Naaien

Hoe maak je een trouwjurk?

Vorige keer op mijn blog zagen jullie de trouwjurk die ik zelf heb gemaakt. Ik wil graag met jullie delen hoe je het ook kan maken. Een patroon helemaal bijgehouden heb ik niet. Gaat ook bijna niet, want het is voor elk model natuurlijk anders. Maar… ik ga wel proberen te vertellen hoe ik het heb gedaan, wat je nodig hebt en hoe je het moet maken. Dan kom je al een heel eind denk ik. 

Wat heb je nodig?

 • 4 bollen garen (ik gebruikte 50g G-B Hanna Cable superfine wit)
 • Haaknaald 2 (hoe fijner, hoe mooier. Dan lijkt het nog meer kant)
 • 2 meter onderstof
 • 10 meter tule
 • 2 meter lint
 • een blinde rits
 • blinde rits voet
 • twee kleine knoopjes
 • naald
 • schaar
 • meetlint
 • naaimachine
 • witte garen
 • spelden

Hoe maak je het?

jurk-ontwerp

Zoals met bijna alles wat je gaat maken, begin je met het maken van een ontwerp. Dit was niet mijn echte ontwerp, maar even een voorbeeld van hoe ik het ongeveer deed. Het hoeft niet heel uitgebreid, maar wel zoals het ongeveer moet worden. Meet vervolgens jezelf, of diegene voor wie de jurk is, op en schrijf de maten bij de jurk.

bovenstuk-ontwerp

Het bovenstukje heb ik op deze manier gemaakt. Ik begon met de achterkant, vervolgens de voorkant. Het zijn twee losse stukken. Zoek op internet even een mooie steek op (of in een boek, waar dan ook). Ik wilde heel graag de steek delen die ik heb gebruikt, maar ik kan het nergens meer vinden. Mocht ik het nog tegenkomen dan deel ik het hier nog bij. Let er in ieder geval op dat je zoekt op kanten steken die doorgaan. Dus geen eindranden die stoppen na de rand. Zet het aantal lossen op zoals past bij je patroon en bij de maten van je jurk. Haak vervolgens recht naar boven toe tot je bij de oksels aankomt. Sla daar in het begin en aan het einde van de rij wat lossen over, zodat er een inham komt voor de oksel. Haak dan weer recht naar boven toe en stop tot je bijna bij de nek aankomt.

Het voorpand lijkt op het achterpand, alleen dan ga je na een klein stukje recht halverwege verder, zodat het twee “flappen” worden. Het roze gedeelte laat je dus nog even voor wat het is, dat doe je pas als de andere helft af is. Minder iedere toer een beetje in het patroon, zodat het schuin gaat aflopen. Gewoon wat steken weglaten van het patroon. De buitenkant houd je wel mooi recht. Ga zo helemaal door tot boven. Hecht vervolgens de draad aan, net achter de flap, zodat ze een stukje overlappen. Ga hier hetzelfde haken als de andere kant, maar dan in spiegelbeeld. Vergeet bij beiden flappen de oksels niet. Doe dit op dezelfde manier als bij het achterpand.

Ga vervolgens de twee onderdelen aan elkaar naaien. Gewoon met een lange draad van dezelfde garen en met een naald. Ik heb met cijfers aangegeven waar het voorstuk aan het achterstuk geplaatst moet worden. Maar ik denk dat als je ze op elkaar legt het wel duidelijk is voor jezelf.

bovenstuk-ontwerp2

Als het stuk in elkaar zit ga je het even passen. Mocht het nu toch nog iets wijder moeten, dan is het makkelijk om het nu nog uit elkaar te halen, voordat je verder gaat. Als alles goed zit, ga je verder met de volgende stap. De afwerking. Maak onder het bovenstukje een rand. Daar kan je straks de rok aan vastnaaien. Ik gebruikte hiervoor gewoon stokjes, met soms een stokje met een losse ertussen. Niets bijzonder. Als het goed is zie je het niet meer. Puur functioneel dus. Haak dit gewoon helemaal rond een aantal toeren lang.

Doe vervolgens de afwerking van het topje. Ik heb een ander kantpatroon uitgezocht hiervoor, namelijk deze:

kantpatroon

Misschien herken je hem nog? Ik gebruikte het ook bij het kinderrokje. Haak dit helemaal langs de flappen en achter de nek langs. Hecht het af als je klaar bent en werk de draad weg. Mijn model wilde graag ook kleine mouwtjes aan de jurk. Daarvoor gebruikte ik ook dit patroon (alleen dan een beetje afgerond aan de zijkanten, zodat het niet zo recht is. Gewoon wat steken weglaten elke toer). Onder de oksel kwamen twee rijen met vasten en bovenin deed ik hetzelfde kantpatroon als de afwerking. Even goed uitmeten, zodat het vormpje mooi op de schouder valt.

DIY-trouwjurk-1

En dan is het bovenstukje klaar. Valt best wel mee toch? Gewoon goed meten, vaak tussendoor passen en niet bang zijn om wat te proberen. Als het niet lukt haal je het weer uit en probeer je het gewoon nog eens. Eventueel met een ander kantpatroon als het net niet lekker uitkomt. Nou, gaan we nu de onderkant maken!

De rok heb ik gemaakt met hulp van YouTube. Hier heb je prima tutorials hiervoor, zoals deze:

DIY-trouwjurk-2

Zorg in ieder geval dat je van de onderstof een band knipt, in de maat van de taile. Leg dat even neer, met de stof eronder (twee keer zo groot) en vouw die stof op (gewoon een stukje dubbelklappen), totdat het net zo groot is als de band erboven. Ikzelf heb de stof alleen aan de voorkant en achterkant gevouwen, zodat de zijkanten glad bleven. Ik vind het zelf niet zo mooi als er volume komt op je heupen. Daar moet het gewoon glad langs vallen. Speld ze meteen vast. Naai deze vouwen even met een rechte steek, zodat je ze niet meer kwijt raakt.

trouwjurk-naaien

Doe dit vervolgens ook met de tule die eroverheen komt (maak de vouwen op dezelfde plekken). Ik heb zelf mijn tule met vijf lagen tegelijkertijd gedaan. Naai dit vast aan de onderrok. Ook gewoon met een simpele rechte steek.

trouwjurk-maken

Zo ziet het er nu uit. Naai dit gedeelte van de rok nu vast aan de band. Naai de rits erin, zoom de onderkant van de onderrok om en naai vervolgens de jurk dicht. En dan ben je er al bijna. Nogmaals, zoek op YouTube. Genoeg te vinden, duidelijke uitleg hierover en bekijk ook meerdere filmpjes om te zien wat het beste aansluit bij jouw jurk en wat je precies wil.

Nu ga je de jurk aan het topje vastnaaien. Zet het eerst vast met spelden, zodat het goed op de plek zit. Omdat de achterkant van deze jurk heel hoog is (en de garen niet rekte), was het niet handig om hem helemaal rondom dicht te naaien, want dan kom je er niet meer lekker in. Ik naaide de voorkant helemaal vast aan de rand en de achterkant liet ik open. Ik had het nog wel vastgenaaid net voorbij de taille, maar de rest was open. Aan de binnenkant van de band zette ik twee kleine knoopjes en die haalde ik na het aantrekken even door het haakwerk heen, zodat het bovenstukje aan de achterkant niet per ongeluk omhoog kroop. Je zag er niks van en het zat prachtig.

Bind er nog een lint omheen, maak aan de achterkant een grote strik en klaar is je jurk.

DIY-trouwjurk-3

En zo staat ie dan dus aan (meer foto’s vind je hier):

voorfoto

Nog wat tips:

 1. Koop stevige garen voor het haken. Er komt met de rok nog best een gewicht aan te hangen en anders gaat het uitrekken naar beneden toe. Laat je in de wolwinkel goed informeren wat voor garen je het beste kan gebruiken.
 2. Houd rekening met het seizoen. Iemand die hoogzomer trouwt moet je niet laten lopen in warme garen. Dunne viscose garen zijn een stuk minder warm.
 3. Koop je stof op de stoffenmarkt. Dat scheelt een hoop geld.
 4. Neem je haakwerk mee naar de markt, zodat je goed kan zien of de kleur goed aansluit bij het topje. Verschillende kleuren wit staat niet mooi bij elkaar. Houd het dus goed in het daglicht, want onder het kraampje kan het weer heel anders ogen.
 5. Koop een dikke onderstof, zodat je huid echt niet doorschijnt. Wij hadden een vrij dunne stof in het begin, dus hebben er nog een onderrok onder gedaan.
 6. Meet ook een aantal keer tussendoor op. Misschien is je model afgevallen (of aangekomen) in de tussentijd en kloppen de maten niet meer.
 7. Begin op tijd. Dit voorkomt stress.
 8. Draag onder de top een wit korset (of beha dat tot de taille komt). Dat staat mooier als het topje iets open is.
 9. Koop een blinde rits. Geen gewone rits. Dit is mooier.

Dat was het. Het lijkt lastiger dan het is, maar eigenlijk is het heeeeel goed te doen. Zeker als je al wat vaker gehaakt en genaaid hebt. En voor 40 euro ben je klaar! Super leuk toch? Ik zou zeggen doen en heel veel succes!!! Ik hoop dat je met deze uitleg wat verder komt.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk