Dameskleren haken

Kerstjurk haken

Ik liep laatst in de Wibra en ik zag zulke leuke garen liggen. Met glitters. Ik werd er helemaal blij van. Die moest ik meenemen, al had ik nog geen idee wat ik ervan kon gaan maken. Thuis bedacht ik me dat dit heel leuk zou zijn voor een kerstjurkje. Ik had nog nooit eerder een jurk gemaakt, maar dat wilde ik al zo lang. Dus ik besloot me er eens aan te wagen en er eentje te gaan ontwerpen. En het is gelukt! En, zoals gewoonlijk, deel ik weer een patroon met jullie! En moeilijk is ie dit keer ECHT niet!

For English, click here!

Wat heb je nodig?

  • 5 bollen wol (ik gebruikte garen van de Wibra, Saskia Lurex). Mocht je er een kerstjurkje van willen maken, ga dan dus wel op zoek naar wol met glitter erin. Anders wordt het een simpel jurkje (vooral omdat de steek ook al heel simpel is).
  • stopnaald
  • schaar
  • haaknaald 4

Hoe maak je het?

Begin met het opzetten van een aantal lossen. De hele jurk wordt gehaakt in halve stokjes. Het patroon dat ik hier deel is voor een maat M. Mocht je hem groter willen dan kan je hem zelf heel goed vergroten door gewoon meer lossen op te zetten. Het hoeft niet deelbaar te zijn, dus makkelijk aan te passen. Je begint net onder de oksels en werkt vanaf daar in een spiraal naar beneden toe.

Ik begon de jurk met 105 lossen. Sluit de lossenketting met een hv tot een ring.
Toer 1 t/m 13: haak allemaal hst.
Toer 14 en 15: Leg je werk plat neer. Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst samenhaken, 50 hst, 2 hst samenhaken, 50 hst)
Toer 16 t/m 22: haak allemaal hst.
Toer 23 t/m 42: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten weer even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt het punt waar je die toeren gaat meerderen door daar twee hst in dezelfde steek te haken. De rest haak je allemaal hst. (dus vb. 2 hst in zelfde steek, 50 hst, 2 hst in zelfde steek, 50 hst)

jurk-haken-1
Toer 43 t/m 60: haak allemaal hst.
Toer 61: Leg je werk plat neer (net zoals net, zodat je mindert en meerdert op dezelfde plekken). Zet op de buitenkanten even een klem / ander kleur draadje. Dat wordt weer het punt waar je die toer gaat minderen door daar twee steken samen te haken. De rest haak je allemaal hst.
Toer 62: haak allemaal hst.

Herhaal toer 61 en 62 tot je de gewenste lengte hebt. Ik deed in totaal 18 toeren op deze manier en dat was voor mijn 180 cm lengte lang genoeg. Eindig in ieder geval met een toer 62. Haak op het einde een v, een hv en hecht dan af. Werk alle draden weg.

jurk-haken-2

Voorpand:

Leg je werk plat neer, met de meerderingen en minderen naar buiten toe (zoals de foto hierboven). We gaan nu de bovenkanten van de jurk haken. We beginnen met de voorkant. Hecht de draad aan 3 steken verder naar binnen toe (zodat je een klein stukje overhoudt voor een arm). Elke rij eindigen we met 2 l en dan keer je je werk om. Let er op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.

Rij 1: 2 l. haak allemaal hst. Stop pas aan de andere kant van de jurk, maar zorg dat je daar ook 3 steken eerder stopt (voor je andere arm).
Rij 2 en 3: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 4: Haak eerste 2 steken samen, 13 hst, haak 2 steken samen.
Rij 5: Haak eerste 2 steken samen, 11 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 6: 11 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 7: Haak eerste 2 steken samen, 10 hst.
Rij 8: 9 hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 9 t/m 19: 10 hst. Eindig rij 19 niet met 2 l, maar hecht daar af.

Hecht de draad aan, aan de andere kant van de jurk, voor het andere gedeelte van het voorpand. Begin aan de buitenkant van de jurk. Herhaal rij 4 t/m 19.

Achterpand

Hecht de draad aan, aan de achterkant van de jurk. Sla weer 3 steken over vanaf de buitenkant (voor het armsgat). Eindig elke rij met 2 l en keer dan je werk om. Let er hier ook weer op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.

Rij 1:  2 l. haak allemaal hst. Stop pas aan de andere kant van de jurk, maar zorg dat je daar ook 3 steken eerder stopt (voor je andere arm).
Rij 2 t/m 5: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.
Rij 6 t/m 17: haak allemaal hst.
Rij 18: 13 hst.
Rij 19: Haak eerste 3 steken samen, 11 hst.
Rij 20: 9 hst, haak 2 steken samen. Hecht af.

Herhaal rij 18 tm 20 aan de andere kant van het achterpand. Begin aan de buitenkant. Naai de voorpanden aan het achterpand vast. Hecht de draad aan in de nek en haak een rij met v helemaal rondom de hals voor een nette afwerking.

jurk-haken-3

Mouw:

We beginnen onderaan de mouw en haken als een spiraal richting de schouder. Zet 36 l op (mocht dit niet groot genoeg zijn, dan mag je er gewoon meer opzetten. Kijk dan alleen niet naar de getallen hieronder die voor de hst staan, maar haak dan het aantal hst dat jezelf hebt opgezet). Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1 t/m 8: 36 hst.
Toer 9: 2 hst in 1e hst. 35 hst.
Toer 10: 37 hst.
Toer 11: 2 hst in 1e hst. 36 hst.
Toer 12: 38 hst.
Toer 13: 2 hst in 1e hst. 37 hst.
Toer 14: 39 hst.
Toer 15: 2 hst in 1e hst. 38 hst.
Toer 16: 40 hst.
Toer 17: 2 hst in 1e hst. 39 hst.
Toer 18: 41 hst.
Toer 19: 2 hst in 1e hst. 40 hst.
Toer 20 t/m 29: 42 hst.
Rij 30: 38 hst. 2 l, keer je werk om. Let er vanaf de volgende rij ook weer op (aangezien je nu niet meer rond haakt, maar heen en weer) dat de hst wel allemaal aan de voorkant komen te zitten. Verstandig is om de rij op de terugweg (binnenkant van de jurk) in de achterste 2 lussen te haken en op de heenweg (voorkant van de jurk) door 3 lussen te haken.
Rij 31 t/m 40: Haak eerste 2 steken samen, haak allemaal hst, haak laatste 2 steken samen.  2 l, keer je werk om.  Eindig alleen de rij 40 niet met 2 l, maar hecht daar af. Laat een lange draad over en naai daarmee de mouw vast aan de jurk.

Haak nog een mouw op dezelfde manier en naai die ook aan de jurk.

jurk-mouw-haken

En dat was het al. Trek hem aan, doe er nog een leuk riempje omheen (al is dat niet eens nodig, want zonder is ie ook al erg af en mooi). Zo ziet je jurk er dan uit:

jurk-haken-4

Ik wilde een kerstjurk maken, maar ik denk dat ik hem nog veel vaker ga dragen dan alleen met kerst. Het zit heerlijk en ik ben er ZO blij mee.

Veel haakplezier, maar dat moet vast lukken. Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk