Haken, Tips & tricks

Hoe haak je een vest/trui tips

Sinds kort heb ik een hulpgroep op Facebook. En het is leuk om te zien hoe mensen elkaar daar helpen en dingen proberen uit te leggen. Wat ik ook leuk vind om te zien is de discussies rondom mijn patronen. “Waarom kiest ze ervoor om de mouwen op deze manier te haken? Waarom hecht ze die niet gewoon aan, zodat je ze meteen aan het vest kan haken?”. Goede vraag, klinkt inderdaad logisch, maar niet bij elke vorm van het vest kan dit zomaar. Ik zal jullie in dit blogje laten zien hoe de vormen nou zijn van een vest/trui, op welke verschillende manieren je het zou kunnen doen en wat de voordelen/nadelen van elke manier zijn.

Optie 1: Alles als losse onderdelen hakenoptie1-vest-haken

Bij deze optie haak je alle onderdelen los. Voorpand links, voorpand rechts, achterpand en twee keer de mouwen. Deze manier wordt vaak gebruikt bij naaien, breien, maar ook wel bij haken. Mijn winterjas is bijvoorbeeld ook op deze manier gemaakt.

Voordelen:
– Elk onderdeel is wat sneller af;
– Je kunt alles goed op maat maken, omdat je het kunt neerleggen op een kledingstuk dat al goed zit;
– Als een bepaald onderdeel net niet groot genoeg blijkt te zijn, kun je deze makkelijk opnieuw maken, zonder dat je meteen ALLES los moet halen;
– Het patroon van de schouder en de mouw loopt mooi door.

Nadelen:
– Je moet alle onderdelen aan elkaar naaien;
– Als je niet heel goed bent in naaien zal dit je kledingstuk toch minder mooi maken;
– Het aanpassen tussendoor gaat niet, dus het blijft alleen maar bij meten;
– Je hebt voor een lange periode veel losse onderdelen in huis liggen;
– De mouwen zijn lastiger om te haken/passen en je moet qua aantal steken precies uitkomen zodat het net zo groot is als je armsgat van de rest van het vest.

jas-haken-4

Optie 2: Voorpand en achterpand als één stuk, mouwen apart.

optie2-vest-haken

Dit is mijn favoriete manier van haken. Mijn lange vest is ook op deze manier gehaakt. Je haakt hier het voorpand en achterpand tegelijk.

Voordelen:
– 
Je hoeft de zijkanten niet dicht te naaien;
– Je krijgt een mooie afwerking aangezien je geen lijnen hebt in je zij;
– Je hoeft minder goed te zijn in naaien, om toch een heel mooi product te krijgen;
– Je haakt aan één stuk door. Tegen de tijd dat de grote lap af is, is bijna je hele vest al klaar en kan je hem meteen al passen en zien hoe het zit;
– Je hebt geen losse onderdelen in huis slingeren.
– Het patroon van de schouder en de mouw loopt mooi door.

Nadelen:
– Je moet goed snappen hoe de vorm van een vest in elkaar zit;
– Je kan achteraf je armsgaten niet makkelijk aanpassen;
– De mouwen zijn lastiger om te haken/passen en je moet qua aantal steken precies uitkomen zodat het net zo groot is als je armsgat van de rest van het vest;
– Als het te klein of te groot blijkt te zijn moet je de hele lap uithalen en niet alleen een bepaald onderdeel.

herfstjas-haken-2

Optie 3: Voorpand en achterpand los, mouwen meehaken

optie3-vest-haken

Deze tekening laat meer een trui zien, maar op deze manier zou je ook een vest kunnen haken (alleen is het voorpand dan in twee delen). Hierbij haak je eigenlijk net zoals bij optie 1. Alles los en naai je het later aan elkaar vast. Het enige dat je hier niet los haakt zijn de mouwen. De mouwen hecht je aan en kan je meteen rondhaken naar de pols toe.

Voordelen:
– 
Geen naaiwerk bij de mouw;
– De mouw is minder lastig om te haken en om te passen;
– Het is een rechthoek/vierkant, zonder dat je hoeft te minderen bij de armsgaten.
– Je kan als je klaar bent met het voor- en achterpand nog bepalen hoe groot je de armsgaten maakt en tot waar je de zijkanten dicht naait.

Nadelen:
– Je moet de zijkanten aan elkaar naaien;
– Als je niet heel goed bent in naaien zal dit je kledingstuk toch minder mooi maken;
– Het aanpassen tussendoor gaat niet, dus het blijft alleen maar bij meten;
– Het patroon van de schouder en de mouw loopt niet mooi door.

Dit zijn 3 opties die ik gebruik/ken, maar er zijn natuurlijk nog veel manieren om een kledingstuk te maken. En elke manier heeft zijn voor-/nadelen. Ik zou ook niet kunnen zeggen wat de beste manier is, alleen welke ik het liefst toepas (optie 2, vanwege de mooie zijkanten).

Hopelijk is het nu wel duidelijk waarom je niet zomaar bij elk kledingstuk een mouw kan aanhechten en van daaruit kan haken. Dat kan alleen bij een vest dat gehaakt wordt zoals bij optie 3, waarbij je de schouders al hebt gehaakt in het voorpand/achterpand. Bij optie 1 en optie 2 zijn de schouders nog niet gehaakt en moeten die dus nog als een ‘kapje’ op de mouw gehaakt worden. Als je wel zou aanhechten en rond naar beneden zou haken, zou je een dikke bult in je oksel krijgen.

Ik hoop dat dit duidelijk voor jullie is en dat jullie nu iets beter zien hoe de vormen van een vest zijn en je hiermee makkelijker je eigen kleding kan maken. Een goede tip: Teken op patroonpapier eens een vest uit. Misschien kan je een oud vest van jezelf uit de kast trekken en die eens uit elkaar halen. Als je eenmaal de vormen hebt, is het makkelijker om voortaan iets te haken. Je kan je voorpand/achterpand of welk onderdeel je dan ook aan het haken bent zo op het papier leggen om te passen. Je hoeft dan eigenlijk alleen nog maar het vormpje op te vullen met je haakwerk.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk