kinderkleren haken

Omslagdoek schelpjes

Mijn dochter wilde heel graag, net zoals ik heb voor mijzelf, een omslagdoek. Waar ze zich heerlijk in kan verstoppen als ze het wat koud heeft. Dus ik ging aan de slag en eigenlijk had ik hem weer zo af (ik vind dat zo heerlijk, iets maken voor die kindjes. Dat is tenminste niet zo groot). Hier weer het patroon hoe je hem zelf ook kan maken:

Wat heb je nodig?

  • 2.5 bol Rachel garen van Zeeman (ik had de kleur wit/roze)
  • haaknaald 5
  • schaar
  • stopnaald

Hoe maak je het?

Ik gebruik de volgende termen:

l = losse
st = stokje
schelp = 2 st, 1 l, 2 st.
halve schelp = 1 st, 2 l, 1 st.

Begin:
zet 8 l op (doe dit losjes)
Rij 1. Haak 2 st in de 4e l vanaf de naald. st in volgende l. 2 st in volgende l, 1 l, weer 2 st in zelfde l. st in volgende l. 3 st in laatste l. Keer je werk om.

Rij 2: 4 l. Haak 2 st in eerste l van de 4 l. Haak 5 st. Haak een schelp in de lboog van de vorige rij. 5 st. Haak 3 st in de 8e l van de eerste 8 l met opzetten. Keer je werk om.

Rij 3: 4 l. Haak st in eerste l van de 4 l. 1 l, st in volgende st. *1 l, sla 1 st over, st* herhaal het gedeelte tussen de ** 4x. 1 l. st, 1 l, st in lboog van de vorige rij. *1 l, sla 1 st over, st* herhaal het gedeelte tussen de ** 4x. 1 l. 2 st in 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

Rij 4: 4 l. Haak 2 st in eerste l van de 4 l. st in volgend st. Haak een st op elk st en 1 st in elke lboog. In totaal 14 st. Haak een schelp bovenop in de lboog. Haak 14 st. 3 st in 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

Rij 5: 4 l. Haak 2 st in eerste l van de 4 l. Haak op elk st een st (in totaal 17 st). Haak een schelp bovenop in de lboog. Haak op elk st een st (in totaal 17). 3 st in 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

omslagdoek-1

De shawl:
Je gaat gewoon door waar je gebleven was, maar vanaf nu ga je echt het patroon haken dat zich constant herhaalt (het begin is meer een opzet voor de vorm).

Rij 6: 5 l, sla 1 st over, halve schelp in volgend st. *Sla 3 st over, haak daar een schelp, sla 3 st over, haak halve schelp* herhaal het gedeelte tussen de ** tot 3 steken voordat je bovenop de driehoek bent. Haak 2 st, 1 l, 3 st, 1 l, 2 st in lboog bovenop. Sla 3 steken over, halve schelp in volgend st. *Sla 3 st over, haak daar een schelp, sla 3 st over, haak halve schelp* herhaal het gedeelte tussen de ** tot 2 st voor het einde. Haak 1 l, st in 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

Rij 7: 5 l. st in 1e l van de 5 l van deze rij. *haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. herhaal het gedeelte tussen de ** tot aan de 3 st bovenop. Haak 1 l, st op 2e st bovenop, 1 l. Haak een halve schelp in de lboog, *haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Haak de laatste halve schelp op de 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

Rij 8: 5 l. Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, *haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot de l, st en l bovenop. Haak een st, 2 l, st, 2 l, st bovenop het st van de vorige rij. Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, *haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot laatste halve schelp van de vorige rij. Haak dan nog 1 l en haak een st op de 3e l van de eerste 5 l van de vorige rij.

Rij 9: 3 l. Haak een st in de 1e l van de 3 l van deze rij. 1 l, haak nog 2 st in deze l. haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, *haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het middelste st bovenop. Haak 1 l, 1 st bovenop het st van de vorige rij, 1 l. Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, *haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Haak de laatste schelp bovenop de 4e l van de eerste 5 l van de vorige rij.

Rij 10: 5 l, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, *haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot de l, st en l bovenop. Haak 2 st, 1 l, 3 st, 1 l, 2 st op het st van de vorige rij. Haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij *Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot laatste schelp van de vorige rij. Haak nog 1 l en een st op de 3e l van de eerste 3 l van de vorige rij.

Rij 11: 5 l. St in 1e l van deze 5 l. *Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot de 3 st bovenop.  Haak 1 l, st op 2e st bovenop, 1 l. Haak een halve schelp in de lboog, *haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij*. Haak de laatste halve schelp op de 4e l van de eerste 4 l van de vorige rij.

Rij 12: 5 l. Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, *haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot aan de 1 l , 1 st en 1 l van bovenop.  tot de l, st en l bovenop. Haak een st, 2 l, st, 2 l, st bovenop het st van de vorige rij. Haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij, *haak een halve schelp in de lboog van de schelp van de vorige rij, haak een schelp in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot laatste halve schelp van de vorige rij. Haak dan nog 1 l en haak een st op de 3e l van de eerste 5 l van de vorige rij.

Rij 13: 4 l. 2 st 1e l van de eerste 4 l van deze rij. Haak een st in de eerst lboog. *Haak op de schelp van de vorige rij 2 st, 1 st in 1lboog, 2 st. Haak 3 st in 2lboog van de halve schelp van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot aan middelste st bovenop. Haak bovenop een schelp. *Haak 3 st in de 2lboog van de halve schelp van de vorige rij. Haak op de schelp van de vorige rij 2 st, 1 st in 1lboog, 2 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot laatste schelp van de vorige rij. Haak 1 st in de laatste 1lboog en 3 st op de 4e l van de eerste 5 l van de vorige rij.

Herhaal de rijen 6 t/m 13 net zolang tot je de gewenste lengte hebt. Zorg dat je met een rij 13 eindigt. Voor mijn dochter heb ik 2 keer deze rijen herhaald tot ik de gewenste lengte had. Dit is voor een dochter van 6 jaar. Je kan deze omslagdoek ook prima maken voor een volwassen maat, maar dan moet je gewoon nog flink wat vaker de toeren herhalen.

Als je helemaal klaar bent, en eindigt met rij 13, haak dan op het laatste st 4 st op het laatste st van die rij en haak dan nog st langs de bovenkant van de doek. Eindig met 4 st op het eerste st en hecht af. Versier de omslagdoek nog met franjes (ik deed 5 draadjes van ongeveer 40 cm lang per elke 10 steken. In de punt kwam er ook eentje, daar zaten iets minder steken tussen).

Klaar! En dit is het resultaat!

omslagdoek-5

En zo staat ie bij haar aan:

omslagdoek-2\ omslagdoek-3
omslagdoek-4

Ze vindt het heerlijk en heeft hem al meteen mee naar school. Alsof ze de hele dag in een dekentje rondloopt, zo voelt het voor haar.

Mocht je hem gaan haken, heel veel succes (en plezier natuurlijk).

Liefs, Maris

PS. Mijn blog begint echt ineens HEEL hard te groeien. Ik krijg onwijs veel berichtjes hier, op Instagram en vooral mijn Facebook-pagina (en inbox) stroomt over met vragen, foto’s, reacties. Ik vind het echt ONWIJS lief en wil zooo graag jullie allemaal helpen en alles beantwoorden. Ik merk alleen dat het een beetje te veel wordt om overal op te reageren en in de tussentijd ook nog nieuwe patronen te maken, filmpjes te maken, te bloggen en uiteraard het belangrijkste, ernaast te leven 🙂

Ik doe dus mijn uiterste best jullie zoveel mogelijk te helpen en overal op te reageren (want ik wil ook gewoon zo graag tegen iedereen persoonlijk dank je wel zeggen als jullie iets liefs zeggen over mijn creatie of foto en even op weg helpen als ik lees dat het maar zo’n klein vraagje is), maar als ik dus niet reageer komt het niet omdat ik niet wil reageren!! Soms is het een beetje overweldigend allemaal!

PS2. Het patroon is niet helemaal door mij bedacht. Het komt van deze site, waar je ook een telpatroon kan vinden.

PS3. Ik heb sindskort een donatie-knop, aangezien alles gratis is hier op mijn site. Mocht je het patroon fijn vinden en graag wat geld ervoor willen doneren, dan mag dat (en dat zou ik natuurlijk SUPER DUPER LIEF vinden). Klik hieronder op de knop om een bedrag naar eigen keuze over te maken.

PS4. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk