Naaien

Snel een nieuwe outfit naaien

Gisterochtend had ik echt een dag dat ik in mijn kast keek en totaal niet wist wat ik aan moest doen. In mijn andere kast, mijn stoffenkast, lagen genoeg leuke stofjes die nog gebruikt moesten worden. Goed moment om eens een nieuw jurkje te naaien. En binnen no time had ik een nieuw jurkje aan mijn lichaam. Dit keer maakte ik ook een patroon op patroonpapier, zodat ik volgende keer meteen kan beginnen met knippen en nog sneller een jurkje kan naaien. En jij kan dit ook, want ik leg je uit hoe je het moet doen! Stelt echt heel weinig voor. 

Wat heb je nodig?

  • patroonpapier
  • pen
  • schaar
  • spelden
  • shirt of jurkje dat goed zit
  • 1,5 m tricotstof
  • naaimachine

Hoe maak je het patroon?

patroon-tekenen-jurk

Leg een shirt of jurkje dat goed zit op een stuk patroonpapier en trek het om (zonder mouwen). Ik had een shirt gebruikt met mouwen, dus ik tekende de lijn precies waar de aanhechting van de mouw op het shirt zat. Een jurk kan je helemaal omtrekken. Dat is makkelijk. Als het een shirt is, zoals ik had, trek het dan door naar beneden. Maak er een lichte bolling in voor de heupen en meet even bij jezelf op hoe lang je de jurk wil hebben. Trek het shirt aan en trek een meetlint vanaf de onderkant van het shirt tot aan je knieën (of langer of korter als je dat wil). Teken die lengte dus op het patroonpapier. Sluit de onderkant gewoon recht af en klaar is je patroon.

patroon-tekenen-jurk2

Op het papier zelf schrijf ik altijd wat voor jurk het is en bij elke kant hoeveel centimeter ik eromheen moet knippen. Als je het gewoon aanhecht aan de andere stof neem ik 1 cm afstand. Voor het omzoomen van de onderkant doe ik altijd 2 cm (omdat ik die dubbel doe). Schrijf dat erbij zodat je nooit per ongeluk teveel stof wegknipt. Doe dit bij elke rand. Knip het patroon uit en die gaan we die dus HEEL vaak gebruiken!

patroon-tekenen-jurk3

Speld vervolgens het patroon vast aan de binnenstebuiten dubbelgeklapte stof (zorg dat de streepjes netjes op elkaar liggen als je ook zo’n stofje gebruikt, zodat ze mooi doorlopen als je straks de jurk aantrekt). Knip de stof eromheen uit zoals je hebt aangegeven op je patroon. Ik heb zelf alleen de voorkant van het patroon getekend. De achterkant bij dit patroon liet ik 1 cm hoger (vrij hoge jurk aan de voorkant). Knip het nekgedeelte dus apart uit van de voorkant. De rest kan je tegelijk knippen. Haal na het knippen je patroon eraf en speld de kanten die je gaat dichtnaaien (zie de stippellijntjes) vast. 

patroon-tekenen-jurk4

Daarna gaan we het vastnaaien met een strechsteek. Mocht je die niet hebben op je naaimachine (de meeste nieuwe machines hebben die eigenlijk wel), neem dan een zigzagsteek. Zoom vervolgens de onderkant dubbel om met een grote rechte steek (niet te dicht op elkaar, want dan gaat het zo trekken) en de bovenkant van de jurk en mouwgaten enkel met een rechte steek.

patroon-tekenen-jurk7

En dat was dat. Een simpel jurkje, maar met een leuk resultaat. Kijk maar hoe het aanstaat:

patroon-tekenen-jurk6

Leuk toch? Je bent echt zo klaar hiermee. En omdat je nu een patroon hebt uitgeknipt kan je de volgende keer, als je weer een dag hebt waarop je niet weet wat je aan moet, zo een stukje stof pakken dat je vanaf nu voortaan gaat scoren op de stoffenmarkt, je patroon erop leggen en meteen beginnen met knippen en naaien. Heb je binnen no time een nieuwe outfit aan je lichaam! Heerlijk toch?

Naaise!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk