6. De derde rij laten we de eerste vier draden voor wat ze zijn en knopen we daarna drie sqaure knots. Daarna slaan we acht draden over. Knoop weer drie square knots. Enzovoort.

7. De vierde rij slaan we de eerste zes draden over, maken we twee sqaure knots. Daarna slaan we twaalf draden over. Knoop weer twee sqaure knots. Enzovoort.

8. De vijfde rij slaan we acht draden over, maken we één square knot. Daarna slaan we zestien draden over, knoop weer één sqaure knot. Enzovoort.

9. Maak nu aan de zijkant van de driehoeken een diagonal double half hitch. Doe alleen de buitenste zijkanten niet.

10. Begin in de punt van de driehoek, pak daar twee draden en knoop met de twee draden daarnaast weer een square knot. Maak daarna nog vier square knots, zodat het er in totaal vijf zijn. Zorg dat ze allemaal op dezelfde hoogte komen te zitten. Maak nog vijf square knots op dezelfde hoogte tussen de andere twee driehoeken.

11. Maak nu weer driehoeken op dezelfde manier zoals je de bovenste hebt gedaan. Je slaat alleen hierbij de buitenste driehoeken over.

12. Maak nu aan de zijkant van de driehoeken een diagonal double half hitch. Doe alleen de buitenste zijkanten niet.

13. Maak nog één laatste driehoek op de manier zoals je gedaan hebt bij punt 10.

14. Maak aan de zijkanten langs alle driehoeken een diagonal double half hitch.

15. Sla een centimeter of vijf draad over en begin daaronder een diagonal double half hitch naar het midden toe. Doe dat aan beiden kanten.

16. Sla een klein stukje over en maak van die gekrulde sliertjes. Knoop hiervoor een square knot, maar knoop ze steeds aan dezelfde kant. Zorg dat je de linkerkant allemaal naar links knoopt en de rechterkant allemaal naar rechts. Knoop in totaal vijftien van deze knopen bovenop elkaar.

17. Sla weer een klein stukje over en herhaal punt 15.

18. Begin in het midden. Pak vier draden aan de ene kant en vier draden aan de andere kant van het midden. Maak daarmee twee square knots. De volgende rij maak je er alleen eentje in het midden, de buitenste twee draden laat je gewoon hangen. Daarna maak je er weer twee aan de zijkanten. Maak dit net zo lang als je mooi vindt.

19. Sla twee draden over. Maak daar 6 square knots onder elkaar. Herhaal dit ook aan de andere kant van je werk.

20. Sla weer twee draden over herhaal daar punt 18. Ook aan de andere kant van je werk.

21. Herhaal punt 19.  Laat de laatste vier draden voor wat ze zijn.

22. Knip de onderste draden nog in een punt naar het midden toe en klaar is je wandkleed! En als het goed is, ziet het er nu zo uit:

Uiteraard kan je zoveel ermee maken als je wil. Je hoeft echt niet dit patroon te volgen. Maar mocht je hem precies zo willen hebben zoals ik het heb gemaakt, dan weet je nu dus hoe je het kan maken.

Ga het zeker doen, ik vond het zo leuk dat ik het echt aanraad. En het staat zo gezellig in huis. Helemaal van nu ook! Ik ga het zeker vaker doen en voor een eerste werkje vind ik het al super geslaagd. Oftewel, het is prima te leren!

Heel veel plezier! En tot snel weer 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk