kinderkleren haken

Jurk met wafelsteek haken

Toen ik bezig was met het kerstjurkje zaten er twee kleine meisjes naast me met glinster-oogjes te kijken. “Krijgen wij ook zo’n prachtige jurk als deze af is?”. Vorige week krijg mijn oudste dochter al een zelfgemaakt jurkje (waar ze trouwens echt in is gaan wonen, zo vaak draagt ze hem al). Gisteren maakte ik het jurkje voor mijn andere dochter af, met garen die ze zelf in de winkel heeft uigekozen!

Wat heb je nodig?

  • 1 1/2 bol donkerblauwe garen (ik gebruikte Royal donkerblauw van Zeeman)
  • 1 bol roze garen (ik gebruikte SuperSoft roze, grote bol, van Zeeman)
  • stopnaald
  • haaknaald 4
  • 1 roze knoop
  • schaar
  • naald en draad voor de knoop

Bovenstuk

Het hele bovenstuk haken we met de wafelsteek in de kleur donkerblauw. Hieronder in een kort filmpje een uitleg hoe je deze steek moet haken:

In dit patroon haak ik een maat 104, voor mijn jongste dochter. Vergroten kan, maar zorg dat het bovenstuk wel deelbaar blijft door 3 +2 (normaal is het +5, maar omdat we rondhaken is dit anders).

Zet 79 l op. Sluit met een hv tot ring. Elke toer eindigen we met 2 l en daarna keer je je werk om.
Toer 1: Haak st. Sluit met een hv.
Toer 2 t/m 12: Haak de wafelsteek. Sluit met een hv.

Achterpand

Haak gewoon verder waar je met het bovenstuk gestopt was. We gaan nu het gedeelte haken van de bovenkant van de rug. Elke rij eindigen we met 2 l en daarna keer je je werk om.

Rij 13: Haak de eerste 2 steken samen. Haak de wafelsteek, maar stop na 34 steken. Haak 2 steken samen.
Rij 14: Haak de eerste 2 steken samen. Haak de wafelsteek. Haak de laatste 2 steken samen.
Rij 15 t/m 20: Wafelsteek.
Rij 21: Haak de wafelsteek, maar stop na 11 steken. Haak 2 steken samen.
Rij 22: Haak de eerste 2 steken samen, ga verder met wafelsteek.
Rij 23: Haak de wafelsteek, haak de laatste 3 steken samen. Hecht af.

Hecht aan de andere kant van het achterpand aan, 13 steken verder dan de buitenkant.
Rij 21: Haak de eerste 2 steken samen, ga verder met wafelsteek.
Rij 22: Haak wafelsteek, haak laatste 2 steken samen.
Rij 23: Haak de eerste 3 samen, ga verder met wafelsteek. Hecht af.

Werk de draden weg.

Voorpand

Hecht de draad opnieuw aan op rij 12 van het bovenstuk, maar dan 2 steken verder dan het achterpand. Elke rij eindigen we met 2 l en daarna keer je je werk om.

Rij 13: 2 l, ga verder met wafelsteek. Stop na 14 steken.
Rij 14: Haak wafelsteek. Haak de laatste 2 steken samen.
Rij 15 t/m 23: Haak wafelsteek

Haak een boord langs het voorpand, in het midden van de jurk. Dit is het gedeelte waar het knoopje op komt te zitten. Haak hiervoor gewoon door waar je gebleven was. Haak 2 l en vervolgens allemaal hst tot je bij het bovenstuk aankomt. Haak in het bovenstok een v om het vast te zetten. Haak nog een v in de steek ernaast op het bovenstuk, keer dan je werk om en haak weer allemaal hst terug. Haak de laatste twee hst samen en hecht af.

Hecht de draad opnieuw aan, 2 steken verder dan de boord van het andere voorpand.
Rij 13: Haak wafelsteek, haak de laatste 2 steken samen.
Rij 14: Haak eerste 2 steken samen, ga verder met wafelsteek.
Rij 15 t/m 23: Haak wafelsteek.

Haak aan deze kant ook een boord. Hecht de draad opnieuw aan, onderin bij rij 13. Haak 2 l en vervolgens hst naar boven toe. Eindig met 2 l en keer dan je werk om. Haak weer hst terug, maar sla de 3e steek van onder over. Haak daar 1 l (knoopsgat) en dan nog 2 hst. Haak weer 2 l en keer je werk weer om en haak allemaal hst terug. In de lboog mag je ook een hst haken. Haak de laatste 2 hst samen en hecht af.

Naai een knoop op de eerste boord, daar waar niet het gat zit. Naai hem wel vast op de hoogte waar de knoop zit. Doe de knoop door het knoopsgat heen. Naai bovenop de schouders de voorpanden aan het achterpand vast. Je voorpanden zijn iets langer, laat het laatste gedeelte gewoon los hangen.

Kraag

Hecht de draad aan op de punt van de rand van het voorpand. Haak 2 l en vervolgens allemaal hst rondom (achter de nek langs) naar de punt van het andere voorpand. Hecht af. Het bovenstuk is nu klaar (oké, alleen de mouwen nog dan)!

Rok

De rok haak je in het roze. Hecht de draad aan, onderaan het bovenstuk (waar, dat maakt niet uit). We haken de rok spiraalgewijs (LET OP: Niet elke toer afsluiten dus met een hv).

Toer 1: Haak allemaal v in de achterste lussen.
Toer 2: Haak allemaal hst.
Toer 3 t/m 6: Haak allemaal hst, maar haak 2 hst aan de zijkanten van de jurk (precies onder de oksels).
Toer 7 t/m 30: Haak allemaal hst (mocht je jurk langer moeten worden, dan haak je deze rijen nog een tijdje door. En minder lang doorhaken natuurlijk als je hem korter wil hebben). Eindig de laatste toer met een v, een hv en hecht dan af.

jurk-wafelsteek-haken-1

Mouwen

Haak dit weer met donkerblauw. Zet 25 l op. Eindig met een hv om het te sluiten tot een ring. We haken de mouwen spiraalgewijs (LET OP: Niet elke toer afsluiten dus met een hv).
Toer 1: 2 l, 25 hst.
Toer 2 t/m 6: 25 hst.
Toer 7: 2 hst in 1e steek, verder allemaal hst.
Toer 8: allemaal hst.
Toer 9 t/m 16: Herhaal toer 7 en 8.

Haak nu aan het einde van elke rij 2 l en keer je werk om.
Rij 17: 2 l, 28 hst.
Rij 18 t/m 25: Haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak voor de rest allemaal hst.
Rij 26: allemaal hst. Hecht af, maar laat één lange draad over voor het aanhechten van de mouw aan de jurk.

Haak nog een mouw op dezelfde manier. Naai de mouwen vast in de armsgaten van de jurk.

jurk-wafelsteek-haken-2

jurk-wafelsteek-haken-3

En klaar is je jurk! En zo staat hij bij mijn dochtertje aan:

jurk-wafelsteek-haken-4

jurk-wafelsteek-haken-5

De foto’s van deze blog zijn helaas een echt hele slechte kwaliteit, want mijn camera stond niet helemaal goed ingesteld. Balen, want daardoor zie je de steken niet zo goed. In het filmpje aan het einde kan je het wel iets beter zien. Hopelijk volgende keer weer wat betere kwaliteit! Maar.. mijn meiden zijn in ieder geval helemaal blij met hun jurkjes! En nu kan ik weer iets anders gaan maken! Mocht je het ook gaan haken, veel plezier en succes!

PS: Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS2. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS3. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk