Dameskleren haken

Vera zomerjurk haken

O, wat wordt het buiten toch lekker weer! Ik heb zoveel zin in de lente! En daarom ook zin om lekker zonnige kleren te maken. En zo ontstond dus deze zomerjurk, maar kan ook prima op een lekkere lentedag. Oftewel, een perfect jurkje voor de aankomende periode! Mijn eerste zomerjurk, maar zeker niet de laatste, want het is veel te leuk om dit te haken. Als je hem ook wil haken, dan kan dat. Hieronder vind je het gratis patroon: 

Wat heb je nodig voor maat M?

  • 9 bollen katoen-acryl mix (ik gebruikte Scheepjes Softfun, kleur 2401, 50 gr per bolletje, besteld bij www.hobbywol.nl)
  • haaknaald 4
  • stopnaald
  • schaar
  • Onderjurk (huidskleur)
  • Eventueel een smal riempje

Hoe maak je het?

De hele jurk maken we met het volgende patroon, ik noem het “het schelp kant patroon”:

Het schelp kant patroon is deelbaar door 7. Houd daar dus rekening mee als je lossen gaat opzetten voor de ketting. Omdat we in de rondte haken, het grootste gedeelte van de jurk, herhalen we dus heel de tijd het gedeelte tussen het gemarkeerde stukje van 7. Als je sluit, sluit je met een hv en zorg er ervoor dat je weer precies met een afgesloten patroon van 7 uitkomt. Bijvoorbeeld: Je begint met 5 v en haakt dan 2 lossen, dan eindig je de toer met 2 lossen en dan haak je een hv in de eerste v van die toer, zodat het patroon weer 5 v, 2 l is. Elke toer/rij dit hele jurkje keren we ons werk. De toeren sluiten we met een hv.

Je kan in plaats van opzetten met l ook opzetten het hst. Maakt het net wat rekbaarder en kan prima bij dit patroon. Hoe je dat doet, leer ik je hier:

Top:

Begin met het opzetten van een aantal lossen. Zorg er dus voor dat het deelbaar blijft door 7. Meet rond je navel. Zorg dat het niet te strak zit, maar netjes aansluit. Meet voor de zekerheid even of deze maat ook goed zit op het grootste gedeelte van je borsten. Ik begon zelf met 119 l. Sluit de lossenketting met een hv tot een ring.

Haak voor de eerste toer allemaal hst. Sluit weer met een hv. Begin bij toer 2 met het haken van het schelp kant patroon. Herhaal het patroon net zo lang tot je bij je oksels bent. Trek het zachtjes uit, want als straks de rok eraan zit zal het wat gaan uithangen. Ik herhaalde 5x rij 1 t/m 6 tot ik van mijn navel bij mijn oksels was.

Voorpand:

Omdat we nu bij de oksels aangekomen zijn, gaan we de voorkant en achterkant even los van elkaar haken. Je haakt het wel meteen aan de top vast, maar je haakt niet meer in het rond. Haak alleen nog maar van zijkant tot zijkant. we beginnen dus met de voorkant van je jurk.

Haak gewoon het schelp kant patroon verder, maar stop dus aan de zijkant. Houd er rekening mee dat je nu niet meer rond haakt en je dus niet meer sluit met een hv. Hierdoor haak je nu dus zoals het patroon op de tekening eruit ziet aan de zijkanten. Haak rij 1 en 2 gewoon recht.

Rij 3 minder je elke eerste en laatste 2 steken. Dit doe je door ze samen te haken. Haak in het midden gewoon het schelp kant patroon door.

Haak nu gewoon het schelp kant patroon weer recht omhoog door tot je 5 cm onder je sleutelbeenderen bent. Bij mij was dit twee keer rij 1 t/m 7 in totaal.

Bandjes:

We zijn nu aangekomen bij het nek gedeelte. Die gaan we nu niet meer haken. We haken nog wel de zijkant, langs de nek, naar de bovenkant van de schouders toe. Dit gedeelte noem ik “bandjes”.

Rij 1: Haak gewoon de schelpen door, zoals je nog bezig was bij het voorpand, maar stop na 2 schelpen van de vorige rij. Haak daarna nog 2 v op de volgende schelp.
Rij 2: Sla de eerste steken over. Haak meteen 5 st in de lossenboog. Ga verder met het schelp kant patroon.
Rij 3: Haak schelp kant patroon verder. Eindig met 5 v op de schelp.
Rij 4: Haak de eerste 2 v samen. Ga verder met het schelp kant patroon.

Haak rij 6 van het schelp kant patroon. Haak daarna nog rij 1 t/m 7 van het schelp kant patroon. Hecht af, laat een lange draad over voor het aannaaien aan het achterpand. Hecht de draad aan aan de andere kant van het voorpand en herhaal het bandjes gedeelte ook aan die kant.

Achterpand: 

Hecht aan in de steek naast het voorpand. Sla in totaal maar 1 steek over. Haak het schelp kant patroon helemaal tot aan de andere kant van het achterpand. Stop ook 1 steek eerder dan het voorpand.

Haak rij 1 t/m 6 nog drie keer.

Bandjes:

Tel de steken bovenop het bandje van het voorpand. Haak nu op het achterpand evenveel steken als dat bandje dat je net hebt geteld, met het schelp kant patroon en stop dan met haken. Keer je werk om. We gaan nu een klein bandje maken voor de achterkant, waar we de voor en de achterkant straks op gaan vastnaaien. Haak rij 1 t/m 4 nog een keer. Hecht af.

Herhaal het bandje gedeelte van het achterpand aan de andere kant van het achterpand.

Naai de bandjes van de voorkant en de achterkant aan elkaar vast.

Mouwtjes

Haak 49 l. Sluit met een hv tot ring.
Toer 1 t/m 3: Haak rij 1 t/m 3 van het schelp kant patroon.
Rij 4: Haak het schelp kant patroon, maar stop in de 3e st van de laatste schelp met een v. Haak 1 losse, keer je werk om.
Rij 5: Haak eerste 2 steken samen, haak daarna meteen 1 l, 1 st , 1 l, 1 st, 1 l, in de lossenboog en ga verder met het schelp kant patroon. Eindig met 2v ipv 3 v. Haak 1 losse, keer je werk om.
Rij 6: Haak meteen 5 st in de lossenboog. Haak het schelp kant patroon verder. Haak 1 v in de laatste steek na de laatste 5 st. Haak 1 losse, keer je werk om.
Rij 7: Haak meteen 5 v op de schelp. Haak het schelp kant patroon verder. Eindig ook met 5 v op de schelp. Haak 1 losse, keer je werk om.

Herhaal rij 5 t/m 7 nog 5 keer. Hecht af. Laat een lange draad over voor het aannaaien. Haak nog een mouw op dezelfde manier.

Naai de mouwtjes in het jurkje vast.

Rok

Hecht de draad onderaan de jurk aan. Haak het schelp kant patroon rij 1 t/m 4.

*Haak daarna een rij hst. In de 2lboog haken we 2 hst, op elke v 1 hst. Zorg dat je deze toer in totaal 7 steken meerdert. Waar maakt niet uit, wel is het belangrijk dat je het een beetje verspreid over de toer. Ik meerdere steeds met 1 extra hst bovenop de schelp. Haak het schelp kant patroon rij 1 t/m 4*.

Herhaal het gedeelte tussen de ** nog 4 keer. Je zal zien dat het nu iets ruimer is geworden en goed om je heupen heen zit.

*Haak nu weer hst, maar dit keer hoef je niet te meerderen. Dus je haakt gewoon 2 hst in de 2lboog, en 5 hst op de v. Daarna haak je het schelp kant patroon rij 1 t/m 4*.

Herhaal het gedeelte tussen de ** nog 2 keer. Je zal zien dat het nu netjes aansluit en lengte geeft.

*Haak nu weer hst, maar dit keer gaan we minderen. Haak hiervoor 7 keer 1 hst in de 2lboog, ipv 2 hst. Verspreid ze weer netjes over de hele toer. Daarna haak je het schelp kant patroon rij 1 t/m 4*.

Herhaal het gedeelte tussen de ** nog 3 keer. Je zal zien dat hij nu netjes aansluit om je benen en niet wijd gaat staan. Hecht af en werk de draden weg.

En klaar ben je! Je jurk is af. En dit is, als het goed is, het resultaat geworden:

Ik ben hier ZO blij mee! Kom maar op met het blote benen weer! En voor de mensen die zich afvragen waar het konijn nou is gebleven. Die zat er uiteraard alweer een aantal keer op, maar… Ik heb hem dit keer goed kunnen afleiden met de zak waar de garen in opgestuurd waren. Dat was perfect speelgoed voor mijn kleine vriendje 🙂

Voor de mensen die hem ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen. Sowieso is het een heel erg gezellig groepje, dus gewoon even lid worden dus (tenzij je natuurlijk niet van gezellig houdt…)

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk