Accessoires haken

Interlocking Crochet kussen

Een tijdje geleden kwam ik op internet een steek tegen die ik nog nooit had gezien. Ik had ook geen idee hoe het gedaan werd en kwam er ook al snel achter dat het niet echt goed uitgelegd werd op internet. Maar ik moest en zou het kunnen! Uiteindelijk, door meer sites erbij te halen en zelf wat te rommelen was het me toch gelukt. En wat vind ik de steek prachtig. Eergisteren besloot ik dus ook om hier eens wat mee te doen. En ik haakte er een kussentje van. 

Mocht je ook zo’n kussen willen maken? Dat kan! Ik heb geprobeerd in een YouTube filmpje uit te leggen hoe je dit nou haakt. Deze manier van haken noem je “interlocking crochet”. En om jullie de hele moeite te besparen van zelf uitzoeken en honderden sites en tutorials te volgen (en het dan nog half te snappen), kan je dus mijn filmpje bekijken. En ik hoop dat jij het daarmee ook kan! Het opzetten is het lastigste hiervan. Als je het eenmaal aan het haken bent, haakt het heerlijk weg. Maar ja, dat is meestal met haken zo, vind ik!

Met deze manier van haken kan je super veel patroontjes maken. Ik heb ervoor gekozen om het nog simpel te houden. Deze interlocking crochet steek heet: Bargello.

Wat heb je nodig voor dit kussen?

  • twee kleuren garen (ik gebruikte Royal Petrol en Royal Wit van de Zeeman). De hoeveelheid hangt af van de grootte van je kussen. Voor mijn smalle kussen redde ik het met precies één bol van elke kleur.
  • haaknaald 4
  • schaar
  • stopnaald

Maak een lossenketting, net zolang als je kussen is. Er gewoon even op leggen dus. Houdt er rekening mee dat het deelbaar moet blijven door 8 (voor dit patroon) en tel aan het einde 4 extra l op, voor je eerste st + l. Doe precies hetzelfde met je andere kleur garen. Haak vervolgens zoals in het filmpje uitgelegd wordt, net zolang tot je aan de bovenkant van je kussentje uitkomt. Hecht af en haak dan nog een keer precies zo’n zelfde lap.

Leg de lappen op elkaar, met je kussen in het midden. Hecht een petrolkleur draad aan op de hoek van het kussen. Haak op de hoek 2 hst, 1 l, 2 hst. Haak als rand om het kussen in elk st aan de zijkant 2 hst. Haak op alle hoeken 2 hst, 1 l, 2 hst. Doe aan de onderkant, dus het gedeelte waar je bij beide lappen was begonnen, je steken helemaal door allebei de kleuren, zodat er niets meer los zit. Eindig nog met een hv en hecht je draad af.

kussen-interlocking-crochet-3

Dan is het nog een kwestie van je draadjes wegwerken en klaar is je kussen. Het haakt heerlijk weg en is super leuk om te doen! En het resultaat… ja. Wat kan ik daarover zeggen. Oordeel zelf maar. Ik vind het SUPER leuk!

kussen-interlocking-crochet

kussen-interlocking-crochet-2

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, dan kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Van het kleed dat je op de foto ziet liggen, heb ik ook een patroon. Die vind je hier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk