Accessoires haken

Gehaakte lampenkap

Toen we hier kwamen wonen, inmiddels alweer twee jaar geleden, hadden de vorige bewoners alle lampen laten hangen. Dat kwam ons wel goed uit, want wij hadden niet zo heel veel lampen. De lamp in de keuken boven de eettafel lieten we hangen en hangt er tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch zijn we er niet heel blij mee eigenlijk. Het zijn namelijk lampen van glas. En niet dat we nou echt iets hebben tegen glas, alleen vind ik het licht dat je dan op je tafel krijgt niet fijn. Het licht schijnt eigenlijk alle kanten op, behalve goed naar je tafel toe. En ik wil gewoon graag zien wat ik aan het maken ben / eten ben. Op de tafel zelf. Niet op de muur. 

Een paar dagen geleden zat ik weer te kijken naar de lamp. Ik deed mijn sjaal af en bond het om de lampenkap heen, om te zien of het nou veel verschil uit zou maken als het donker zou zijn in plaats van glas. En dat deed het. “Leuk” zei mijn man. “Staat wel gezellig, iets gehaakts eromheen. Ga je er iets omheen haken?”. Ik zat er eigenlijk aan te denken om het te gaan schilderen, maar dat idee was ook best leuk. Dus we reden naar de winkel, haalden garen en diezelfde middag had ik lampenkappen gehaakt!

Wat heb je nodig?

  • dikke garen (ik gebruikte XXL garen van de Action, enorm grote bol, kleur lichtgrijs)
  • haaknaald 10
  • schaar
  • stopnaald
  • oude lampenkap

Hoe maak je het?

Ik kan geen vast patroon geven, aangezien elke lampenkap natuurlijk anders is. Maar wel kan ik je uitleggen hoe je het ongeveer kan doen. Zet een aantal lossen op, pas het rondom aan de bovenkant van de lampenkap of het groot genoeg is en ga beginnen met haken. Hieronder zie je de vorm van de lampenkap waarmee ik moest werken.

Sluit de ring met een hv en haak 1 l. Ga vanaf nu in een spiraal haken. Je zou kunnen kiezen alleen maar v te doen, je kan er ook een patroon in maken. Ik wilde graag dat er een streep op kwam. Daarom haakte ik steeds een v en dan een reliëf hst. Na een paar rijen moest ik gaan meerderen, omdat mijn lampen breder werden, dus ging ik overal 2 v tussen de reliëf hst doen.

Halverwege de lamp was hij op zijn breedst en werd het 3 v tussen de relief hst. Zo haakte ik door tot ik onderaan de lampenkap kwam. Dit herhaalde ik bij de andere lampenkap, aangezien ik twee lampenkampen moest om haken.

Zo ziet het er dan uit. Wat tips mocht je dit gaan doen:

  • Haak het terwijl het al om de lampenkap zit. Dan weet je zeker dat het strak aansluit;
  • Als je reliëfstokjes haakt, houdt er dan rekening mee dat ze schuin gaan lopen als je in een spiraal haakt. Als je ze recht wil hebben zal je elke rij moeten sluiten met een hv en moeten keren. Houdt er dan wel rekening mee dat je een lijntje zal gaan zien waar je steeds keert;
  • Schrijf op wat je doet, zodat je bij de tweede lampenkap exact hetzelfde kan doen.

En dit is dus het resultaat.

edf

Wij zijn er heel blij mee. Eindelijk hebben we gezellig licht boven de tafel en kunnen we de tafel gewoon goed zien. En ook het effect dat het geeft is ZO leuk! Op de muur en het plafond zie je allemaal kleine lichtjes. Heel sfeervol. Het was even twee uurtjes werk, maar voor 4.50 euro hebben we een lamp boven de tafel hangen waar we voor nu heel blij mee zijn!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk