kinderkleren haken

Boho vest haken

Van de week kwam mijn dochter uit school met een vriendinnetje. Haar vriendinnetje had een boho vestje aan. Stond heel leuk. Mijn dochter zei tegen mij: “Mam? Zoiets kan jij toch wel haken? Wil je dat voor mij maken?”. Yes. Natuurlijk! Graag zelfs. Dus gisteren hebben we samen wol uitgekozen en ben ik samen met haar het vestje gaan ontwerpen. Een paar uurtjes haken en klaar was het vestje al. En het is zo leuk geworden, dat ik ook een patroon ervan deel.

Wat heb je nodig?

  • 2 bollen katoengaren (ik gebruikte Coton crèmekleur van Zeeman. Je redt het NET niet met één bol, tenzij je minder franjes doet. Anders dus 2 bollen halen)
  • Haaknaald 3
  • Stopnaald

Welke steken moet je kennen?

l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
st = stokje

Wat haak je het?

We haken het achterpand en voorpand uit één stuk. Mijn dochter heeft maat 110, dus ik heb hem in deze maat gehaakt. Mocht je het groter of kleiner willen hebben, meer of minder dan met 3 steken. Pak even een vestje erbij van je dochter dat goed zit en meet het achterpand op met de lossen. Doe daar aan de zijkanten nog een klein stukje bij (niet het hele vest, want het wordt een hesje, geen vest dat dicht gaat). Zorg ook dat dat deelbaar blijft door 3.

Het begin

Ik zette voor maat 110, 79 l (deelbaar door 3 + 1) op. We beginnen onderaan het vest.

Toer 1: 78 v. Haak 3l en keer je werk om.
Toer 2: 2 st *1 l, sla 1 steek over, 3 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 3: Haak allemaal st. 3 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 4 l en keer je werk om.
Toer 4: 1 st overslaan, 1 st, *1 l, 1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 5: Haak allemaal st. 1 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 6: Herhaal toer 5 nog een keer. Eindig dit keer met 4 l en keer je werk om.
Toer 7: 1 st overslaan, v, *5 l, 3 st overslaan, v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 8: 3 l, v in 4 lossenboog. *3 l, v in 5 lossenboog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en haak een v in de 3e l van de eerste 4 l van toer 7. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 9: Haak allemaal st. Begin met 2 st. Haak er 3 in de 3 lossenboog, 1 st bovenop de v van de vorige toer. Eindig met 1 st in de laatste lossenboog en 1 st op het einde. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 10 t/m 14: Herhaal toer 2, 3, 4 en 5.

Voorpand

Ga gewoon verder waar je gebleven was, we gaan nu alleen niet meer de hele rij afhaken.

Toer 15: Haak 10 st. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 16: 1 st overslaan, v, 5 l, 3 st overslaan, v, 3 st overslaan, v. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 17: v in lossenboog, 3 l, v in 5 lossenboog, 3 l, v in 5 lossenboog, v op de 3e l van de eerste 4 l van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 18: Haak 10 st. 3 st in de 3 lossenboog, 1 st op de v. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 19: 2 st, 1 l, 1 st overslaan, 3 st, 1 l, 1 st overslaan, 3 st. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 20: Haak 10 st. 3 st op de 3 st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 21: 1 st overslaan, st, *1 l, 1 st overslaan, st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 22: Haak 10 st. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 23: Haak 10 st. Haak 4 l en keer je werk om.
Toer 24:  1 st overslaan, st, *1 l, 1 st overslaan, st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Hecht af,  maar laat een lange draad over voor het aanhechten.

boho-vest-haken-1

Zo ziet het er nu uit. Haak nu aan de andere kant van het vest ook een voorpand. Hecht de draad dus aan helemaal aan de andere kant en haak de toeren 15 t/m 24 nog een keer.

Achterpand: 

Hecht de draad aan, 13 steken verder dan het voorpand. Dus 12 steken overslaan. Haak 3 l.
Toer 15: haak allemaal st op de st van de vorige toer. Stop ook 13 steken eerder (dus haak niet helemaal door tot je bij de andere kant van het voorpand bent. Eindig met 5 l en keer je werk om.
Toer 16: sla 3 st over, v, *5 l, sla 3 st over, v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 17: v in 5 lossenboog, *3 l, v in 5 lossenboog*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 2 l en een v onderaan de laatste 5 lossenboog. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 18: Haak allemaal st. 2 st in de eerste lossenboog, *3 st in 5 lossenboog, 1 st op de v*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 2 st in de laatste boog. Haak nog een st op de 3e l van de eerste lossen van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 19: 2 st *1 l, sla 1 steek over, 3 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 20: Haak allemaal st. 3 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 4 l en keer je werk om.
Toer 21: *1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 22: Haak allemaal st. 1 st op de st van de vorige toer, 1 st in de lossenboog. Herhaal tot einde van de rij. Eindig met 3 l en keer je werk om.
Toer 23: Herhaal toer 22 nog een keer. Eindig dit keer met 4 l en keer je werk om.
Toer 24: *1 st overslaan, 1 st*. Herhaal het gedeelte tussen de ** tot het einde van de rij. Hecht af.

boho-vest-haken-2

Zo ziet het er nu uit. En weet je dat je vest al bijna klaar is? Het is echt zo gemaakt eigenlijk dit kindervestje. We gaan nu de voorpanden aan het achterpand naaien met de stopnaald. Op deze manier doe je dat:

boho-vest-haken-3

Voorpand gedeelte 1 naai je aan gedeelte 1 van het achterpand. En voorpand gedeelte 2 naai je aan het gedeelte 2 van het achterpand. Keer je vest hiervoor binnenstebuiten.

boho-vest-haken-4

En zo is het dan als je klaar bent. Nu gaan we nog afwerken. Hecht je draad onderin aan en ga twee rijen  v haken helemaal rondom. Doe 3 v op de hoeken van het vest. Hecht ook je draad aan in de armsgaten en haak daar 1 rij v. Werk alle draden weg.

Hang onderaan het vestje franjes. Bepaal zelf hoe lang je ze wil hebben. Ik deed drie draadjes per keer tegelijk en sloeg tussen de franjes steeds twee steken over.

boho-vest-haken-6

En klaar is het vest. Het is echt zo leuk geworden, vind ik zelf. Echt, je hebt dit vestje in een middagje gehaakt. Ik vond het bijna jammer dat het al zo snel klaar was. Misschien moet ik er ook maar eentje gaan haken voor mijzelf 😉

boho-vest-haken-6

Zo staat ie aan. Lief toch? Je kan het vest ook langer maken. Haak de rijen dan in dezelfde volgorde nog wat langer door. Mijn dochter wilde het vest niet langer hebben dan dit.

Hoe dan ook, succes met haken!! Laat je weer een foto zien als je hem ook heb gemaakt? Vind ik altijd heel leuk om te zien!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk