Naaien

Maak zelf je trouwjurk

Een paar maanden geleden vertelde een vriendin van mij dat ze ging trouwen. Super leuk! “Maar” zei ze. “We houden het heel klein hoor. We trouwen gewoon met z’n viertjes”. Zij, haar vriend en hun twee kinderen. Ik vroeg haar wat ze ging aandoen. “O, gewoon een simpel wit jurkje dat ik al heb”. Dat beviel me niet. “Zal ik hem anders voor je maken” floepte ik er zomaar uit zonder erover na te denken. “Als het niks wordt, kan je altijd nog dat simpele witte jurkje uit de kast trekken”. Zij werd super enthousiast. En een paar dagen later stonden we samen in de wolwinkel garen uit te zoeken. Ik zou haar trouwjurk gaan haken! 

We gingen samen wat op internet zoeken. Ik vroeg haar wat ze mooi vond qua trouwjurken en ik kwam er al snel achter dat ze op van de sierlijke, maar boho-achtige jurken viel. Ik meette haar helemaal op, tekende een ontwerpje op papier met de maten erbij, ze was het er helemaal mee eens en ik begon wat te haken. Ik haakte een achterpand en een voorpand, die ik later vast zette met naald en draad. Rondom kwam nog een afwerkrand en kleine mouwtjes op de schouders. En iets meer dan een weekje later was het topje klaar.

DIY-trouwjurk-1

Dit was al in januari. Daarna bleef de hele jurk even liggen. We besloten namelijk om de onderkant van de jurk te gaan naaien en daarvoor wilden we naar de stoffenmarkt gaan. Maar die kwam pas eind februari. Samen met mijn vriendin en mijn meiden gingen we daar naartoe. We zochten wat stof uit, we konden gelukkig ook helemaal goed slagen, en na een week besloot ik te gaan naaien.

DIY-trouwjurk-2

Zoals jullie weten ben ik nog niet zo heel ervaren met een naaimachine. Ik had ook helemaal trilhandjes toen ik aan de slag ging. Er moest namelijk aan de achterkant ook nog een blinde rits komen. Dat ik ook nog nooit eerder had gedaan bij een rok dat niet rekt en bestaat uit meerdere lagen tule en stof. Maar ik had op YouTube meerdere tutorials bekeken voordat ik begon, dus ik moest het nu toch gewoon gaan doen. En toen ik eenmaal bezig was ging het allemaal wel.

Helaas was de jurk iets te wijd geworden. Mijn model vond het nodig in die tussentijd af te vallen. Grrr. Tip dus. Dubbel meten. Ook tussendoor. Ik nam de jurk nog wat in, wat ik stiekem meer werk vond dan het helemaal opnieuw maken, maar na een paar uurtjes was de jurk ingenomen en was dit het resultaat:

DIY-trouwjurk-3

En daar was ineens een trouwjurk. Toen ik haar deze foto stuurde had ze tranen in haar ogen. En nog geen vijf minuten later stond ze voor de deur. Om te passen. Geweldig hoe enthousiast ze was. En hoe mooi die stond. Ze wilde hem niet eens meer uit. “Maar ik laat hem wel hier, want anders ziet mijn vriend hem. Dan kom ik die ochtend hem wel hier aandoen” zei ze. “Zal ik dan ook je haar en make-up doen op de dag zelf” floepte ik er ook nog uit. Dat wilde ze wel.

Dus zo zaten we op een avond, zij in haar jurk, Pinterest af te gaan naar make-up voorbeelden en haarvoorbeelden. En met een wijntje erbij probeerden we een avondje wat uit tot we dachten… “JAAA, dit is het”. En weet je wat ze zei? “Ik zie er zo mooi uit, ik wil eigenlijk wel gewoon een hele bruiloft hebben. Waarom doen we dat eigenlijk niet? Is toch hartstikke leuk?”. En zo regelde ze last-minute nog een hele bruiloft. Met alles erop en eraan. De uitnodigingen vlogen de deur uit, de fotograaf werd geregeld, het feest, de auto, de bloemen. Alles. Wie heeft maanden voorbereiding nodig? Zo kan het dus blijkbaar ook.

Maandag 25 juli was het zover. Om 8 uur stond ze voor de deur. We deden haar haren, haar make-up, haar jurk aan en haar vriend kwam haar hier op halen. Zo leuk! Stiekem hadden Rick en ik die avond nog een ballonnentoog in elkaar geknutseld. Wel zo leuk bij de voordeur.

Maar ik zal jullie niet langer in spanning houden, want al meerdere malen is mij gevraagd om nou EINDELIJK die jurk eens te laten zien. En dan aan bij de bruid. Nou, komt ie dan:

DIY-trouwjurk-4

DIY-trouwjurk-9

DIY-trouwjurk-5

DIY-trouwjurk-6

DIY-trouwjurk-10

DIY-trouwjurk-7

Ik vind haar prachtig. De jurk past zo goed bij haar. En haar haren en make-up. En die slippers eronder. Terwijl ze nog zo lang zat te twijfelen of ze geen hakken aan wilde. Nee. Dit is gewoon wie ze is. En ze was prachtig.

DIY-trouwjurk-8

Zij vond het een eer dat ik de jurk voor haar wilde maken. Ik vond het alleen maar een hele grote eer dat ik voor haar een jurk mocht maken. Want hoe vaak krijg je die kans nou? Dat je voor iemand een trouwjurk mag maken. Niet zo vaak denk ik. Ik moet wel eerlijk zeggen dat als ik van te voren had geweten dat het een ECHTE bruiloft werd, ik het waarschijnlijk niet had gedurfd. Dus op zich was het heel slim gespeeld van haar op deze manier. Ik vond het geweldig om te doen. Heb er ook heel veel van geleerd.

O, en voor iedereen die het graag wil weten: De jurk heeft 40 euro gekost in totaal. En een uurtje of 50 aan werk gok ik. Geweldig toch? Ik zal binnenkort een blogje wijden aan hoe jij ook deze jurk kan maken! Niet een heel patroon, maar wel een uitleg! Tot snel weer!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk