kinderkleren haken

Streepjesjurk haken

Toen ik bezig was met het kerstjurkje zaten er twee kleine meisjes naast me met glinster-oogjes te kijken. “Krijgen wij ook zo’n prachtige jurk als deze af is?”. Mijn meiden zijn, net als hun moeder, gek op dit soort jurkjes. Dus ik besloot eens een jurkje te ontwerpen voor mijn oudste meid.

Wat heb je nodig?

  • één bol garen voor kleur 1 (ik gebruikte wit van Zeeman, Royal)
  • één bol garen voor kleur 2 (ik gebruikte lichtgrijs van Zeeman, Royal)
  • twee bollen garen voor kleur 3 (ik gebruikte donkerblauw van Zeeman, Royal)
  • schaar
  • stopnaald
  • haaknaald 4

Bovenstuk

Begin met haken vanaf de taille naar boven toe. Ik haak in dit voorbeeld maat 116. Mocht je het willen vergroten/verkleinen, dan is het gewoon mogelijk door meer/minder lossen in het begin op te zetten. Pak even een jurkje dat goed zet en leg het daar op om te zien of het de goede maat krijgt.

Zet 76 l op met kleur 1. Eindig met een hv tot een ring.
Toer 1 t/m 14: 2 l, 76 hst. hv in 2e l van de eerste 2 l. Wissel tijdens deze hv van kleur. Je hoeft de draad niet af te knippen, je gaat gewoon verder haken met kleur 2, totdat je weer aankomt bij het einde van de toer. Daar wissel je tijdens de hv weer terug naar kleur 1. De draad van de andere bol laat je gewoon hangen. Wissel elke toer van kleur.

We gaan nu heen en weer haken (omdat we een armsgat moeten creëren). We haken als eerste het voorste gedeelte. Om hetzelfde steekje te krijgen als de rest van het bovenstuk is het verstandig om aan de buitenkant van de jurk de steken door 3 lussen te doen en aan de binnenkant van de jurk door de achterste 2 lussen. Zo houd je alle steken aan de buitenkant, zodat je geen reliëf krijgt.

Wissel net zoals bij het bovenstuk elke rij van kleur. Je hoeft de draad niet steeds af te knippen, je kan de draad gewoon mee haken naar de andere kant, net zoals het werkt bij tapestry haken. Trek aan het einde van een toer de meegehaakte draad zachtjes aan, zodat hij er mooi in zit en niet per ongeluk tussen de steken door uitsteekt. Haak dan weer de andere kant op met de andere kleur en haak dan de andere draad mee. Haak aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om.

Rij 15: 76 hst.
Rij 16: 36 hst.
Rij 17 t/m 19: Haak de eerste en laatste 2 steken samen. Haak in de andere steken hst.
Rij 20 t/m 23: allemaal hst.

Voorpand

Haak gewoon door waar je gestopt bent bij rij 23. We gaan nu het gedeelte haken aan de zijkant van de hals. Haak aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om.

Rij 24: 9 hst. Haak laatste 2 steken samen.
Rij 25: Haak eerste 2 steken samen, 8 hst.
Rij 26: 7 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 27: Haak eerste 2 steken samen, 6 hst.
Rij 28: 5 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 29 t/m 31: 6 hst. Hecht af, maar laat één lange draad over voor het aanhechten aan het achterpand.

Hecht de draad aan, aan de andere kant van het voorstuk. We haken daar het andere gedeelte aan de zijkant van de hals. Herhaal daar rij 24 t/m 31.

Achterpand

Hecht de draad aan 2 steken verder dan het voorpand. Dit is namelijk het armsgat. Vanaf daar gaan we het achterpand haken. Ook hier wissel je weer elke rij van kleur, net zoals bij het bovenstuk/voorpand. Haak aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om.

Rij 17: 2 l, haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak in de overige steken allemaal hst. Stop wel 2 steken eerder dan de andere kant van het voorpand voor het andere armsgat.
Rij 18 en 19: Haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak in de overige steken allemaal hst.
Rij 20 t/m 29: allemaal hst.
Rij 30: 5 hst, haak 2 steken samen.
Rij 31: allemaal hst. Hecht af.

Herhaal rij 30 en 31 aan de andere kant van het achterpand. Je hebt door deze twee rijen te haken een kleine nekopening gemaakt aan de achterkant, waardoor het net iets mooier zit.

Naai de voorpanden aan de bovenkant vast aan het achterpand. Werk de draden weg.

Rok

Haak met kleur 3 de rok. Hecht de draad aan aan de onderkant van de top. De rok wordt spiraalgewijs gehaakt. LET OP: Dus niet eindigen met een hv en beginnen met 2 l. Gewoon door op de volgende toer.

Toer 1: Haak 76 hst in de achterste lussen.
Toer 2 t/m 12: hst. Haak een extra hst links en recht van de toer, precies onder de oksels (dit geeft een beetje heupen aan de jurk).
Toer 13 t/m 37: hst. Eindig met een v en een hv. Hecht af. Werk de draden weg.

kinder-jurk-haken-3

Boord van de nek

Haak 67 l met kleur 3. Leg de lossenketting op de steken van de nek*. Het maakt niet uit waar je begint (ik begon bovenaan waar ik de panden aan elkaar had genaaid). Haak de lossenketting vast aan de steken van de nek met een v. Haak ze helemaal rondom vast. Eindig met een hv. Haak daarna nog een rij v erbovenop. Eindig weer met een hv en hecht af. Werk de draden weg.

kinder-jurk-haken-4

*De reden dat ik een lossenketting in het begin gebruik in plaats van meteen aanhechten aan de jurk zelf is dat het dan wat rechter en strakker wordt ipv die v’tjes zo erg te zien. Ik vind het zo wat mooier afgewerkt. Alleen aan de binnenkant van de jurk zie je het dan (zie foto), maar dat zie je niet als je het draagt. Mocht het echt niet lukken met een lossenketting, dan kan je natuurlijk ook gewoon v haken aan de jurk zelf, al geeft het wel een iets minder strak resultaat.

Zakken

De jurk maakt de jurk zo leuk door de zakken. De zakken worden gewoon apart gehaakt en erop genaaid als ze klaar zijn. Haak met kleur 3, 10 l.  Haak aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om (tenzij anders staat aangegeven).

Rij 1: sla 2 l over, 8 hst.
Rij 2: 2 hst in 1e hst, 6 hst, 2 hst in laatste hst.
Rij 3: 2 hst in 1e hst, 8 hst, 2 hst in laatste hst.
Rij 4: 2 hst in 1e hst, 10 hst, 2 hst in laatste hst.
Rij 5 t/m 7: allemaal hst. Ga verder met kleur 2.
Rij 8: allemaal hst. 1 l, keer je werk om.
Rij 9: allemaal v. Hecht af.

Haak nog een zak. Naai ze op de jurk zoals op de foto. Werk de draden weg.

kinder-jurk-haken-5

Mouwen

Begin met kleur 3. Zet 25 l op. Eindig met een hv om het te sluiten tot een ring.
Toer 1 t/m 4: 2 l, 25 hst. hv in 2e l van de eerste 2 l.

Ga verder met kleur 1 en wissel (net zoals bij het bovenstuk) telkens af met kleur 2.
Toer 5 en 6: 2 l, 25 hst. hv in 2e l van de eerste 2 l.
Toer 7: 2 l, 2 hst in 1e steek, verder allemaal hst, hv in 2e l van de eerste 2 l.
Toer 8: 2 l, allemaal hst. hv in 2e l van de eerste 2 l.
Toer 9 t/m 16: Herhaal toer 7 en 8.

Haak nu aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om. Doe dit weer net zo, zoals je deed bij het voorpand/achterpand.
Rij 17: 2 l, 28 hst.
Rij 18 t/m 25: Haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak voor de rest allemaal hst.
Rij 26: allemaal hst. Hecht af, maar laat één lange draad over voor het aanhechten van de mouw aan de jurk.

Haak nog een mouw op dezelfde manier. Naai de mouwen vast in de armsgaten van de jurk.

En klaar is je jurk!

kinder-jurk-haken

En zo staat ie aan:

kinder-jurk-haken-2

Mooi he? Ze is ook helemaal verliefd op dit jurkje en heeft hem, sinds dat ie klaar is, meteen al de hele dag gedragen. Het is ook erg lekker warm en het staat mooi. Ik snap haar wel! Op de foto zie je trouwens de zakken boller zitten dan in het echt.

Ik moet nog een jurk gaan maken nu, want mijn andere dochter wil ook een jurkje. Dus ik wens jullie veel succes met dit jurkje, ik ga een nieuwe ontwerpen nu. Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk