DIY voor kinderen

Kinderfeestje thuis: Prinsessenpartijtje

Twee weken geleden was Emily jarig en mocht ze van ons voor de eerste keer een prinsessenfeestje geven. We vonden het erg leuk om gewoon, lekker ouderwets, een partijtje voor haar thuis te organiseren en alles zelf te doen. Ik kreeg de vraag wat we precies gingen doen met zo’n feestje en of ik hier wat over wilde delen. Dus hier een blogje, vol met ideetjes voor een prinsessenfeestje. Voor thuis!

Voorbereiding

 • Haal knutselspullen voor de knutselopdrachten (staat per knutselopdracht wat je nodig hebt)
 • Maak een Disney muzieklijst met de lievelings-prinsessen-liedjes van je dochter erop
 • Bedenk of koop vijf prinsessenitems (zie kopje van het spel)
 • Maak eventueel wat decor voor in huis
 • Versier het huis met slingers
 • Haal cakejes en cakeversiering naar keuze
 • Maak een schatkist met prinsessendisco spullen
 • Haal wat goedkope glitter make-up of eventueel schmink.
 • Tasje met lekkers/leuks voor afscheid
 • Maak het toverspel (zie hieronder bij het spel)
 • Maak prinsessendiploma’s en print ze uit
 • Zorg voor verkleedkleren voor je eigen kind. Ga zelf OOK verkleed! Laat de andere kinderen verkleed komen.
 • Bedenk iets voor het avondeten

Het feestje

Cadeautjes verstoppen

Begin met de kindjes ontvangen en laat ze allemaal hun cadeautje verstoppen in de woonkamer. Laat de jarige ondertussen even in een andere ruimte wachten, tot alle cadeautjes verstopt zijn. Help met z’n allen met zoeken door koud/warm/heet te gebruiken. Pak met z’n allen de cadeautjes uit. Reken hier ongeveer een kwartier tijd voor.

Cakejes versieren

Dek van te voren de tafel alvast. Zet voor iedereen een cakeje klaar en wat limonade. Laat ze het zelf versieren. Dit kan je heel simpel houden met gewoon slagroom en wat kant en klare versierdingetjes van de supermarkt. Je kan (vooral als ze wat groter zijn) het ook laten versieren met botercrème en marsepein of fondant. Maak eventueel van te voren al wat voorbeeldjes, zodat ze het na kunnen maken of laat ze zien hoe ze iets kunnen maken. De tijdsduur hangt af van hoe uitgebreid je dit maakt. Alleen slagroom spuiten en opeten duurt maar een paar minuten. Als je ze bezig houdt met wat fondant kan het al snel een half uur duren.

Prinsessen make-up

Maak een make-up hoekje. Hier kunnen de kinderen zich dan opmaken. Je kan hier een gezamelijk onderdeel van maken, je kan het ook gewoon neerzetten voor de kinderen die al eerder klaar zijn met de knutselopdrachten. Je kan iedereen zichzelf laten opmaken (zet er dan een spiegel bij), je kan ook de kinderen elkaar laten opmaken. Tip: Leg er ook natte make-up doekjes bij, zodat ze het er ook weer af kunnen vegen als het mis gaat. De meiden kunnen hier heel lang zoet mee zijn en het ook steeds tussendoor weer even bijwerken of anders maken. Laat het gewoon lekker het hele partijtje staan.

Kroontje knutselen

kroon-maken

Een prinses is natuurlijk echt pas een prinses met een kroon op. Hoe leuk is het om je eigen kroon te maken en die het hele feest te mogen dragen. Deze knutselopdracht kost niet zo heel veel geld, ook niet super veel voorbereiding en zelf de kleine kinderen kunnen dit al knutselen. Deze knutselopdracht doen ze in ongeveer 20 minuutjes. Dit heb je nodig:

 • stevig kartonpapier (liefst goud en zilver)
 • dun elastiek
 • perforator
 • glitters
 • meerdere potjes lijm
 • meerdere scharen
 • versierjuwelen

Teken van te voren op de achterkant van het karton de vorm van een kroon. Tip: Knip er eerst eentje uit en trek ze over op alle kartonnetjes. Dan kunnen de kinderen gewoon langs de lijntjes knippen. Maak van te voren al elastiek op de juiste grootte, zodat dit je tijd bespaart op het feestje zelf. Perforeer ook al van te voren de gaatjes aan de buitenkanten. Trek het elastiek door de gaatjes heen en knoop het gewoon vast. Handig is om één kroontje van te voren helemaal te maken. Sowieso omdat je zelf dan weet hoe het gemaakt moet worden, maar ook omdat de kinderen dan kunnen zien wat er precies van ze verwacht wordt.

Toverstaf knutselen

toverstaf-maken

Laat de meiden hun eigen toverstaf knutselen. Hoe leuk is het als je erbij vertelt dat als ze een beetje van de “speciale gouden glitters” de toverstaf ECHT gaat werken. Hoe, dat leg ik je uit in het onderdeel.: toverstaf gebruiken / verloren spullen zoeken. Het stelt niet veel voor, maar het maakt het feestje zo leuk! Trek voor het maken van de toverstaf ongeveer een half uur uit. Dit heb je nodig:

 • stevig kartonpapier (kleur maakt niet uit)
 • glitter lint
 • plakband
 • meerdere potjes lijm
 • meerdere scharen
 • rietjes

Teken van te voren op de achterkant van het karton de vorm van een ster. Tip: Knip er eerst eentje uit en trek ze over op alle kartonnetjes. Dan kunnen de kinderen gewoon langs de lijntjes knippen. Voor elke toverstaf zijn twee sterren nodig. Laat de kinderen zelf een paar linten uitzoeken en afknippen. Plak die binnenin de ster vast met een plakbandje, samen met het rietje. Lijm vervolgens de hele ster en plak de andere ster erover heen. Handig is om één toverstaf helemaal te maken. Sowieso omdat je zelf dan weet hoe het gemaakt moet worden, maar ook omdat de kinderen dan kunnen zien wat er precies van ze verwacht wordt.

Spel: Toverstaf gebruiken / verloren spullen zoeken

Het idee van het spel is dat de meiden prinsessenspelletjes gaan doen. De winnaar van het spelletje mag toveren, ziet wat een prinses is kwijt geraakt en waar dat ongeveer in huis is. Voorbeeld: Elsa heeft haar blauwe handschoen verloren (foto van de handschoen, zodat ze weten wat ze zoeken) en ze is het kwijtgeraakt in de garage (foto van de garage erbij). De kinderen zoeken het onderdeel en nemen het mee terug. Zet een bak klaar waar alle spulletjes in bewaard kunnen worden en laat ze dan verder gaan met het volgende spelletje.

Het toveren doen ze op de computer. Maak van te voren met Powerpoint een presentatie. Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil, maar hou het vooral gewoon lekker simpel. De kinderen vinden de hele magie zelf al het leukste. Zorg dat elke slide pas komt als je op een knopje drukt. Laat de kindjes toveren (eventueel een spreuk opzeggen of een liedje zingen), druk stiekem ergens anders op je muis (draadloos dus) en er komt een nieuwe pagina tevoorschijn. Laat hierop de verloren spullen en de locatie zien. Voeg er eventueel nog dit geluidseffect aan toe. Het hele spel duurt ongeveer een uur. Maar kan ook langer zijn, ligt er aan hoe uitgebreid je het zelf doet als ouder en hoe moeilijk je de onderdelen verstopt.

Dit waren de prinsessen hier in huis verloren:
Sneeuwwitje: rode haarband (maar je kan ook simpel een appel doen)
Ariël: Een bakje met schelpen (wij zeiden erbij dat dit haar speciale schelpen waren, waarmee ze zichzelf van mens weer tot zeemeermin kon toveren. Heel belangrijk dus).
Elsa: Haar blauwe handschoen
Belle: De rode roos (gewoon een plastic roos)
Assepoester: Glazen muiltje (maar je kan ook een pompoen ergens verstoppen)

Spel 1: Prinsessenfoto
Zodra de meiden klaar zijn met knutselen, make-uppen en al het andere dat ze nog wilden doen is het tijd voor de groepsfoto. Want daar zijn prinsessen heel goed in. Als een echte dame op de foto gaan. Dit is meteen hun eerste onderdeel van het spel. Heb jij tenminste ook meteen een goede reden om ze mooi op de foto te krijgen 😉 Zodra ze op de foto zijn geweest mogen ze naar de computer om hun toverstaf uit te proberen. Laat de jarige beginnen met toveren. Ze krijgen hun eerste aanwijzing en gaan zoeken.

Spel 2: Tronendans
We kennen allemaal nog wel stoelendans van vroeger. Dit is eigenlijk hetzelfde. Alleen noemen we het tronendans. Zet een muziekje aan. Als het stopt, snel zitten. Laat ze beginnen met allemaal een eigen stoel, zodat iedereen een ronde mee heeft kunnen doen. Steeds één stoel weghalen, totdat er maar één iemand over blijft. Je weet vast hoe het werk. De winnaar mag weer toveren. Ze krijgen hun aanwijzing en gaan weer zoeken naar het verloren onderdeel.

Spel 3: Olaf zijn neus geven
Dit is eigenlijk ook gewoon een variant op de staart van de ezel prikken. Alleen dan in een prinsessenthema. Teken van te voren op een oude behangrol (of op een ander groot stuk papier) een Olaf. Je kan ook een prins tekenen en de kinderen met lippenstift kusjes laten geven op zijn lippen. Daar vond ik mijn meiden nog wat te klein voor, maar wel leuk voor de grotere meiden. Je kan dit natuurlijk ook nog met een kikker doen. Doe wat jij het beste vindt passen bij het thema. Wij kozen voor Olaf. Mocht je ook voor Olaf gaan, knip dan van te voren even een “wortel” uit, met op de achterkant een dubbel geklapt plakbandje. Hang het vel ergens op, op ooghoogte van de kinderen, doe ze een theedoek om, draai ze twee keer zachtjes rond en laat ze de neus plakken. Degene die de neus het dichtste bij heeft geplakt mag weer bij de computer toveren. Ze krijgen hun aanwijzing en gaan weer zoeken naar het verloren onderdeel.

Spel 4: Lopen als een prinses
Prinsessen kunnen heel mooi rechtop lopen. Zelfs met een boek op hun hoofd zou het er niet afvallen, zo recht en strak lopen ze. Laat het de kinderen ook proberen. Leg dus gewoon een boek klaar, meer heb je niet nodig. Laat ze om de beurt allemaal dezelfde afstand lopen. Degene waarbij het boek het minst vaak is gevallen mag winnen. Misschien willen ze het allemaal nog wel een keer proberen. Dat mag natuurlijk ook. Meerdere winnaars? Laat dan gewoon de hele groep toveren. Ze krijgen hun volgende aanwijzing en gaan weer zoeken naar het verloren onderdeel.

Spel 5: Kroon doorgeven
Dit werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als de tronendans, maar toch is dit spel weer  heel leuk om erbij te doen. Laat de meiden op de muziek een kroon doorgeven. Als de muziek stopt en je hebt de kroon nog in je hand, dan lig je eruit. Diegene die overblijft heeft gewonnen en mag weer toveren. Ze krijgen hun aanwijzing en gaan weer zoeken naar het verloren onderdeel.

Nu hebben ze een bak vol met onderdelen. Maar wat moet je hier nou mee? Die kan je ook weer omtoveren. Laat de kinderen met de toverstaf op de onderdelen tikken en zorg dat in de Powerpoint presentatie dan een aanwijzing komt waar de schat verstopt ligt. Maak het niet te makkelijk, zodat ze ook echt nog even goed moeten zoeken. Als ze wat groter zijn zou je het al kunnen doen in een raadsel met woorden, anders misschien met plaatjes uitbeelden. Wij hadden de schat bij de buren in de achtertuin verstopt, zodat ze niet per ongeluk de schat al zouden vinden bij het zoeken tijdens de onderdelen.

Prinsessendisco

In de schat stop je wat Glow in the dark kettingen, armbandjes en eventueel wat lekkers. Doe de gordijnen dicht, zet de muziek aan en laat de prinsessendisco maar beginnen. Kan jij in de tussentijd beginnen met het maken van het avondeten.

Prinsessendiploma

prinsessendiploma

Omdat ze een heel examen hebben gedaan, krijgen alle meiden een prinsessendiploma mee naar huis. Maak dit al van te voren en zorg dat ze al uitgeprint klaar liggen. Maak dit gewoon in Word. Uiteraard kan je dit weer zo moeilijk maken als je zelf wil, maar zorg in ieder geval dat er een naam op staat en dat alle onderdelen erop vermeld staan. Wat ze hebben moeten doen om hun diploma te behalen. Een leuke herinnering voor later.

Aankleding

Uiteraard kan je het huis nog leuk aankleden bij het thema. Wij hadden van kartonnen dozen een toren en een face-in-hole gemaakt. Ook stond er een rek klaar met sieraden, hakjes en verkleedkleren. Onze meiden hebben boven een flinke verzameling, dus het was er niet speciaal voor aangeschaft hoor. Mocht je dat ook in huis hebben, hang het beneden dus lekker neer. Kunnen ze tussentijds ook nog verkleden.

Afsluiting

Na het eten kan je eventueel nog een einddansje doen mocht er tijd over zijn. Geef de kinderen allemaal een tasje mee naar huis met hierin wat kleine snoepjes of iets leuks. Ook kunnen ze hier alle knutselspullen in doen en hun diploma om mee naar huis te nemen.

Een geslaagd feest. In ieder geval hier. En als je van te voren flink wat voorbereidt heb je het minste werk op het feestje zelf. Plan tussendoor ook nog rust in (bijvoorbeeld na het knutselen), om even wat te drinken en lekker te eten. Hier nog een sfeerimpressie van hoe dit feestje bij ons was.

Veel prinsessenplezier!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk