Dameskleren haken

Gehaakt (binnen)jasje

Ik had weer eens zin om wat te haken. En dit keer besloot ik een binnenjasje te maken.  Maar, anders dan normaal. Ik wilde namelijk geen opliggende zakken, zoals het meestal is bij gehaakte vesten, maar zakken dit IN je jas zitten. En, een keer met een ritssluiting in plaats van met knopen. Lastig is het echt niet, jij kan het ook maken. Hier heb ik een gratis patroon voor je:

Wat heb je nodig?

  • 4 bollen donkergrijze normale garen (ik gebruikte Royal van de Zeeman)
  • 5 bollen lichtgrijze dunne garen (ik gebruikte super soft van de Zeeman)
  • restje zwarte garen (ik gebruikte Royal van de Zeeman)
  • haaknaald 6
  • haaknaald 4
  • ritssluiting zwart (de mijne is 55 cm)
  • stopnaald
  • schaar
  • donkergrijze garen (om de rits vast te naaien)

Hoe maak je het?

We haken het hele jasje in grit steek. Dit haken we op de volgende manier:

telpatroon-grit

Je haakt dit dus constant zo door.  Met alleen maar lossen en vasten. Je slaat steeds 1 steek over en haakt 2 v in de volgende steek. De hele jas wordt gehaakt met dubbele draad. Een donkergrijze draad en een lichtgrijze draad. Tenzij anders staat aangegeven. Het jasje is een maat M. Als je hem wil vergroten raad ik je aan het op een vest/jasje te leggen die goed zit en gewoon die vorm aan te houden. Zorg dat de steken deelbaar blijven door 4 + 1.

Body

De voorkant en de achterkant van het jasje haken we tegelijkertijd. Zet 113 l op met een dubbele draad en haaknaald 6. Eindig elke rij met 1 l en keer dan je werk om.
Rij 1 t/m 12: Haak grit.

We gaan nu een opening maken voor de zakken. De zakken zitten onder de jas, niet op de jas, daarom moet er een opening komen. We haken eerst het gedeelte dat aan de voorkant zit.
Rij 13: Grit, maar stop na 13 steken.
Rij 14 t/m 24: Haak grit. Hecht aan het einde van rij 24 af. Hecht de draad aan, aan de andere kant van het vest, daar moet ook een zakopening komen. Herhaal daar rij 13 t/m 24. Hecht af.

Hecht nu je draad 1 steek verder aan dan de zakopening.
Rij 14: Haak grit. Stop ook 1 steek eerder dan de volgende zakopening.
Rij 15 t/m 24. Haak grit. Hecht af aan het einde van rij 24.

Ga nu verder met zwart en haaknaald 4. We gaan nu de zwarte afwerking van de zakken maken. Hecht de draad aan op de bodem van de zakopening, aan het korte stuk van het jasje. Haak v langs de rand. Omdat de garen wat dunner zijn dan de dubbele draad haken we eerst 2 v en dan 1 v. Wissel dit om en om af totdat je bovenaan de zakopening bent. Haak dan 1l en keer je werk om. Haak weer allemaal v terug. Haak 2 v op de bodem van de zakopening, in het midden tussen de voorkant van de zak en de rest van het jasje. Haak 1 l en keer je werk om. Haak nog een rij v terug en hecht af. Herhaal dit aan de andere kant van het jasje ook.

Ga weer verder met de dubbele grijze draad en haaknaald 6.

Rij 25: Hecht weer aan waar je gestopt was na rij 24 van de zakopening. Haak grit. Haak 2 v in de 2e steek van het zwarte afwerking. Haak grit door op de achterkant van het jasje. Doe hetzelfde bij de andere zakopening.
Rij 26 t/m 46: Haak grit.

Als het goed is ben je nu aangekomen bij je oksels. Mocht het te lang of te kort zijn, dan kan je wat spelen met de rijen hiervoor (meer of minder).

Voorpand

We gaan nu het armsgat haken en het voorpand en het achterpand van elkaar loshalen, zodat de mouwen daar straks kunnen komen. We beginnen met een voorpand. Je kan gewoon verder haken waar je gebleven was, je hoeft niets af te hechten en aan te hechten. Ook hierbij haken we aan het einde van elke rij 1 l en dan keren we ons werk om.

Rij 47: Haak grit, maar stop na 27 steken.
Rij 48: Haak eerste 2 samen, haak grit.
Rij 49: Haak grit. Haak laatste 2 samen.
Rij 50: Haak eerste 2 samen, haak grit.
Rij 51: Haak grit. Haak laatste 2 samen.
Rij 52 t/m 61: Haak grit.
Rij 62: Haak grit, haak laatste 2 samen.
Rij 63: Haak eerste 2 samen, haak grit.
Rij 64: Haak grit. Haak laatste 2 samen.
Rij 65: Haak eerste 2 samen, haak grit.
Rij 66 t/m 68: Haak grit. Hecht aan het einde van rij 68 af, maar laat een lange draad over voor het aanhechten aan het achterpand. Herhaal rij 47 t/m 68 aan de andere kant van het jasje.

Achterpand

Ook hierbij haken we aan het einde van elke rij 1 l en dan keren we ons werk om.

Rij 47: Hecht je draad aan 3 steken verder dan het voorpand. Haak grit. Stop ook 3 steken eerder dan het volgende voorpand.
Rij 48 en 49: Haak eerste 2 samen, haak grit, haak laatste 2 samen.
Rij 50 t/m 68: Haak grit. Hecht aan het einde van rij 68 af.

Rand onderaan

Hecht de draad onderaan in een hoek aan. Haak 2 l en vervolgens allemaal hst. Hecht aan de andere kant op de hoek af.

Naai aan de bovenkant de voorpanden op het achterpand vast. Werk alle draden weg.

Rand zijkant

Hecht de draad aan in dezelfde hoek als van de onderrand. Haak 2 l, haak allemaal hst, achter de nek langs, tot je bij de andere hoek onderaan bij het jasje aankomt. Haak 2 l en keer je werk om. Haak nog een keer hst terug, tot je weer terug bent bij het begin. Hecht af.

mde

Mouwen

Haak dit ook weer meer dubbele draad op haaknaald 6. De mouwen worden een stukje omgeslagen, dus maak ze iets langer. Mocht je dit niet willen dan kan je natuurlijk altijd eerder stoppen. Meet sowieso tussendoor of je mouwen niet te lang worden en goed zitten. We meerderen door 4 v in de 1e steek te maken. Mocht je vaker willen meerderen (of minder vaak) dan kan dat gewoon.

Zet 25 l op en sluit met een hv tot een ring.
Toer 1: Haak 2 l, 24 hst. hv in 2e l van de eerste 2 l. Vanaf nu gaan we in spiraal haken, dus niet meer elke rij sluiten met een hv.
Toer 2: 1 l, haak grit.
Toer 3 t/m 22: Haak grit.
Toer 23: 4 v in de 2e steek. Haak grit.
Toer 24 t/m 32: Haak grit.
Toer 33: Als toer 23.
Toer 34 t/m 40: Haak grit.
Toer 41: Als toer 23.
Toer 42 t/m 47: Haak grit.
Toer 48: Als toer 23.
Toer 49 t/m 58: Haak grit (net zolang tot je de gewenste lengte hebt). Haak aan het einde van je laatste toer 1 l en keer dan je werk om. Vanaf nu eindigen we elke rij met 1 l en dan keren we het werk om.
Rij 59: Haak grit, maar stop 3 steken eerder.
Rij 60 t/m 71: Haak grit. Haak laatste 2 steken samen. Hecht aan het einde van rij 71 af, maar laat een lange draad over voor het aanhechten.

Haak nog een mouw. Naai de mouwen vast in de armopening van het jasje.

Zakken binnenkant

Haak met donkergrijs, enkeldraads, op haaknaald 4. Zet 17 l op.
Toer 1: Haak 15 v, 3 v in de laatste v. Haak langs de andere kant van de lossen terug. 15 v en haak in de laatste v daar ook 3 v.
Toer 2 t/m 18: v (dit haak je in spiraal door). Eindig toer 18 met 1 l en keer dan je werk om.
Rij 19 t/m 22: 18 v. 1 l en keer dan je werk om. Eindig rij 22 zonder de l en hecht dan af. Laat een lange draad over voor het aanhechten.

Haak nog een zak. Naai de zakken vast in de zakopening. Hang het zakje er vanuit de binnenkant van de jas in. Naai hem aan de buitenkant vast. Rij 22 naai je vast aan het grijze gedeelte van de jas. De andere kant naai je vast aan het zwarte gedeelte van de zakopening, maar ONDER de zwarte rand. Werk alle draden weg.

edf

Meet nu even op welke rits je het beste kan gebruiken. Misschien is jouw vest wat langer / korter geworden dan die van mij. Voor mij was een rits van 55 cm lang genoeg. Speld de rits vast aan de randen van de jas, zorg dat je de rits zelf goed blijft zien als hij dichtzit, en naai het voorzichtig van beneden naar boven vast. Je kan dit met een naaimachine doen, maar misschien ook wel met de hand.

En klaar is je binnenjasje!

mde

En zo staat het aan:

grijs-jas-haken2

Ik ben er weer heel blij mee. Succes als je hem ook gaat haken!

PS: Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS2. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS3. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk