DIY voor in huis

DIY wandmeubel

Mijn schoonmoeder is haar hele huis aan het verbouwen. Afgelopen weken hebben we daar veel geholpen om alles op tijd af te krijgen. En, om het huis nou helemaal af te maken, besloot haar vriend een tv-kast te bouwen voor haar. Maar niet zomaar een tv-kast, een heel wandmeubel. Met HEEL VEEL opbergruimte, zodat ze alles kwijt kan voortaan. Met wat hulp van ons hebben we gister het meubel afgekregen. En wat is het mooi geworden. Hier wat tips en tricks hoe je zelf zo’n wandmeubel kan bouwen, wat het kost en hoe je het moet doen. En uiteraard foto’s met hoe dit meubel gemaakt is en hoe het geworden is.

Wat heb je nodig?

 • een idee (duik Pinterest op, doe wat inspiratie op)
 • papier en potlood (om je ontwerp te maken)
 • een meetlat
 • MDF-platen 18 mm
 • 4 lange latten
 • handgrepen
 • draagbouten
 • houtboor
 • schroefboor
 • (decoupeer)zaag
 • verstekbak
 • lijmklemmen
 • waterpas
 • schroeven
 • pluggen
 • constructielijm
 • mdf grondverf
 • lak op waterbasis
 • kwast en roller (+ bakje)

Hoe maak je het?

wandmeubel-diy-0

Ga allereerst eens bedenken wat je wil en wat je mooi vindt. Ik vind Pinterest altijd een perfect medium om inspiratie op te doen. Meet op hoe groot de muur is waar het meubel aan moet komen te hangen en hoe groot het meubel überhaupt moet worden (vergeet niet je apparatuur op te meten, zodat het ook past in de kast) en maak een schets op papier. Meet alles uit. Haal vervolgens dik MDF bij de bouwmarkt en laat het daar meteen allemaal op maat zagen. Dat scheelt je thuis HEEEEEL veel werk, plus… het is meteen mooi strak gezaagd.

Begin met het bouwen van de vakken. Elke kast, onderdeel, vakje, etc bouw je eerst los. Houd rekening met kabels. Dus zorg dat je bij de planken waar de televisie komt ook ruimte overlaat voor kabels die achter bij de plank naar beneden langs de muur kunnen naar de apparaten toe. Zet het niet alleen vast met schroeven, maar ook met constructielijm. Zet aan de achterkant een lat, zodat je het daaraan kan ophangen aan de muur. Gebruik lijmklemmen om het goed bij elkaar te houden. Laat dit 24 uur drogen.

Schuur alle onderdelen goed en zet het in de grondverf. Doe dit met speciale MDF grondverf, omdat MDF ontzettend de verf opzuigt en met gewone grondverf niet goed gedekt is. Als alles droog is kan je de kast gaan ophangen aan de muur met schroeven en pluggen. Zorg dat het mooi recht hangt met een waterpas en dat je overal evenveel marge aanhoudt. Gebruik hierbij een steun op de grond, zodat je ze goed kan ophangen.

wandmeubel-diy-1

En zo ziet het er dan uit. Dan kan je beginnen met de opvulling van de planken en het maken van de deuren. Bepaal hoe hoog je de planken wil hebben, boor kleine gaatjes en zet daar de draagbouten in. Zaag kleine hoekjes uit de planken, zodat ze precies erin passen (aangezien de lat er zit). Zet de scharnieren op de plank en in de kast vast met de bijgeleverde schroeven en stel ze nog wat. Laat je wel goed informeren welke scharnieren je het beste kunt gebruiken. Wij gebruikten type A met sluitveer. De deuren maak je in totaal 4 mm korter dan de kast zelf.

Onze kast kreeg ook nog lades. Mocht je hier voor willen kiezen dan kan je die ook nog zelf maken. Maak dit niet met dezelfde MDF, maar met dunner hout. De voorkant van de lade doe je wel met hetzelfde MDF. Zaag dit verstek en zit dit weer vast met constructielijm. Maak de lade 1 mm minder breed, zodat ze soepel lopen in de ladegeleider. Tape het vast zodat het goed blijft zitten en laat dit ook 24 uur drogen. Hang dit op met vier ladegeleiders en zet het vast met kleine schroeven.

wandmeubel-diy-2

Dan kan je gaan beginnen met schilderen. Doe dit dus met verf op waterbasis. NIET op terpetinebasis. Schuur de kast eerst nog wat licht op en geef de kast drie lagen verf. Laat het tussendoor minimaal twee uur drogen en schuur het tussen elke schilderbeurt weer licht op.

wandmeubel-diy-3

Toen wij klaar waren met deze kast schilderen vonden we dat de kast er net niet genoeg uitsprong. We besloten de grijze band die we op de andere muur hadden gezet door te trekken achter de kast langs. En dat maakte het helemaal af. De grepen kwamen er nog op en vervolgens konden we beginnen met de kast gaan inrichten. Mijn lievelingsgedeelte. En dan mocht ik het van mijn schoonmoeder ook nog eens het inrichten zoals ik het wilde. Rick sloot in de tussentijd alle apparatuur aan (zijn lievelingsgedeelte).

wandmeubel-diy-4

Prachtig toch? Zoveel opbergruimte, maar toch zo netjes als de deuren dicht zijn. Mijn schoonmoeder is er super blij mee. En terecht. Het is onwijs mooi geworden. In totaal heeft het meubel drie dagen werk gekost en aan geld kostte het 180 euro. Alsnog wel wat geld, maar daar koop je in de winkel niet zo’n op maat gemaakt meubel voor. Dus, mocht je nog geen coole tv-hoek hebben en al heel lang in je hoofd hebben zitten dat je er een wandmeubel wil hebben… waarom maak je het niet zelf? Ik zeg doen!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk