Tips & tricks

Veel gestelde vragen: haken

Nog geen jaar geleden begon ik deze blog. En de blog is onwijs hard gegroeid. Super lief dat jullie mijn patronen zo leuk vinden en mijn blog zo graag lezen en volgen. Ik vind het ook super leuk om te zien hoe jullie al mijn creaties namaken en er zo blij mee zijn. Dank jullie wel daarvoor.

Het enige waar ik wel moeite mee heb zijn alle vragen die binnenkomen. Ik wil graag iedereen helpen, maar ik krijg inmiddels (niet overdreven) honderden berichtjes per dag binnen. Via mijn blog, Facebook, priveberichtjes, Instagram, mail, snapchat, sommige zelfs via Whats-App. Iedereen die mij persoonlijk wil benaderen met een vraagje. “Het is maar een kort vraagje, help me even”. En ik kan iedereen wel steeds even helpen, en dat wil ik ook heel graag, maar het kost me ontzettend veel tijd en het gaat de hele dag door, dat ik merk dat ik het eigenlijk niet zo heel erg leuk meer vind en daardoor niet eens meer toekom aan andere dingen (en dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling).

Daarom heb ik besloten met dit blogje te komen. Hopelijk kan ik zo een grote groep mensen in één keer helpen. 

1. Hoe minder ik bij een voorpand?

Hier komen de meeste vragen over binnen. Vaak omschrijf ik mijn patronen niet letterlijk rij voor rij, maar vraag ik wat van jullie creativiteit. Dit doe ik vooral, zodat je hem in elke maat zou kunnen maken en je niet alles zelf hoeft om te rekenen. Ik schrijf erbij, vooral bij de voorpanden, minder elke rij met één steek. Dit is voor veel mensen lastig, vooral als er een patroon in het haken zit en het niet gemaakt is met alleen maar stokjes. Ik zal je laten zien hoe ik het minderen van het voorpand precies bedoel:

hulp-minderen-haken

Het is de bedoeling zoals je hier op het plaatje ziet. Dat het een beetje schuin gaat aflopen. Hoe je dat precies doet, dat maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Over het algemeen werken we het aan het einde af met een band en ziet het er super netjes uit.

Misschien een goede tip om eerst even je vorm van je vest/jas uit te tekenen op een groot stuk papier. Even een vest dat goed zit om te trekken. En leg je haakwerk daar dan elke rij even op en kijk of je die vorm krijgt. Als je daarvoor de eerste twee steken moet samen haken, doe je dat. Als je daarvoor een steekje over moet slaan en meteen in een steekje verderop moet haken, doe je dat. Het komt allemaal niet zo nauw. Als het maar wat afloopt en niet recht in je gezicht komt te zitten (en er geen enorm grote gaten ineens in komen te zitten. Vandaar dat ik vaak zeg, sla één of twee steken over). De rest werk je allemaal later wel af.

2. Hoeveel steken moet ik opzetten voor een maat groter?

Dat weet ik niet. Deze vraag krijg ik ook regelmatig. Logisch, want niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde kledingmaat. Maar ik maak de patronen maar in één maat en werk puur op gevoel (niet met een wiskundige formule). Ik kan dus niet uitrekenen hoeveel steken je nodig hebt. Mijn tip: Pak een vest of trui van jezelf (of van je kindje of voor wie je hem ook haakt) en zet een ketting aan lossen op. Pas even op de plek waar je het patroon begint of het dan goed komt te zitten en net zo breed is als het bestaande vest dat past. In de blog zelf staat altijd door hoeveel steken het deelbaar moet zijn om uit te blijven komen.

3. Ik kan niet zo goed haken. Wat betekenen de afkortingen?

Ik gebruik gewoon de standaard afkortingen die overal in Nederlandse patronen gebruikt wordt. Op internet zijn genoeg websites te vinden waar de haaksteken worden omschreven. Ik zal ze hier ook nog even delen, zodat het voor altijd duidelijk is:

l = losse
st = stokje
v = vaste
hv = halve vaste
hst = half stokje
dst = dubbel stokje
lboog = lossenboog

4. Kan je mij leren haken?

Nee. Ik deel patronen die wel voor wat gevorderde hakers zijn. Gemiddelde hakers zouden het ook nog wel uit kunnen voeren, maar voor beginnende tot nog niet kunnen hakende mensen zijn deze patronen te lastig. Verder geef ik geen haakles en ben ik ook niet van plan te gaan geven. Ook niet in een YouTube variant. Op internet zijn er al genoeg tutorials te volgen die heel duidelijk zijn uitgelegd (vooral op YouTube). Probeer daar maar wat mee. En ik raad ook aan niet meteen als je het net door hebt, te beginnen met een patroon van een vest. Begin gewoon met een sjaal!

5. Hoe bevallen de Julia/Royal garen van de Zeeman?

herfstjas-haken-4

Mij bevallen ze goed, anders zou ik ze uiteraard niet meer halen. Vaak krijg ik de vraag of Julia garen niet heel erg pluizen. Ik vind van niet. Ik heb mijn omslagdoek inmiddels al een jaar. Ik draag hem ook vaak. Inmiddels is hij al een aantal keer gewassen, gewoon op 40 graden, lang programma. De garen zien er nog steeds netjes uit.

6. Ik ben het wintervest aan het haken, maar het loopt aan de onderkant in 2 punten. Klopt dit wel?

Dit klopt. Het meerderen zorgt ervoor dat hij wat uit gaat lopen in punten. Dat zie je ook op mijn foto als hij nog niet in elkaar zit. Maar als je het afwerkt met de rand en de knopen en je hem draagt zie je hier niets meer van.

wintervest-haakpatroon-gratis-2

7. Hoe meerder ik bij de mouwen?

Hetzelfde als het minderen bij de voorpanden, meerder je ook op deze manier. Pas het vaak, zorg dat je wat meer steken gaat krijgen. Vaak leg ik hier wel duidelijk uit hoe je dit exact moet doen. Mocht je hier niet uitkomen, mag je ook zelf wat proberen. Zorg er gewoon voor dat het wat groter wordt. Als je werkt met een patroon dat deelbaar door een x aantal steken moet blijven, zorg er dan wel voor dat het patroon uitkomt en je uiteindelijk zoveel steken extra erbij krijgt. Maar ook dit komt niet zo nauw. Pas het gewoon vaak, zorg dat hij lekker soepel om je arm komt te zitten en niet gaat knellen bij je bovenarm. Mocht hij nog wel knellen, dan meerder je in een volgende rij gewoon weer. Net zolang tot het bij jou goed zit.

mouwen-haken

8. Bedenk je alle haakpatronen zelf?

De meeste wel. Dat staat er dan ook bij. Een aantal patronen heb ik gewoon van internet, en dan deel ik ook de link met jullie waar het patroon te vinden is.

9. Waar kan ik je website vinden? En hoe kan ik je volgen?

Mijn website is gewoon de site waar je ook de patronen leest (creachick.nl dus). Je kan me volgen door op mijn website te kijken, mijn Facebookpagina te volgen, als je bloglovin gebruikt kan je me daar ook volgen. Instagram heb ik ook nog, waar ik ook veel dingen deel (maar niet zoveel als op Facebook). Genoeg mogelijkheden!

10. Ik heb precies jouw patroon aangehouden voor dezelfde maat, maar toch valt ie veel groter/kleiner uit. Hoe kan dit?

Iedereen heeft zijn eigen manier van haken. De één haakt heel strak, de ander haakt heel los. Daardoor kunnen de maten heel anders uitvallen, zelfs als je precies dezelfde haaknaald gebruikt, dezelfde garen en exact het patroon volgt. Maak daarom altijd een proefstukje. Als je de lossen hebt opgezet en één rij hebt gehaakt zie je altijd meteen wel of het goed past (als je het om jezelf heen trekt, of bij een vest/jas legt die goed zit). En bereken aan de hand hiervan hoeveel lossen je dus nodig hebt. Zorg in ieder geval wel dat het deelbaar blijft door een x aantal steken (dat vertel ik altijd bij elk patroon).

11. Waarom haak je altijd met een kleinere naald dan aangeschreven wordt op de bol wol?

Ik haak over het algemeen vrij los. En ik pas mijn haakstijl eigenlijk aan, aan de wol. Als ik wil dat het strak wordt, dan haak ik strak. Als ik dikke garen heb, gebruik ik dezelfde naald, maar haak ik gewoon los. Ik haak eigenlijk bijna alles met haaknaald 4. Je mag natuurlijk zelf altijd een grotere/kleinere haaknaald gebruiken als je dit prettiger vindt of een mooier resultaat vindt geven. Doe wat je wil, als je maar goed opmeet of het dan nog past.

12. Ik kan geen telpatronen lezen, geen uitgeschreven patronen en ik kom ook niet uit je YouTube filmpje. Kan je het me misschien extra uitgebreid uitleggen via een berichtje?

Nee. Sorry. Ik krijg ZOVEEL vragen de hele dag door, dat ik het allemaal niet meer kan beantwoorden. Hoe graag ik ook iedereen wil helpen. Ik deel al blogjes, telpatronen, uitgeschreven patronen, op verzoek al YouTube filmpjes, beantwoord constant vragen en eigenlijk vind ik het wel genoeg zo. Het is tenslotte allemaal maar gratis en doe het naast mijn gewone leven erbij (als hobby). Dus mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan kan ik je helaas niet verder helpen. Ik hoop dat je dit begrijpt.

13. Waar koop je G-B garen, die horen bij het vossenvestje?

vos-vest-haken-8

Gewoon bij de wolwinkel. Op internet kan je het ook bestellen. Even Googlen op G-B garen.

14. Ga je je producten een keer helemaal haken voor de camera, zodat we via YouTube mee kunnen haken?

Nee. Dat kost me teveel tijd en ik vind het niet heel veel toevoegen naast de uitleg van de steek en met een goed uitschreven patroon op internet.

15. Ik kan niet haken, maar wel breien. Hoe zou ik jouw patroon kunnen omzetten naar een breipatroon? Heb je tips voor me?

Ik ben niet zo heel goed in breien. Ik kan het wel, maar haken heeft mijn voorkeur. Ik zou geen tips kunnen geven hoe je het om kan zetten naar een breipatroon. Sorry.

16. Je schrijft bovenin de blog bij het achterpand: Als je hem groter of kleiner wil, gewoon meer of minder lossen opzetten. Geldt dit dan ook voor de mouwen en de armsgaten?

boho-vest-haken-2

Uiteraard. Anders zit dat niet lekker. Je armsgaten zullen iets groter moeten worden. Mijn tip: Als je het voor/achterpand af hebt, trek hem dan even om je lichaam heen. Meet even hoe groot je oksel is en zet met een klemmetje de plek vast waar je oksel begint en waar je oksel eindigt. Dan weet je precies hoeveel steken je over moet slaan om lekker met je arm erin te kunnen. En de rest heb ik hierboven al aangegeven. Gewoon VAAK passen, klein beetje creatief zijn, niet te vast houden aan mijn patroon maar af en toe gewoon wat lef hebben en wat proberen en dan moet het helemaal goed komen!

Succes met alles verder. Nogmaals, lieve mensen, ik ben ook geen haak-expert. Ik ben maar gewoon een vrouw, moeder van twee meiden, die thuis heerlijk geniet van af en toe wat haken en dit graag met jullie wil delen. Ik hoop dat jullie zo verder kunnen.

UPDATE

Om meer elkaar te kunnen helpen, ben ik een FB-groep begonnen. Word er lid van, stel daar je vraag of kijk of iemand anders al tegen hetzelfde aangelopen was en het antwoord voor je heeft. Of misschien zitten er mensen die het al gehaakt hebben en je kunnen helpen met je vraag. Laten we vooral elkaar gaan helpen. Dat zou voor mij en ik denk ook voor jullie, super fijn zijn!!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk