DIY voor in huis

Zelf je schilderij maken

Boven de piano hadden wij nog een lege plek op de muur. En daar wilden we heel graag een schilderij hebben. Alleen wat? Al een lange tijd waren we aan het rondkijken, maar we konden niets vinden. Want ik vind veel schilderijen wel leuk hoor, alleen zo weinig zeggen over ons. We zijn niet ergens heel erg fan van, dat echt bij ons past als schilderij in de woonkamer. En zomaar iets ophangen, omdat het er mooi uit ziet, maar verder niks zegt over onszelf, dat is het dan niet helemaal. Vind ik. En na de honderdste zoekpoging van de week gaf ik het op. Ik maak zelf wel wat! 

Ik wilde onszelf op het schilderij zetten. Ons als gezin. In een mooie omgeving. In ons lievelingsseizoen. Dus we kwamen terecht in het bos, in de herfst!

zelf-schilderij-maken

De bomen schilderde ik met waterverf. Onszelf met acrylverf. Ik vond het wel even spannend toen ik aan de slag ging met waterverf. De laatste keer dat ik daarmee geschilderd heb is echt JAREN geleden. Ik denk toen ik nog op school zat. Maar toen ik eenmaal bezig was viel het me alles mee en vond ik het eigenlijk wel weer heel leuk om te doen. En dit werd het eindresultaat:

zelf-schilderij-maken-3

zelf-schilderij-maken-2

En zo staat het in huis. De lege muur is eindelijk niet leeg meer. En ik vind het onwijs leuk staan. De kinderen ook, want ze herkennen iedereen echt heel goed in het plaatje. Misschien is dit eigenlijk nog wel leuker dan een gekocht schilderij. Heel veel persoonlijker kan het niet natuurlijk! Dit zegt ECHT iets over ons. En het past in ons huis. Helemaal geslaagd dacht ik zo!

Mocht je nu geïnspireerd zijn en ook aan de slag willen gaan met je eigen kunst? Hier wat tips:

  1. Haal een groot doek. Liefst zo groot mogelijk. Grote schilderijen staan mooier en rustiger in de woonkamer dan een heel klein schilderijtje. Ze verkochten er vandaag bij de Action eentje van 60 x 80 cm. Die was het grootst. Dus die nam ik mee voor dit schilderij.
  2. Begin met tekenen, totdat je bijna alles hebt staan, ga daarna pas schilderen. Dan kan je minder fouten maken, want potlood kan je gummen.
  3. Teken wel heel licht, want een canvas gumt niet super goed. Te dikke strepen krijg je niet weg.
  4. Om perspectief te geven in één kleur is het slim om het voorin donker te houden en achterin lichter.
  5. De bladeren van de bomen kan je heel goed doen met een sponsje. Gewoon wat deppen in de waterverf en zachtjes tamponneren. Voorin wat donkerder dan achterin.
  6. Gebruik niet teveel kleur. Tenzij je daar natuurlijk van houdt. Maar ik vind zelf schilderijen met teveel kleur te druk worden voor in de woonkamer.
  7. Bedenk je van te voren welke kleuren je in je huis hebt en welke je kan laten terugkomen in je schilderij. Hierdoor sluit ie het beste aan bij de rest van het huis en maakt het één geheel. Ik deed het kleurgedeelte in dit schilderij gewoon met een restantje van onze muurverf.
  8. Duik internet op! Doe ideetjes op. En teken desnoods iets na.
  9. Mocht je toch een schildersfoutje maken, zoals ik ook had, maak er dan gewoon een bosje van. Of een wolk. Of iets anders dat er goed in past en de fout verbergt.
  10. En als laatste voor nu: Vergeet de randjes niet! Schilder die mooi mee met de rest van de tekening.

Heel veel succes. En plezier. Schilderen is leuk. Fixeer je niet teveel op het eindresultaat, maar ga gewoon lekker schilderen. Je ziet wel wat het wordt. En als het niets is kan je altijd nog een schilderij kopen, toch?

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk