DIY voor in huis

DIY familie kalender

Al een tijd lang denk ik er over na. Dat we eigenlijk een kalender nodig hebben voor de hele familie. Een paar jaar geleden leefde ik nog zonder kalender (hoe kan ik me niet meer voorstellen), maar ik deed gewoon alles uit mijn hoofd. Die tijd is al een lang voorbij. Tegenwoordig sla ik alles op in mijn telefoon om maar niks te vergeten. Maar ik merk vaak dat de rest van het gezin niet weet wanneer wat nou gebeurt en vaak vragen om de planning van de dag. En om daar nou eens wat meer duidelijk in te geven, maakte ik vandaag een familie kalender. 

Wat heb je nodig?

 • fotolijst 40 x 50 cm
 • 28 labelkaartjes
 • plakstift
 • potlood
 • liniaal
 • schaar
 • gum
 • washitape
 • permanente stift
 • whiteboard stift
 • eventueel kaftpapier en plakband

Hoe maak je het?

1. Haal de standaard afbeelding uit de lijst. Draai hem om. Misschien is deze al mooi grijs aan de achterkant, dan kan je hem zo laten. Beplak het anders met kaftpapier (omslaan en aan de achterkant vastzetten met plakband) met een kleur naar keuze.

2. Plak rondom een rand met washi tape. Zorg dat je overal evenveel ruimte overlaat.

familie-kalender-1

2. Maak vijf rijen met een potlood en een liniaal. De bovenste rij wordt de rij waar de maand straks komt te staan, de onderste vier rijen zijn de rijen waar de labels in komen. Teken dit uit, zodat je ze straks mooi recht erop kan plakken. Ik heb gekozen niet voor 31 dagen per maand te gaan, maar voor 28. Na de 28 dagen wissel ik gewoon weer alles om. Dit, omdat ik de rijen dan mooier vond. Maar mocht je wel gewoon 31 dagen willen, dan kan dat natuurlijk! Maak dan een rij extra.

3. Zodra je vindt dat alle labels mooi liggen plak je ze één voor één vast met een plakstift.

familie-kalender-3

4. Schrijf met een permanente stift de dagen op de labels. Doe dit klein, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de kalenderpunten.

familie-kalender-2

5. Gum nog al het potlood weg tussen de labels en stop de kalender in de lijst terug. Schrijf met een whiteboardstift de datum bij de dagen, de maand en uiteraard alles dat je op de kalender moet zetten.

familie-kalender-4

En klaar is je kalender. Als je weer een nieuwe maand in gaat veeg je alles gewoon weer uit met een vochtig doekje en dan kan je hem weer gebruiken. Geef hem dan natuurlijk nog een mooi plekje, waar je de kalender ook wil gaan gebruiken. Ik heb hem in de keuken opgehangen, met nog een klein plankje eronder waar we de stiften bewaren. Binnenkort wil ik nog meerdere kleuren stiften aanschaffen, zodat iedereen hier een eigen kleur krijgt op de kalender (nog meer overzicht, ik houd ervan).

Maar dat was dat dus. Simpel, maar met een leuk resultaat. En vooral, HEEL handig! Wij hebben eindelijk een familiekalender. Heerlijk! Eindelijk duidelijkheid in wie waar naartoe moet en vooral het voorkomen van dubbele afspraken!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk