DIY

Schilder je voegen

We wonen inmiddels anderhalf jaar in ons nieuwe huis. En we hebben al zoveel geklust. Toch zijn er nog een aantal projecten die nog liggen en gedaan moeten worden. Een daarvan is de vloer in onze gang. Daar liggen nog witte plavuizen van de vorige bewoners, met van die donkergrijze voegen. Totaal niet mijn smaak en onwijs gedateerd als je het mij vraagt. Omdat we het geld nog niet hebben om er nu iets aan te gaan doen, besloot ik het vandaag dan maar het iets minder lelijk te maken. Ik ben namelijk de voegen gaan schilderen.

vloer-voegen-donker

Om je dus een beeld te geven. Dit is hoe onze gang er vanmiddag uit zag. En je ziet meteen de vloer waar ik het over heb. Ik vind het dus echt helemaal niet mooi. Afgelopen anderhalf jaar hebben we al heel veel gedaan aan de gang. Zoals de trap, het behang. Kijk hier maar hoe het eerst was (en een DIY-blog over de trap).

Maar goed, wat ik vooral heel lelijk vind aan deze plavuizen, zijn niet eens zo zeer de plavuizen zelf. Oke, oke, die verdienen ook geen schoonheidsprijs. Maar wat ik het ergste vindt zijn die voegen. Zo donker. Zo vies. Zo druk ook in contrast met dat wit. Dat moest anders.

voegen-schoonmaken

Ik begon met het schoonmaken van de voegen. Gewoon met een staalborsteltje boenen, zodat al het vuil eruit is. En er kwam wat viezigheid uit. Het leek dus niet alleen vies, het was het ook. Zelfs als je het gewoon vaak dweilt blijkbaar.

vloer-voegen-schilderen

Na het boenen maakte ik het schoon met de stofzuiger en ging ik met verf aan de gang. Gewoon met een penseeltje en wat lak dat ik nog in de garage had staan. Geen speciale voegen-verf, gewoon witte lak dat ik nog over had van de trap. Wel hele sterke overigens. Na het verven veegde ik meteen met een doekje de verf van de plavuizen weg. Je kan het ook laten zitten en achteraf doen met een krabber, maar ik deed het liever meteen.

En, niet overdreven, twee uur later was ik al klaar. Hadden alle voegen twee lagen gehad. Stelde dus helemaal niet zoveel voor. Na een uurtje was het droog en ik heb meteen getest met een sponsje en een dweil of het tegen een stootje kan en, alsof het ervoor gemaakt is, het zit SUPER!

En kijk het verschil! Hoe het er nu uitziet als je vanaf onze garage (wat onze entree is, want die voordeur gaat nooit open. Dorp!) binnenkomt:

vloer-na

Oke. Het blijft een lelijke vloer. Maar wat een rust straalt het uit. Niet meer dat enorme contrast tegen elkaar. Fris. Schoon.

vloer-na1

Ik vind het zo’n genot. Nog de voor-na:

vloer-voor-na

Alsof ik eindelijk eens heb schoongemaakt. Echt, ik ben heel blij met het resultaat. Misschien ook wel omdat ik met die witte voeg tot de ontdekking kwam dat de plavuizen niet wit zijn, maar lichtgrijs. En dat is eigenlijk zo gek nog niet eens. Beter dan dat wit in ieder geval. En om je nog te laten zien hoe het er van heel dichtbij uitziet:

vloer-voegen-schilderen2

De vloer gaat sowieso nog vervangen worden hoor. Ooit. Maar omdat we nog zoveel willen doen heeft dit niet zo’n hoge prioriteit. En nu het er zo uit ziet, kan ik er best een tijdje mee leven. Super succes dus. Mocht je nog ergens vreselijke voegen hebben: Gewoon een lakje erover heen. Zo gedaan! Of het voor in de badkamer ook een succes is met deze verf weet ik niet (want dat is natuurlijk wat natter dan een gang), maar voor in droge ruimtes of zelfs een wc is dit absoluut prima. Een simpel klusprojectje dat zelfs een niet-klusser zo uitvoert! En afgezien van wat tijd kost het (bijna) niks!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk