Dameskleren haken

Warm wintervest haken

Het was even iets rustiger hier qua haakpatronen. Ik wilde allerlei leuke zomerse dingen haken, maar ik ontdekte al snel dat ik meer een herfst/winter-haker ben dan een warm-weer-haker. Het stond dus even op een laag pitje. Maar nu het ritme van school weer terugkomt en ik alweer langzaam zin begin te krijgen in de herfst, kwam er deze week weer een nieuw vest uit mijn handen. En hier lees je hoe jij dit vest ook kan maken:

For English, click here!

Wat heb je nodig?

  • 7 bollen Julia garen van Zeeman (kleur lichtgrijs)
  • haaknaald 4 (op de bol staat 7/8, maar ik vind het lekkerder haken met een 4. Als je altijd heel strak haakt, zou ik wel een grotere nemen).
  • 9 knopen (kies wat je mooi vindt. Mijne zijn gewoon uit een goedkoop zakje van de Action)
  • schaar
  • stopnaald

Het kruispatroon

Het hele vest wordt gehaakt in hetzelfde patroon. Ik noem het, het kruispatroon, omdat ik het middelste gedeelte een beetje vind lijken op een kruis. Hier hoe het patroon werkt:

wintervestpatroon

Niet zo moeilijk, de eerste vier rijen herhalen zich constant, het hele vest lang. En hier gaan we dus mee werken. Voor de mensen die het lastig vinden een telpatroon te lezen, hier de video en eronder de uitgeschreven versie van de eerste vier rijen.

Rij 1: Sla 3 l over en haak een st in de 4e l. Haak nog 6 st. *Haak 2 l, maak 1 st in de steek na het laatste st van de 7 st. Sla 3 steken over en haak een st in de 4e steek, 2 l, 5 st*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde. Haak 3 l (die dienen als je volgende eerste st) en keer je werk om.
Rij 2: 6 st. *haak een st in de ruimte tussen de twee st van rij 1, 3 l, nog een st in de ruimte tussen de twee st van rij 1. Haak 5 st*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde. Haak 3 l (die dienen als je volgende eerste st) en keer je werk om.
Rij 3: Haak 1 st. **Haak 2 l, maak 1 st in de steek na het laatste st. Sla 3 steken over en haak een st in de 4e steek, 2 l, 1 st, 3 st in de 3lboog van rij 2, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde. Haak 3 l (die dienen als je volgende eerste st) en keer je werk om.
Rij 4: 1 st. *haak een st in de ruimte tussen de twee st van rij 1, 3 l, nog een st in de ruimte tussen de twee st van rij 1. Haak 5 st*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren tot einde. Haak 3 l (die dienen als je volgende eerste st) en keer je werk om.

Achterpand en voorpanden:

We haken het achterpand en de voorpanden tegelijkertijd. Dit scheel aan elkaar naaien en het geeft een mooier resultaat. De maat die ik hier deel is een maat 38. Mocht je hem groter willen, maak dan het aantal lossen in het begin wat meer. Trek het gewoon om je lichaam heen (we beginnen aan de bovenkant bij de borsten, dus doe dit op net onder je oksel) en kijk hoe het voelt (of het groter of kleiner moet). Houd er wel rekening mee dat er nog een rand omheen gehaakt gaat worden van 5 cm (aan beide kanten). Maak hem in het begin dus net iets kleiner (en korter) dan je wil dat hij wordt, anders wordt het te groot. Zorg wel dat het aantal steken dat je erbij doet of eraf haalt deelbaar blijft door tien + 11 l, anders komt je motief niet uit. Eindig elke rij met 3 l en keer dan je werk om, tenzij anders aangegeven wordt.

zet 121 l op.
Rij 1 t/m 22: Haak het kruispatroon.
Rij 23: Meerder 1 st in het begin en aan het eind. Dus in plaats van 2 st in het begin heb je er nu 3. Haak het kruispatroon verder.
Rij 24: Meerder 1 st in het begin en aan het eind. Dus in plaats van 3 st in het begin heb je er nu 4. Haak het kruispatroon verder.
Rij 25 en 26: Haak het kruispatroon (je hebt in het begin 9 st).
Rij 27 t/m 34: Meerder 1 st in het begin en aan het eind. Ga dan verder met het kruispatroon. (Soms heb je in het begin heel veel stokjes, soms wat minder. Let goed op het patroon. Als je een kruis moet maken in het begin doe je die al vrij snel. Anders haak je alleen maar stokjes totdat het patroon begint bij het volgende kruis).
Rij 35 t/m 42:  Meerder 2 st in het begin en aan het eind. Ga daarna verder met het kruispatroon. Haak bij de laatste rij 2 l en keer je werk om.
Rij 43: Haak allemaal hst. Haak 2 l en keer je werk om.
Rij 44 t/m 48: Haak een boordsteek. Dat doe je op deze manier:

Eindig elke rij met 2 l en keer je werk om. Hecht af als je klaar bent en werk de draad weg.

We gaan nu de voorpanden en het gedeelte van de middenrug tot de nek haken. We beginnen met een voorpand. Ook hier haken we weer overal 3 l aan het einde en dan keren we het werk om.

wintervest-haakpatroon-gratis-1

Hecht de draad aan waar je begonnen was met haken.
Rij 1: Meerder 1 st. Dus begin met 2 st. Haak dan het kruispatroon. In totaal haak je drie kruizen. Na het laatste kruis haak je nog 1 st (van de vijf stokjes die normaal zouden komen in het patroon).
Rij 2: Haak het kruispatroon.
Rij 3: Minder met 1 st in het begin. Dus de eerste 3 l zijn je eerste st en haak nu meteen 3 st in het 3lboog van rij 2.
Rij 4: Haak het kruispatroon. Haak de laatste 2 st samen.
Rij 5: Haak de eerste 2 st samen. Haak nog 1 st en ga dan verder met het kruispatroon.
Rij 6: Haak het kruispatroon. Haak de laatste 2 st samen.
Rij 7: Ga meteen naar de laatste steek (sla 4 st over) en haak daar een st. Haak dan 2 l en ga verder met het kruispatroon.
Rij 8: Haak het kruispatroon. Eindig met 1 st in de 3lboog van rij 7.
Rij 9: Ga meteen naar de laatste st (sla 4 st over) en haak daar een st. Haak dan 2 l en ga verder met het kruispatroon.
Rij 10: Haak het kruispatroon. Eindig met 1 st in de 3lboog van rij 9.
Rij 11: Begin met 1 st, dan 2 l, 3 steken overslaan, st in de 4e steek. Haak het kruispatroon verder. Hecht af.

Haak aan de andere kant van het vest precies dezelfde rijen. Als je dat hebt gedaan hecht je de draad voor de derde keer aan, dit keer 1 kruisje verder dan het voorstuk (en stop ook 1 kruisje eerder dan het andere voorstuk). Haak het kruispatroon nu gewoon heen en weer, meerder alleen in de eerste rij in de eerste steek 2 st. Haak 11 rijen en hecht af.

wintervest-haakpatroon-gratis-2

Naai de voorpanden en het achterpand nu aan elkaar vast. Dus gewoon dubbelklappen en het gedeelte dat de voorkant raakt aan de achterkant (meteen na de ruimte ertussen) naai je aan elkaar vast.

Rand:

Eindig elke rij met 3 l en keer dan je werk om.

Rij 1: haak st. 2 st in elk st dan rechtop staat. Achterkant gewoon een st haken zoals het komt.
Rij 2 en 3: Haak st.
Rij 4: Nu gaan we de knoopsgaten maken. Haak 5 st, 1 l, sla 1 steek over. *10 st, 1 l, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de sterren 8 keer. Haak daarna allemaal st.
Rij 5: Haak st. Als je bij de knoopsgaten aankomen haak je 1 st in elk knoopsgat. Hecht af. Breng de knopen aan op de andere rij dan waar de knoopsgaten zitten. Zorg wel dat ze op de goede hoogte komen.

wintervest-haakpatroon-gratis-3

Mouwen:

Haak 25 l. Sluit met een hv tot een ring.
Toer 1: 2 l. 24 hst. Eindig met een hv in de 2e l van de eerste 2 l van deze toer.
Toer 2 t/m 4: 2l. Haak een boorsteek. Eindig met een hv in de 2e l van de eerste 2 l van deze toer.
Toer 5: 3 l. st. Haak een kruisje (2 l, st, st 4 steken verder, 2 l). Ga verder met het kruispatroon. Meerder 2 st in de laatste steek, zodat het 5 st in totaal zijn. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 6: 3 l. Haak kruispatroon. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 7: Begin met een hv. Haak dan 3 l. Ga verder met het kruispatroon. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 8: 3 l. Sla 3 steken over, haak een st in de steek daarna. 2 l. Haak het kruispatroon. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 9: Begin met 6 l. Haak een st in het kruisje. Ga verder met het kruispatroon. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 10 en 11: 3 l, haak het kruispatroon. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 12 t/m 15: Herhaal rij 8 t/m 11.
Toer 16: Herhaal rij 8. Haak alleen geen 3 st in de laatste 3lboog van de vorige toer, maar 5 st.
Toer 17: Herhaal rij 9. Alleen meerder 2 st in de laatste steek.
Toer 18: Herhaal rij 10. Eindig alleen door 1 st te meerderen in laatste steek, zodat het weer 5 st zijn. Haak dan nog 1 l en eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 19: Herhaal rij 11. Eindig alleen met 1 st in de lboog van de vorige toer, 3 l en dan nog een st in de lboog van de vorige toer. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l van deze toer.
Toer 20 t/m 37: Herhaal rij 8 t/m 11. Eindig met een toer 9  voor toer 37.
Toer 38:  Herhaal toer 10, maar stop nadat het 3e kruisje is gemaakt. Eindig nog wel met een st van de volgende 5 st die normaal in het patroon zouden komen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 39: Haak een st in de 3lboog van de vorige toer, 2 l, haak weer een st in de 3lboog van de vorige toer. Haak dan verder het kruispatroon. Haak de laatste twee steken samen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 40: Haak de eerste twee steken samen. Ga dan verder met het kruispatroon. Je hebt in het begin dus 8 st naast elkaar. Haak op het einde 2 st in de 2lboog van de vorige toer, haak de laatste 2 st samen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 41: Haak de eerste twee steken samen. Haak 3 st, ga dan verder met het kruispatroon. Je hebt in het begin dus 10 st naast elkaar. Eindig met 1 st en haak de laatste 2 st samen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 42: Haak de eerste 2 steken samen. 4 st. Ga dan verder met kruispatroon. Haak de laatste 2 st samen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 43: Haak de eerste 2 steken samen. Maak dan meteen een kruisje (2 l, st, 3 steken overslaan, st). Ga dan verder met het kruispatroon. Eindig met een kruisje. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 44: 1 st in de ruimte van het kruisje, 1 l, haak weer een st in die ruimte van het kruisje. Ga dan verder met het kruispatroon. Haak de laatste 2 st samen. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Rij 45: Haak 2 st in de lboog van de vorige toer. Ga dan verder met het kruispatroon. Haak 1 st in de lboog. Haak de laatste 2 st samen. Hecht af. Haak nog een mouw.

wintervest-haakpatroon-gratis-4

Hecht de mouwen aan het vest. Werk alle draden weg. Klaar is je vest.

wintervest-haakpatroon-gratis-5

En zo staat ie aan:

wintervest-haakpatroon-gratis-6

Heerlijk warm en zacht. Super voor de koudere dagen die weer komen  (voor nu nog veel te warm met die 30 graden buiten. Stond ook vreselijk te zweten op deze foto, maar alles voor een aan-foto, toch?). Het is niet lastig om te haken en ook niet zo heel veel werk (in vergelijking met een gewoon vest), aangezien de garen wat dikker zijn.

Succes met haken! Ik weet zeker dat het je lukt en anders hoor ik het wel weer 🙂

PS. Volg me al op Facebook? En als je wil kan je je hier voorstellen. Vind het wel leuk om op die manier mijn volgers een beetje te leren kennen.

PS2. Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS3. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS4. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk