Herenkleren haken

Heren kabelvest haken

Inmiddels heb ik redelijk wat voor mijzelf gehaakt. Ook de kinderen hebben een leuke garderobe inmiddels. De enige die hier in huis NOG NOOIT wat van mij heeft gekregen… is mijn eigen man. En nee, dat is niet omdat ik zo’n nare vrouw ben en dat niet voor hem wil maken hoor. Sterker nog, ik heb het zelfs al meerdere malen aangeboden. Maar hij hoefde het echt niet. Het was allemaal maar kriebelig, niet zo mooi en niks voor hem.

Maar toen hij het kerstjurkje zag, en laatst mijn binnenjasje, kwam er heel voorzichtig toch een vraagje. Of ik misschien ook eens een vest voor hem wilde maken. Nou ja, eigenlijk bracht ie het meer van: “Dat zouden je volgers nu ook wel een keer leuk vinden, een herenpatroon”. Nou, hoe het ook gebracht werd, dat hoefde ie geen twee keer te vragen. NATUURLIJK wil ik dat voor hem maken! Hij kwam meteen met heerlijke moeilijke voorbeeldplaatjes. Allemaal kabels. Maar ik ging de uitdaging aan. En de volgende dag had ik al wol in huis gehaald en gisteren is het vest afgekomen. 

For English, click here!

Wat heb je nodig voor een maat M?

 • 8 bollen wol (ik gebruikte Royal van de Zeeman, kleur donkergrijs)
 • haaknaald 4
 • stopnaald
 • schaar
 • 5 middelgrote knopen
 • naald en draad voor de knopen

Dit hele patroon wordt gehaakt in een maat M. Vergroten is wat lastig, omdat je dan wel wat kabels zal moeten toevoegen. Een beetje creatief mens zal dit best wel lukken. Mijn tip is, voor als je dat niet bent en hem net in een L wil hebben in plaats van in een M, om gewoon dikkere garen te gebruiken en een grotere naald. Sowieso vind ik dat met deze vesten helemaal niet verkeerd. Neem wel een uni kleur, dus geen gemêleerde wol, want dan komen de steken minder goed tot zijn recht.

Bij mij waren de onderdelen de volgende aantal cm:

Voorpand breedte (zonder boord): 25 cm per voorpand
Achterpand breedte: 53 cm
Boord voor de knopen breedte: 7 cm
Boord onderkant breedte: 6 cm

Welke steken moet je kennen?

 • l = losse
 • st = stokje
 • v = vaste
 • hv = halve vaste
 • rel st = reliëfstokje

Daarnaast maken we in dit vest gebruik van kabels. Ik maak onderscheid tussen twee soorten kabels. De kleine kabel (kk) en de grote kabel (gk). Hieronder kan je in een filmpje zien hoe dit werkt.

Voorpand 1

Zet 39 l op + 2 l. Je eerste 2 l zijn je omkeerlosse. Deze tel je niet mee als st. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: st.
Het hele verdere voorpand wordt gehaakt met de kabels. We haken het volgende patroon:

st, st, rel st, rel st, st, kk, st, rel st, rel st, st, gk, st, rel st, rel st, st, kk, st, rel st, rel st, st, st. 

Omdat je waarschijnlijk nu al meteen schrikt, hier een foto om het wat duidelijker te maken:

dav

En hier een filmpje hoe je dit haakt:

Het is wel in het Engels, maar heel duidelijk te volgen (vond ik, want ik heb het ook hier vandaan). We haken het op dezelfde manier, het enige verschil is dat ik nog 2 rel st aan beiden kanten heb toegevoegd, omdat ik dit mooier vond staan. Neem dit dus niet zo van het filmpje over, kijk goed naar het patroon hierboven, anders wordt je vest te smal!

Rij 2: Haak het patroon dat hierboven staat.
Rij 3: Haak het patroon terug. Als je in de vorige rij een st haakte, haak je daar nu ook een st bovenop. Als je in de vorige rij een rel st haakte, haak je nu een rel st aan de achterkant, zodat ze netjes bovenop elkaar blijven (net zoals bij de boordsteek). De kabels haak je net zoals in het filmpje. Ook zoals ze komen, met rel st aan de achterkant. Haak zo de hele rij af.

Herhaal rij 2 en 3 t/m rij 41.

Rij 42: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 43: Haak eerste 2 steken samen, haak patroon verder.
Rij 44 en 45: Herhaal rij 42 en 43.
Rij 46 en 47: Haak patroon zoals het nu nog is na rij 45.
Rij 48: Haak eerste 2 steken samen, haak patroon verder.
Rij 49: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 50. haak eerste 3 steken samen, haak patroon verder.
Rij 51: Haak patroon, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 52: Haak eerste 3 steken samen, haak patroon verder.
Rij 53: Haak patroon, haak laatste 2 steken samen.
Rij 54 t/m 62: Patroon. Hecht aan het einde van rij 62 af, maar laat een lange draad over.

Voorpand 2 

Herhaal alles van het vorige voorpand t/m rij 41. Daarna doe je alles in spiegelbeeld. Dus als je bij die toer daarna de laatste 2 moet samen haken, haak je nu de eerste 2 steken samen. Etc. Voor de rest volg je gewoon het patroon. Hecht af na rij 62 en laat ook hier een lange draad over.

cof

Achterpand

Het achterpand haken we in de weefsteek. Die gaat als volgt:

weefsteek

Veel mensen kennen deze steek ook wel als de granietsteek. Officieel klopt dat niet helemaal. De granietsteek werkt net iets anders dan de weefsteek. Hoe dan ook, het is een simpele steek, maar het resultaat is heel erg leuk. De hele achterkant wordt gehaakt met deze steek. Elke rij sluiten we af met een l en dan keren we ons werk om.

Zet 92 l op + 2 l.
Rij 1 t/m 66: Haak weefsteek (meet even of je nu net zo’n lang stuk hebt als bij je voorpand tot rij 41. De weefsteek is wat kleiner en fijner, dus daardoor zijn de rijen wat langer, maar ze moeten even lang zijn. Mocht dat nog niet het geval zijn, pas hier dus je rijen op aan. Ga dan nog wat langer met de weefsteek door, of haal juist wat rijen uit. Voor mij waren 66 rijen voldoende voor een zelfde lengte).
Rij 67 t/m rij 70: Haak de eerste 2 steken samen, haak weefsteek, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 71 t/m 101: Weefsteek. Hecht aan het einde van rij 101 af.

Naai de voorpanden aan het achterpand vast. Naai de zijkanten vast tot aan de minderingen van rij 41. Naai de bovenkanten (bovenop de schouder) aan de buitenkant van het achterpand vast. Werk de draden weg.

Sorry voor de photo bomber. Ik kan nooit normaal een foto maken van een kledingstuk, want zodra ik het op de grond neerleg zit ons konijntje er METEEN bovenop en ik krijg hem ook niet weg (soms neemt ie het zelfs gravend mee en mag ik het honderd keer recht leggen). Dus op alle andere foto’s heb ik ook staan fotograferen met een konijntje onder mijn arm. Niet handig kan ik je vertellen. Omdat hij zo zijn best heeft gedaan om in deze blog terecht te komen laat ik hem dan maar op deze foto zitten.

Boord onderkant 

De boord haken we met een boordsteek. Hier in dit filmpje leg ik je uit hoe je de boordsteek moet haken:

Hecht de draad aan in de hoek van voorpand 1. We gaan nu via voorpand 1 naar de achterkant en dan naar voorpand 2 haken. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: Hst.
Rij 2 t/m 7. Boordsteek. Hecht de draad aan het einde van rij 7 niet af, we gaan deze gebruiken voor het volgende onderdeel. De boord voor de knopen.

Boord voor de knopen

We gaan nu de binnenkant van het vest afwerken met een boord. Hiervoor gebruiken we weer de weefsteek, zodat de steek weer terugkomt. Haak 1 l en ga dan via de zijkant van het voorpand naar boven toe haken, achter de nek langs over het achterpand, via het andere voorpand naar beneden toe, totdat je uitkomt in de andere hoek van de boordsteek. Elke rij sluiten we af met 2 l en dan keren we ons werk om.

Rij 1: v.
Rij 2 t/m 6: Weefsteek
Rij 7: We gaan nu de knoopsgaten maken. Haak hiervoor het volgende: Haak 2 x de weefsteek (dus een v en een l, 2 x), *3 l, sla 3 steken over, haak 6 x de weefsteek*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren 4 x, zodat je in totaal vijf knoopsgaten hebt. Haak daarna gewoon de weefsteek tot je weer bent bij de andere hoek.
Rij 8: Weefsteek. Haak in de 3lboog (oftewel de knoopsgaten): 1 v, 1 l, 1 v, 1 l. Ga dan gewoon weer verder met de weefsteek zoals die komt. Herhaal dit bij elke 3lboog.
Rij 9 t/m 11. Weefsteek. Hecht aan het einde van rij 11 af en werk de draad weg.

Naai de knopen op de plek waar de gaten zitten, maar dan aan de andere kant van het vest.

Mouwen: 

Zet 40 l op. Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1: Haak 2 l, hst tot eind. Sluit met een hv in 2e l van de eerste 2 l. Keer je werk niet.
Toer 2 t/m toer 8: Haak 2 l, haak boordsteek. Eindig met een hv in 2e l van de eerste 2 l, maar keer je werk niet.

Vanaf nu gaan we na elke toer 2 l haken en dan ons werk keren.
Toer 9: 2 l, st. Eindig met een hv in 2e l van de eerste 2 l.

Ook de mouwen haken we weer met een patroon, net zoals onze voorpanden. Het patroon hiervoor is als volgt:

*rel st, rel st, st, kk, st*. 

Dit herhaalt zich de hele toer, totdat je weer uitkomt bij de eerste steek. De eerste 2 l van elke toer tellen niet mee als een st.

Toer 10: Haak het patroon zoals hierboven staat.
Toer 11: Haak het patroon terug. Als je in de vorige rij een st haakte, haak je daar nu ook een st bovenop. Als je in de vorige rij een rel st haakte, haak je nu een rel st aan de achterkant, zodat ze netjes bovenop elkaar blijven (net zoals bij de boordsteek). De kabel haak je net zoals in het eerste filmpje. Ook zoals ze komen, met rel st aan de achterkant. Haak zo de hele rij af.
Toer 12 t/m 20: Herhaal toer 10 en 11.

Omdat de mouw wat breder moet worden gaan we nu beginnen met meerderen. Dat doen we door aan het begin extra st toe te voegen, zodat we uiteindelijk daar een nieuwe kk en 2 rel st van kunnen maken.
Toer 21 en toer 22: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak patroon verder.
Toer 23: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak patroon verder tot eind. Haak op het einde 4 hv over het begin van deze toer, zodat je goed aan het begin van je nieuwe st uitkomt voor de volgende toer.
Toer 24: Maak een nieuwe kk van de eerste 4 nieuwe st. Haak een st. Ga verder met het patroon. Meerder 1 st aan het einde.
Toer 25: Haak 1 st extra in de eerste steek (daar waar je omkeerlossen begonnen). Haak het patroon verder.
Toer 26: Haak het patroon. Haak op het einde 3 hv over het begin van deze toer, zodat je goed aan het begin van je nieuwe st uitkomt voor de volgende toer.
Toer 27: Haak 2 rel st, 1 st. Ga verder met het patroon.

We hebben nu dus een extra kk en 2 rel st toegevoegd, net zoals het in de rest van het patroon is. Omdat dit nog niet groot genoeg is herhalen we dit nog een keer.
Toer 28 t/m 35: Herhaal toer 21 t/m 27.
Toer 36 t/m 57: Haak het patroon.

Als het goed is, is de mouw nu lang genoeg. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je de rijen nog wat langer doorhaken, totdat je bij de oksel aankomt. We gaan nu stoppen met de mouw rechtdoor haken, we gaan nu alleen het gedeelte haken dat op de schouder zit. Haak nog steeds aan het einde van elke rij 2 l en keer dan je werk.
Rij 58: Haak het patroon, maar stop 5 steken eerder.
Rij 59 t/m rij 72: Haak eerste 2 steken samen, haak het patroon, haak laatste 2 steken samen. Hecht aan het eind van rij 72 af, maar laat een hele lange draad over. Daar gaan we straks de mouw mee vastnaaien.

Haak nog een mouw. Naai de mouwen vast in het vest. Werk alle draden weg.

En klaar ben je! Het is wat werk, vooral omdat het een vrij massieve steek is met al die reliëfstokjes, maar het resultaat mag er wezen hoor. Kijk nou hoe prachtig dit eruit ziet. Je zou toch bijna niet zeggen dat het gehaakt is?

Hartstikke leuk toch? Manlief is ook super blij ermee. Leuk dat ik dit eens mocht maken. Ik vond het een hele leuke uitdaging zo. Ik heb er een hoop van geleerd. Want voordat ik aan dit vest begon had ik nog nooit eerder kabels gehaakt. Wel gebreid, maar niet gehaakt. Ontzettend leuk om te doen.

Voor de mensen die hem gaan maken, heel veel succes. Het patroon is helemaal door mij bedacht en natuurlijk gewoon weer lekker gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil), maar je mag ook altijd om mijn bankrekeningnummer vragen als je dat liever wil:

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

En nu weer op naar het volgende haakproject! Tot snel weer! Doei!

Vorige blog Volgende blog