Accessoires haken

Call the midwife deken

Ik vind het heerlijk om te haken. En vooral wat lastige projecten die ik helemaal zelf bedenk vind ik onwijs leuk. Zeker als het ook lukt en ik helemaal happy ben met het resultaat. Maar soms is het ook gewoon heerlijk om wat te haken te hebben, zonder dat je hoeft te passen (of überhaupt echt hoeft na te denken). En aangezien ik al een lange tijd niet zo’n project meer had gehad, besloot ik weer eens aan zoiets te beginnen. Met een deken. Heerlijk! Ik kocht wol bij de Zeeman en ging aan de slag. En heb ook een patroon voor jullie ervan, want ik ben inmiddels alweer klaar!

Wat heb je nodig?

  • 3 bollen mintgroene garen (of een andere kleur naar keuze)
  • 3 bollen witte garen (of een andere kleur naar keuze)
  • 3 bollen lichtgrijze garen (of een andere kleur naar keuze)
  • 1 bol donkergrijze garen (of een andere kleur naar keuze)
  • stopnaald
  • schaar
  • haaknaald 4

Welke steken met je kennen?

l = losse
st = stokje
hv = halve vaste
v = vaste

Hoe haak je de Call the midwife pattern?

Mooie naam trouwens ook. Call the Midwife. Eerst snapte ik echt niet waarom dit zo genoemd werd. Hoe kom je erop je steek zo te noemen? Nieuwsgierig als ik ben heb ik wat gegoogled en toen kwam ik er dus achter dat het een Britse televisieserie is. En in deze serie gebruiken ze bij de pasgeboren baby’tjes altijd prachtige dekens. Die mensen na zijn gaan maken. En dat patroon heb ik ook gebruikt. Dat patroon heet dus “Call the Midwife” patroon. Vernoemd naar de serie. Logisch.

Maar goed, tijd voor de uitleg. Om dit patroon te gebruiken moet je zorgen dat het deelbaar blijft door 16 (het patroon zelf is precies 15, maar met randje tussen elk patroon is het 16). Zet dus een aantal lossen op. Haak zolang als je de deken hebben wil, als het maar deelbaar blijft door 16 + 3 extra l (dit wordt je eerste stokje + 1 extra l). Ik deed zelf 13 x 16 l. Meet even of je deze breedte goed vindt. Meerder of minder anders met 16.

In het filmpje hierboven laat ik zien hoe je deze steek voor de deken haakt. Hieronder de uitgeschreven versie en de rest van het patroon.

Hoe haak je dan deze deken?

Als je hebt bepaald hoeveel lossen je moet hebben kan je aan de slag.

Toer 1: sla 6 l over, 1 st in 7e l, *1l, sla 1 l over, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 2: De 3 l van de vorige toer zijn steeds je eerste stokje. Haak nog 14 st (in totaal 15). 1 st in de lboog van de vorige toer, 1 in het st van de vorige toer. * Haak 1 l, sla 1 steek over. 15 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 3: 5 st op elke onderliggende st, 3 l, sla 3 st over, 6 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *6 st op elke onderliggende st, 3 l, sla 3 st over, 6 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 4: 3 st op elke onderliggende st, 3 l, sla de laatste 2 st van de vorige toer over en maak een v in de 3lboog van de vorige toer, 3 l, sla 2 st van de vorige toer over en haak 4 st op elkeonderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *4 st op elke onderliggende st, 3 l, sla de laatste 2 st van de vorige toer over en maak een v in de 3lboog van de vorige toer, 3 l, sla 2 st van de vorige toer over en haak 4 st op elkeonderliggende st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 5: 3 st op elke onderliggende st, 2 st in de eerste 3lboog, 3 l, 2 st in de volgende 3lboog, 4 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over. *4 st op elke onderliggende st, 2 st in de eerste 3lboog, 3 l, 2 st in de volgende 3lboog, 4 st op elke onderliggende st, 1 l, sla 1 st over.*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 3 l en keer je werk om.
Toer 6: 5 st, 3 st in de 3lboog, 6 st, 1 l, sla 1 st over. *6 st, 3 st in de 3lboog, 6 st, 1 l, sla 1 st over*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Haak bij het einde alleen de 1 l en 1 st overslaan niet. Eindig hier met 4 l en keer je werk om.
Toer 7: sla 1 st over, 1 st, *1l, sla 1 st over, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Wissel van kleur voor het streepje tussen de rijen in.
Toer 8: *haak een v op elk st en in elke 1l boog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot einde. Wissel weer van kleur.

call-the-midwife-blanket-2

Herhaal toer 1 t/m 8 de hele deken lang. Doe alleen toer 8 niet als je helemaal aan het einde bent aangekomen. Ik begon deze deken trouwens met mintgroen, dan wit en daarna lichtgrijs. De randen ertussen (dus toer 8) deed ik met donkergrijs. In totaal kwamen er van wit en grijs 6 rijen en van mintgroen 7 rijen. Werk als je klaar bent alle draden weg en ga dan de rand haken.

call-the-midwife-blanket-3

Voor de rand hecht je de donkergrijze draad aan waar je was gestopt en haak je 2 rijen helemaal rondom de deken van alleen maar v, met op de hoek 3 v. Hecht af en werk ook deze draad weg.

call-the-midwife-blanket-4

Klaar is je deken! Het patroon haakt HEERLIJK weg. Echt, je hebt de deken zo klaar. Lekker haken dus. Heel veel succes en ik ben heel benieuwd naar een foto van jouw deken als hij gelukt is.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk