kinderkleren haken

Herfst kinderjasje haken

Het begint weer wat frisser te worden. Yay! Ik hou van dit seizoen. En ik heb ook meteen weer zin om van alles te maken. Mijn meiden konden wel een nieuwe jasje gebruiken voor buiten (herfst-jasje), dus ik besloot er gisteren eentje te ontwerpen en maken. Niet veel werk, je hebt hem zo af, maar met een heel leuk resultaat. En een heel blij meisje. Je kan het als jasje gebruiken (voor de herfst, voor de winter is ie te koud) en als dik wintervest. Het patroon lees je hier:

For English, click here!

Wat heb je nodig?

  • 3 bollen Julia wol van de Zeeman (ik had kleur roze)
  • haaknaald 4
  • schaar
  • stopnaald
  • naald en draad
  • 1 knoop

Achterpand + voorpanden

Zet 70 + 3 l op (dit is voor maat 104. Als je het groter wil hebben, meet het dan even op met een vest/jasje dat goed zit. Het wordt een wat wijder model, dus houd daar rekening mee. Zorg dat het deelbaar is door 2 en eindig met + 3 extra l). We beginnen onderaan met haken.

Rij 1: st. *sla 1 steek over, 2 st in zelfde steek*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak 3 l, keer je werk om.
Rij 2: *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een st in laatste st. Haak 3 l, keer je werk om.
Rij 3 t/m 19: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2 om en om.
Rij 20: Zoals rij 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen. Haak 3 l, keer je werk om.

herfstjas-haken-1

Rij 21: Haak eerste 2 steken samen. *Haak 2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal 7 x. Haak 3 l en keer je werk om.
Rij 22 t/m 24: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen.
Rij 25 t/m 28: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2, maar haak alleen aan de buitenkant van het vest de eerste 2 steken samen.
Rij 29: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st). Hecht af.

Hecht de draad aan aan de andere kant van het jasje. Herhaal daar rij 21 t/m 29 nog een keer, alleen dan in spiegelbeeld.

Hecht de draad aan in het midden, 4 steken verder dan het voorpand. We gaan het achterpand nu haken.
Rij 21: Haak zoals rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st), maar stop ook 4 steken voor het volgende voorpand. Haak 3 l keer je werk om.
Rij 22 t/m 24: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st)en 2, maar haak eerste en laatste 2 steken samen.
Rij 25 t/m 29: Herhaal rij 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en 2. Hecht af.

herfstjas-haken-2

Naai de voorpanden aan de bovenkant vast aan het achterpand. Hecht de draad aan rechtonderin aan het jasje. Haak een rij v om het hele werk heen. 2 v per omhoogstaand stokje. Doe er 3 op de hoeken. Hecht af. Naai een knoop aan op rij 18 aan de linkerkant.

herfstjas-haken-3

Mouwen:

Zet 18 l op. Eindig met een hv tot ring.
Toer 1: 3 l. Sla 1 steek over. *2 st in zelfde steek, sla 1 steek over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 1 st in laatste st. Voeg het samen met de eerste 3 l met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 2: 3 l. *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 3 t/m 7: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om.
Toer 8: 2 st na 1e st van toer 7. *2 st na de volgende 2 st van toer 7*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 9: Herhaal toer 2. Eindig met 2 st na de laatste 2 st van toer 8 en met 1 st in de 1e l van deze toer. Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 3 l.
Toer 10: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st). Eindig alleen met 2 extra st waar de eerste 2 st ook zitten van deze toer.
Toer 11 t/m 21: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om.
Toer 22: 3 l. *2 st in ruimte na de 2 st (en voor de volgende 2 st) van de vorige rij* Herhaal het gedeelte tussen de ** 7x. Haak dan 3 l en keer je werk om.
Toer 23 t/m 27: Herhaal toer 1 (alleen dan sla je niet 1 steek over, maar de 2 st) en toer 2 om en om, alleen haak de eerste en de laatste 2 steken samen.

Hecht af. Haak nog een mouw. Naai de mouwen aan het jasje.

mouwen-haken

En dat was dat. Klaar is het herfstjasje. En zo ziet het eruit:

herfstjas-haken-4

herfstjas-haken-5

Lief he? En zo staat het aan:

14355698_435772019926360_7111322301333398073_n

Je kan het nog aankleden met zakjes, een bloem of eventueel een capuchon. Mijn meid wilde dat niet en vond hem zo al helemaal geweldig.

Veel succes met haken! Maar dat gaat vast goed komen. Deze haakt zo makkelijk weg dat je hem in één dagje af kan hebben! Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk