Tips & tricks

15 tips voor een tuinontwerp

Het laatste jaar zijn wij veel aan de slag geweest in de tuin. En we besloten niet gewoon wat dingetjes aan te passen, maar om het helemaal leeg te trekken en compleet opnieuw in te gaan richten. Dat vraagt om best wel wat voorbereiding en planning. Zeker als je van plan bent alles zelf te gaan doen. Hier wat tips die je misschien kunnen helpen bij het maken van een ontwerp.

Een ontwerp maken moet je eigenlijk doen voor elk (groot) project. Soms kan je het heel goed in je hoofd hebben zitten, maar toch is het handig om het uit te werken. Dit maakt het zichtbaar, zorgt ervoor dat je niets vergeet en maakt het ook duidelijk voor anderen die komen helpen. Waar begin je met het maken van een tuinontwerp?

1. Opmeten
Begin met opmeten. De lengte en de breedte. Teken dit uit. Maak het ook op schaal. Ik gebruik altijd schaal 1:50 (2 centimeter op papier is 1 meter in het echt). 

2. Waar is de zon?
Bekijk je tuin. Waar is de zon? Wil je van het ochtendzonnetje genieten? Van de middagzon? De avondzon? Waar staat ie dan? En weet je het ook van andere seizoenen dan het seizoen waar je nu in zit? Vaak kan in het voorjaar de zon net je terras niet halen, terwijl je dan wel graag het lentezonnetje wil pakken.

3. Begin met je terras
Een tuin hoort minimaal twee terrasdelen te hebben. Meer, altijd goed, maar minimaal twee. Ook in kleine tuinen is dit best voor elkaar te krijgen. Daarnaast geeft dit in een kleine tuin juist het gevoel dat het een hele ruime tuin is (want er passen wel twee terrassen in). Wil je een terras in de volle zon? Liever in de schaduw? Bepaal waar je wil gaan zitten. Ik zit in de ochtend graag in de zon, in de middag niet, en ‘s avonds wil ik dat mijn eettafel in de avondzon staat. Kijk of je dit zo kan plaatsen, zonder dat je altijd een parasol nodig hebt.

4. Opvullen
Als je terrassen staan is het tijd om de rest in te vullen. Heb je kinderen? Creëer dan ergens een gebied waar gespeeld kan worden. Bedenk of je wil dat dit naast je zithoek zit of juist met wat ruimte ertussen. Mocht er geen ruimte zijn, maar wil je dit wel, dan kan je het ook afscheiden met planten. Plaats alles in de tuin dat je erin wil hebben. Een vijver? Een BBQ hoek? Een gedeelte voor de huisdieren? Een vuurput? Wat dan ook. Knip desnoods stukken papier uit en schuif ermee op je ontwerp. Net zo lang tot je het gevoel hebt dat het is zoals jij het wil. Ga ook Pinterest op. Zoek op wat tuinontwerpen van andere mensen en kijk of je hier leuke ideetjes uit kan opdoen.

5. Geef niet alles bloot
Een tuin wordt leuk en spannend als je niet meteen alles bloot geeft op het moment dat je de tuin instapt. Als je meteen de achterste schutting kan bekijken en alles daarvoor is gewoon vlak, maak je hierdoor je tuin eigenlijk heel saai en een kleine tuin lijkt hierdoor juist extra klein (want je bent met je ogen al meteen aan het einde gekomen). Zet wat planten horizontaal in je tuin neer. Maak desnoods een kleine haag waar achter nog een gedeelte tuin is. Of een border met allemaal planten. Dat je letterlijk het gevoel krijgt: “O, maar er is nog meer daarachter. Dit was het nog niet”.

6. Boom!
Elke tuin hoort minimaal 1 boom te hebben. Plaats die boom. Een boom geeft hoogte aan je tuin. En naast lengte en breedte heeft je tuin dat ook nodig. Voor elke tuin is er wel een boom die daarbij past. Ook voor de hele kleine tuinen zijn er geschikte bomen te vinden. Je kan ook nog aan een parasolboom denken. Heb je meteen ook een parasol boven je terras staan. Zoek hier naar wat jij vindt dat bij je tuin past, er is op internet meer dan genoeg te vinden.

7. Kleine tuin? Vermijd rechttoe rechtaan.
Rechte paden werken een beetje hetzelfde als tip 5. Je ziet meteen het einde van het pad en voor je gevoel is de afstand heel kort. Als je een kleine tuin hebt is het wel fijn als je het gevoel kan krijgen dat je tuin groot is. Vermijd dan die rechte paden, maar ga voor een kronkelpad. Een kronkelpad is natuurlijk ook een stuk langer en je ogen kijken niet meteen rechtstreeks het hele pad over. Wil je nog meer het gevoel geven dat je tuin dieper is? Maak het kronkelpad dan ook zo dat het steeds iets minder breed wordt. Je creëert het perspectiefgevoel dan eigenlijk zelf. Nee, je tuin zal er echt niet groter van worden, maar het gevoel wil ook wat.

8. Bedenk je uitstraling
Het is natuurlijk ook heel belangrijk te bedenken wat je wil dat je tuin uitstraalt. Wil je dat het strak en modern is? Of wil je juist dat sprookjestuintje? Misschien wel die Spaanse villa tuin. Bedenk dit van te voren. Pas daar je kleuren, stenen en je vormen op aan. Vierkante vormen ogen al snel strak. Kronkelvormen en ronde terrassen juist weer heel speels en lief. Een combinatie van die twee kan ook. Uiteraard kan je ook nog kiezen tussen steen en hout. Hout heeft een warmere uitstraling. Pas wel op met vlonderplanken met groeven. Ze hebben de naam “anti-slip”, maar juist in de groeven blijft vuil en alg zitten die zorgen voor gladheid. Ik plaats zelf altijd liever houten vlonders op plekken waar het overdekt is.

9. Verlichting
Dit is absoluut belangrijk om mee te nemen in je ontwerp. Want voordat je gaat beginnen met bestraten, ga je je kabels trekken. En als je klaar bent met je tuin dan gaat dit eigenlijk bijna niet meer (tenminste niet als je geen kabels wil zien). Zorg ervoor dat er op alle plekken in de tuin elektriciteit of een lichtpunt is.

10. Veel of weinig onderhoud? Overweeg kunstgras

kunstgras in de tuin

Wil je veel of weinig onderhoud aan de tuin hebben? Hele plantrijke tuinen zien er prachtig uit, maar vragen wel om wat geld (want planten zijn niet goedkoop) en onderhoud. Zeker als je ook nog kiest voor een gazon. Vergeet niet dat je het moet gaan maaien, verticuteren, zaaien, ontmossen. En dat planten gesnoeid en besproeid moeten worden. Dat er in grote aardegebieden veel onkruid gaat groeien. Nou hoeft het helemaal niet veel werk te zijn hoor, een plantrijke tuin, als je het maar goed inricht. Veel bodembedekkers zorgen er al voor dat je minder onkruid hebt. Of worteldoeken met schors/grind erop geeft ook al minder onderhoud (dan krijg je nog wel wat onkruid, maar je haalt het dan zo los). Mocht je toch graag een gazon willen, maar geen zin hebben in de onderhoud, vergeet goed kunstgras dan niet te overwegen (kost wat meer, maar bijna onderhoudsvrij). Wij hebben een aantal jaar geleden voor het eerst kunstgras ontdekt en willen nooit meer terug naar gewoon gras. Echt het overwegen waard.

11. Ga ook de hoogte in
Hou niet alles laag op de grond. Je mag best wat hoogteverschillen hebben in je tuin. Een terras dat met een trapje naar beneden toe gaat is hartstikke leuk. Of soms wat planten op de grond en op andere plekken in borders geeft ook al dat gevoel. Je kan ook een hele hoek waar planten naar boven toe groeien maken. Dat kan ook heel leuk zijn. Dit is trouwens ook nog eens onwijs handig als je veel aarde over houdt van iets uitgraven (zoals een trampoline). Mooi hergebruiken die grond.

12. Hoe kleed je de erfafscheiding aan?
De meeste mensen kiezen voor een schutting. Logisch. Meestal staat die er ook al. Maar is dit wat je wil? Kijken van binnen naar een ‘lege’ schutting? Denk daar van te voren ook over na. Je kan er ook voor kiezen klimop tegen aan te laten groeien. Of een gedeelte te vervangen met een heg. Als je van plan bent om een haag te gaan plaatsen zal dit wel meer ruimte in beslag gaan nemen, dan gewoon een schutting. Dit verschilt wel weer per soort haag. Verdiep je hier eerst in. Populair nu is een geheel dichte schutting van potdekselplanken in groen geïmpregneerd, lariks douglas of zwart gespoten. Bekijk goed het aanbod van schuttingen/hagen van te voren en dus ook hoeveel ruimte ze nodig hebben. Bij houthandel Gadero bieden ze handige montage-adviezen en tips voor het berekenen van het aantal benodigde stuks bij het bouwen van allerlei schuttingen.

13. Maak geen raamwerk van steen
De meeste mensen beginnen met bestraten vanaf hun huis. Er komt eerst een lange rij stenen. Daarna begint er pas wat aankleding te komen (in het midden en aan de zijkanten). Je creëert hierdoor eigenlijk een heel raamwerk van steen om je huis heen. Dit hoeft helemaal niet nodig te zijn (en soms ook VEEL uitdagender als je het niet doet). Uiteraard moet er een pad komen naar de deur toe, want anders loopt het niet lekker naar buiten toe, maar je hoeft niet perse overal steen onder je ramen te hebben liggen. Je kan er ook een leuke border onder plaatsen met lage bloemen en planten. En ja, ramen zemen gaat dat nog gewoon prima. Bedenk je dus goed waar je wil komen. Waar moet er stenen paden komen te liggen.

14. Niet zoveel potten
Potten zijn leuk en ook echt wel gezellig, zeker als aankleding op je terras en balkon, maar doe er niet teveel. Ten eerste omdat het al vrij snel rommelig eruit ziet, ten tweede omdat die planten in een pot onwijs veel water vragen. Zeker in de zomermaanden. In de grond kunnen ze veel meer vocht halen. Dus wil je niet dat je planten er slap bijhangen na een weekendje vergeten te sproeien, kies er dan voor om ze gewoon in de vaste grond te plaatsen. Mocht je al veel potten hebben, verspreid ze dan ook niet door de hele tuin, maar plaats ze bij elkaar. Dat oogt een stuk rustiger.

tuinontwerp

15. Maak het definitief
Is je plan klaar? Heb je er goed over nagedacht? Denk je dat dit de tuin is zoals je hem graag zou willen zien? Check alles nog een keer. Kloppen alle maten? Heb je niet per ongeluk iets kleiner getekend dan het in het echt is, want dan heb je straks een probleem. Meet alles nog een keer op. Hang het op aan de kast en bekijk het nog een paar dagen. Als je dan nog denkt: “Yes, dit is het”, dan kan je gaan beginnen! Neem hem mee als je in de tuin begint, overleg met iedereen die komt helpen hoe je het wil en houd de tekening erbij aankomende periode. Je zal hem veel gaan gebruiken!

Heel veel succes, mocht je je hele tuin gaan verbouwen. Het is een werkje, maar zo leuk!! Je kan het helemaal maken zoals JIJ wil! Hoe gaaf is dat!? Uiteraard is er altijd nog een budget. Hoeveel geld kan er uitgegeven worden aan de tuin? Wat kunnen we zelf en wat laten we doen? Wat kunnen we hergebruiken? Maar het ontwerp moet je zelf kunnen. Daar hoef je echt niet iemand voor aan te nemen. Neem er lekker de tijd voor en ga gewoon wat schuiven en kleuren. Ik weet zeker dat het je lukt!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk