Dameskleren haken

Trui met open schouders haken

In de winkel zag ik laatst een gebreide trui, zonder schouders erin. En die trui leek me nou zo onwijs leuk. Alleen ik vond hem best prijzig, bijna 30 euro. En toen dacht ik, uiteraard: “Dat gaan we niet kopen. Die gaan we gewoon lekker zelf maken”. Dus dezelfde dag nog ging ik naar de winkel en gisteravond maakte ik mijn trui af. En ik vind hem zo leuk geworden en hij zit ZO lekker. En hij koste me maar 3,50 euro om te maken. Oke, en wat tijd natuurlijk. Maar, daar kan die gebreide trui van de winkel echt niet tegenop hoor. Sowieso vind ik deze nog een stuk mooier geworden ook. Dus, mocht je ook zo’n trui willen, dit is hoe je het doet!

For English, click here!

Wat heb je nodig?

  • 3,5 bol garen (ik gebruikte Royal, kleur legergroen)
  • haaknaald 5
  • schaar
  • stopnaald
  • twee steekmarkeerders

Welke steken moet je kennen?

l = losse
hst = half stokje
v = vaste
hv = halve vaste
V’tje = half stokje, 1 losse, half stokje in zelfde steek

De body

We beginnen met het haken van de body, het hele gedeelte dat om je lichaam heen zit. We haken in het rond, dus je hoeft niets aan de zijkanten vast te naaien. Het wordt zeg maar één grote ronde lap. Als je wil weten hoeveel steken je op moet zetten, pas je het even op je heupen (het gedeelte waar jij wil dat je trui stopt). We haken van onderaan naar boven. Je kan gemakkelijk meerderen met deze trui, zorg alleen dat het deelbaar blijft door twee. Voor de rest maakt het niet zoveel uit hoeveel je opzet. Ik zelf heb een maat M en voor deze maat heb ik 100 lossen opgezet. Sluit vervolgens met een hv tot een ring en haak 2 l. Je kan ook opzetten met hst in plaats van met l. Hoe je dat doet, leer ik je hier:

Toer 1: Haak hst. Sluit met een hv. 2 l
Toer 2 t/m 5: Haak de boordsteek. Hieronder een filmpje hoe je dit haakt. Haak in een spiraal gewoon door, sluit niet af met hst. Eindig alleen toer 5 met een hv.

Toer 6: 3 l, hst in dezelfde steek als waar je de 3 l begon. *sla 1 steek over, haak in de volgende steek een V’tje*. Herhaal het gedeelte tussen de ** de hele toer. Sluit niet met een hv aan het einde, ga voor de volgende rij gewoon verder haken op de rij die komt.
Toer 7 t/m 47: *V’tje in lboog van de vorige toer, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde.

cof

Voorpand

Omdat we nu de armsgaten gaan maken, kunnen we niet meer in één toer doorhaken. We gaan daarom ons werk even netjes neerleggen en zetten een steekmarkeerder in de toer waar je net geëindigd was op de buitenste kanten van de trui (dus waar je oksel komen te zitten). Zorg dat je draad waar je nog mee aan het haken was 1 V’tje verder naar binnen zit dan dat de zijkant is van de trui (waar je de markeerder plaatst). Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 48: Haak hetzelfde als toer 7 van de body, maar haak dus alleen tussen de steekmarkeerders. Stop 1 V’tje eerder.
Rij 49: Sla eerste V’tje over, haak verder in het volgende V’tje. Haak zoals toer 7 van de body. Haak in het laatste V’tje alleen een hst.
Rij 50: Haak 1 hst in lboog. Ga verder met het volgende V’tje en haak dan het patroon door zoals toer 7 van de body. Eindig met een hst in de 2lboog van de vorige rij.
Rij 51: Zoals rij 50. Eindig met een hst op het eerste hst van vorige rij. Laat die 2 l van het omkeren voor wat ze zijn.
Rij 52 t/m 54: Herhaal rij 51
Rij 55: Zoals toer 7 van de body. Eindig met een hst op het eerste hst van de vorige rij.
Rij 56: Zoals toer 7 van de body. Eindig met een hst op de 2e l van de eerste 2 l van rij 55.
Rij 57 t/m 59: Herhaal rij 56.

Nu gaan we het gedeelte haken dat alleen naar de schouders loopt, dus niet meer in de nek. Hiervoor moeten we even twee aparte bandjes haken aan de trui. Haak gewoon door waar je gebleven was. In het voorbeeld hieronder is het weer voor een maat M. Als je de trui vergroot of verkleind heb dan moet je dit ook aanpassen. Leg het even op een trui die je hebt en kijk even hoe groot je de hals wil hebben. Je haakt nu vanaf de zijkant naar de hals toe en creëert daarmee dus hoe groot je de hals wil hebben.
Rij 60 t/m 64: Haak 4 V’tjes. Haak 1 hst in volgende V’tje. Haak 2 l en keer je werk om. Hecht af aan het einde van rij 64, maar laat een lange draad over voor het aanhechten aan het achterpand.

Hecht even aan de andere kant van je voorpand je draad aan, haak 2 l en herhaal daar rij 60 t/m 64.

Achterpand

Hecht de draad aan aan de achterkant van de trui. We haken nu daar het gedeelte naar de nek toe. Sla 1 V’tje over die je bij het voorpand had overgeslagen (in de oksel). Hecht de draad aan in het volgende V’tje.

Rij 48: 2 l. Haak verder hetzelfde als rij 48 van het voorpand. Stop ook 1 V’tje eerder (die had je als het goed is ook al overgeslagen bij het voorpand). Haak in het laatste V’tje van het achterpand alleen een hst.
Rij 49 t/m 59: Herhaal rij 49 t/m 59 van het voorpand.
Rij 60 t/m 62: Zoals rij 56 van het voorpand.

Ook hier haken we even niet meer in de nek, maar alleen nog het gedeelte daarnaast, net zoals we bij het voorpand hebben gedaan. Mocht je bij het voorpand de rijen hebben vergroot/verkleind, dan moet je hier precies hetzelfde doen.
Rij 63 en 64: Haak zoals rij 60 van het voorpand. Hecht af aan het einde van rij 64.

Herhaal dit ook aan de andere kant van het achterpand. Hecht even aan de zijkant je draad aan, haak 2 l en herhaal rij 63 en 64.

Naai rij 64 van het voorpand vast aan rij 64 van het achterpand. Allebei de kanten. Hecht de draad ergens in de hals aan en werk het nog even af met allemaal v. Sluit met een hv in eerste v en hecht af. Werk alle draden weg.

Mouw

De mouw kan ook weer makkelijk aangepast worden. Meet om je pols hoe het zit. Zorg dat het deelbaar blijft door 2. Ik haakte 26 l voor mijn maat. Sluit je lossenketting met een hv tot een ring.

Toer 1: Haak hst. Sluit met een hv. 2 l
Toer 2 t/m 5: Haak de boordsteek. Haak in een spiraal gewoon door, sluit niet af met hst. Eindig alleen toer 5 met een hv.
Toer 6: 3 l, hst in dezelfde steek als waar je de 3 l begon. *sla 1 steek over, haak in de volgende steek een V’tje*. Herhaal het gedeelte tussen de ** de hele toer. Sluit niet met een hv aan het einde, ga voor de volgende rij gewoon verder haken op de rij die komt.
Toer 7 t/m 29: *V’tje in lboog van de vorige toer, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde.

We gaan nu de mouw iets vergroten, zodat hij niet strak gaat zitten bij de bovenarm. Hiervoor haken we gewoon een extra V’tje in de eerste steek. Mocht je vaker willen vergroten, dan weet je dus hoe het werkt.
Toer 30: Haak in de eerste steek een extra V’tje. Dus in totaal haak je dus: hst, 1 l, hst, hst, 1 l, hst in 1 steek. Haak verder zoals in toer 7.
Toer 31 en 32: Zoals toer 7.
Toer 33: Herhaal toer 30.
Toer 34 t/m 47: Zoals toer 7. Eindig toer 47 met een hv en hecht af. Laat een lange draad over voor het aanhechten.

cof

Haak nog een mouw op dezelfde manier. Naai de mouwen vast aan de trui. Je naait ze vast in de oksel (dus in de overgeslagen steken) en aan beiden kanten naai je door tot rij 52 voor het voorpand en van het achterpand. Dan stop je en laat je alle andere steken voor wat ze zijn. Zet even een steekmarkeerder bij rij 52, zowel van het voorpand als het achterpand, zodat je precies weet tot waar je moet vastnaaien.

Boord van de schouders

Om de schouders mooi af te werken komt er nog een boord omheen. Hecht je draad ergens aan in de opening, waar maakt niet uit.

Toer 1: Haal 2 l. Haak hst rondom en sluit met een hv als je terug bent bij het begin. Probeer even hoe het het mooiste wordt bij jou. Mocht het gaan trekken, dan gebruik je te weinig hst. Mocht het gaan hobbelen, dan gebruik je er teveel. Probeer dit even uit.
Toer 2 en 3: 2 l. Haak boordsteek. Sluit met een hv. Hecht af aan het einde toer 3 en werk de draden weg.

Herhaal dit bij de andere schouder.

En klaar ben je. Je trui met open schouders. Zo ziet het eruit:

mde

Nu denk je misschien op mijn paspop: Heh? Maar dat ziet er wel een beetje gek uit. Maar aan staat het zo:

trui-geen-schouders-haken-4

Je moet ervan houden. Ik vind het super leuk! Je kan natuurlijk altijd de mouwen dichthaken, mocht je er niet zo’n fan van zijn, maar dan wordt het wel een simpele trui. Mocht je dat willen doen, neem dan even een kijkje bij mijn andere patronen met mouwen hoe je dit het beste kunt doen.

Voor de mensen die hem ook gaan maken, heel veel succes weer. Het patroon is helemaal door mij bedacht en uitgewerkt en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk