Haken, Tips & tricks

Hoe je haakspullen organiseren?

Toen ik net begon met handwerken was ik echt verbaasd over hoe weinig je nodig had eigenlijk. Je kocht een naald, een bolletje wol en eigenlijk was je al klaar om te beginnen. Super! Een hobby waar je niet zoveel voor hoeft aan te schaffen en vooral voor hoeft te bewaren in huis. Dacht ik. Ik kwam er al heel snel achter dat haken/breien toch heel veel spulletjes met zich meebrengt (restantjes wol, meerdere naalden, onafgemaakte projecten, huidige projecten) en vooral vraagt om een heel wat organisatie wil je niet alles kwijt raken en constant hoeven zoeken. Ik laat in dit blogje dus ook zien hoe ik het ben gaan organiseren, zodat het niet één grote chaos wordt.

Het gereedschap

Ik begon hiervoor ooit met het aanschaffen van een etui. Gewoon een goedkope van de Action geloof ik. Daar bewaarde ik mijn haaknaalden in. Maar al snel kwamen er draadjes bij, andere naalden om dingen aan elkaar vast te naaien en na een tijdje was ik constant aan het zoeken (en mezelf aan het prikken) als ik iets uit het etuitje wilde halen.

Om wat meer orde te geven, kocht ik een bak met vakjes van Curver. Uiteraard. Mensen die mij wat langer volgen weten dat ik een liefde heb voor bakjes en er niet genoeg van kan hebben.

haaknaalden-bak

Mijn tips mocht je nog een bakje aanschaffen ervoor:

 • Koop een niet al te grote. Neem er eentje die ook in je tas past voor als je een keer ergens naartoe gaat en je  haakspullen mee wil hebben;
 • Neem een bak waar je zelf de grootte van de vakjes van kan aanpassen handig als je een keer een langere naald ertussen hebt zitten);
 • Stop alles erin dat je veel gebruikt, zodat je zo min mogelijk hoeft te zoeken en hoeft op te staan steeds. In mijn bak zit: naalden, haaknaalden, schaar, labels, garen, knopen, klemmetje, oogjes, meetlint;
 • Leg de bak in de buurt van waar je ook altijd haakt, zodat je niet iedere keer je bak laat slingeren, omdat je nog bezig bent en geen zin hebt om het constant zo ver op te ruimen.

Altijd alles bij de hand! Top! Deze bak ligt bij mij altijd beneden in de kast (of naast me op de bank als ik bezig ben).

Wol

Toen ik net begon met haken, begon ik met een mandje in de woonkamer. Waar ik mijn bolletjes wol in gooide en in bewaarde. Ik kwam er al snel achter dat dat niet werkte, dat het mandje HEEL SNEL te klein werd en dat al mijn bollen wol in de knoop gingen zitten en het steeds een drama was er iets uit te halen. Het ging een tijdje in bakken die ik bewaarde in een vakjeskast van de Ikea, maar sinds kort heb ik er een aparte kast voor aangeschaft.

wolkast

Boven op de gang heb ik nu deze vitrinekast staan. Die gebruik ik voor het bewaren van mijn wol/stofjes. De onderste dichte kastjes zijn voor de stoffen waar ik iets van naai. Het bovenste open gedeelte is helemaal voor de bollen wol.

wolkast2

Zo ziet de binnenkant van de kast eruit. En daar kan ik dus heel blij van worden. Een opgeruimde kast met allemaal vrolijke bolletjes wol die me roepen om iets van ze te maken.

Mijn tips voor het bewaren van wol:

 • Zoek uit wat je nog gaat gebruiken in de toekomst. Hele kleine bolletjes gebruik je toch al niet snel meer. Kijk of die gewoon weg kunnen;
 • Maak een bak speciaal voor alle kleine bolletjes en bewaar die apart van je grote bollen wol. Dat staat opgeruimder en houdt het ook uit de knoop;
 • Sorteer je bollen wol (een beetje) op kleur. Alles ziet er netter uit als het op kleur gesorteerd is;
 • Zet wat bakken in je kast rechtop. Hierdoor kan je de bollen wol goed klem zetten in de bak, zodat niet alles omrolt als je een keer een bolletje wol nodig hebt;
 • Scheid kleine bolletjes katoengaren van de andere bollen wol;
 • Vouw oude projecten die ooit nog afgemaakt / uitgehaald moeten worden op en leg ze met elkaar op een stapeltje;
 • Kijk anders eens hoe wolwinkels hun winkel inrichten. Dit ziet er altijd prachtig uit. Kijk eens of jij dit ook voor elkaar kan krijgen in je kast.
 • Bewaar wol dat uitgehaald is en opnieuw opgerold is tot een grote bal apart van de nog nieuwe bollen wol. Dit staat netter en hierdoor houd je de juiste vormen bij elkaar, zodat niet alles in de knoop raakt. Ik bewaar mijn ronde bollen bovenop de kast in een apart mandje. Waar ik overigens ook mijn oude breinaalden bewaar, voor als ik ooit nog van plan ben daar wat mee te gaan doen 😉 .

wolbewaren

Huidig werk

Want je kan wel alles opruimen, maar alle hakers weten net als ik dat als je ergens mee bezig bent je geen zin hebt om iedere keer het weer op te ruimen en netjes terug te leggen in de kast. Sowieso is dat ook niet handig als je ergens mee bezig bent. Maar hoe bewaar je dat nou?

Mijn eerste goede tip hiervoor: Maak je werkjes af waarmee je bezig bent voordat je met iets nieuws begint. Ik zie zo vaak hakers die honderd dingen door elkaar heen maken. Ten eerste ben je dan helemaal niet gefoccused met je werk en ten tweede geeft het super veel troep, want waar laat je het in de tussentijd? Ik heb dus soms werkjes liggen die half af zijn, maar eigenlijk weet ik dan wel van mijzelf dat ik die ook nooit meer ga afmaken. Die werkjes vouw ik dus netjes op en leg ik boven in de wolkast. Meer omdat ik te lui ben het helemaal uit te halen en tot een bol te draaien. Als ik de garen ooit nodig heb dan haal ik het wel uit.

haakwerk-bewaren

Mijn werkje waar ik wel mee bezig ben, bewaar ik beneden in een vitrinekast. Samen met mijn bak vol haaknaalden die daar ook altijd naast staat. De nieuwste bollen wol stapel ik daar netjes op (of gooi ze in een mandje ernaast) en elke keer als mijn wol op is haal ik daar een nieuwe vandaan. Zodra ik klaar ben met haken vouw ik mijn werkje op, leg het in de kast en opgeruimd is het weer. Als ik klaar ben met het product breng ik de restantjes van de wol naar de wolkast boven om ooit nog wat mee te doen. Op dit moment ben ik ook bezig met het werkje dat je hier ziet liggen. Als het lukt wordt het een jurkje voor mijn oudste meid.

En zo doe ik het inmiddels al een lange tijd. En eigenlijk, blijft het op deze manier allemaal wel netjes en gesorteerd. En uiteraard maak ik er alsnog wel eens een bende van hoor. Een keer in de zoveel tijd zoek ik gewoon alles weer eens uit en ruim ik het weer op.

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe jullie al jullie wol/haakwerkjes organiseren. Doen jullie het net zo als ik of heel anders?

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk