Tips & tricks

15 tips snel je huis opruimen

Je krijgt een berichtje. Iemand komt op bezoek. Super gezellig. Leuk! Maar je kijkt rond en je ziet één grote bende in je huis. Over het algemeen is het natuurlijk fijn als mensen op bezoek kunnen komen, ook als het wel een rommeltje is. Maar, ik kan me best voorstellen dat je wel eens bezoek krijgt en dat je WEL wil dat de boel een beetje aantoonbaar is. Ik heb dat in ieder geval wel soms. En dan heb je nog 10 minuten om de boel in huis een beetje op te ruimen. Hoe doe je dat? Hier wat tips zoals ik dat dan doe!

1. Begin met deur/raam openzetten

Frisse lucht. Vaak zijn rommelige ruimtes ook al even niet schoongemaakt en niet goed gelucht. Begin gewoon met je deur open zetten. Laat de frisse lucht maar even naar binnen komen.

2. Focus je op de woonkamer/keuken/gang/wc

Tenzij je bezoek krijgt boven natuurlijk, maar focus je op de plekken waar het bezoek gaat komen. Je kan je zolder op gaan ruimen nu, maar dat ziet waarschijnlijk niemand die binnenkomt. Focus je op de gang, de woonkamer, de keuken en vergeet de wc niet. Gooi even snel wat wc reiniger erin, hygiënisch wegwerpdoekje over de bril en je kan weer veilig je bezoek naar de wc laten gaan. Kost je 30 seconden dit!

3. Leg al je post/boekjes op stapels

Zorg ervoor dat je tafels “leeg” zijn. Helemaal leeg hoeft niet (sowieso is decoratiemateriaal gezellig), maar in ieder geval aantoonbaar en leeg genoeg om aan te kunnen zitten. Mocht er allemaal post of spullen op liggen die je niet kwijt kan, maak er dan één stapel van. Een nette, rechte stapel boekjes en post oogt veel minder rommelig dan dat het verspreid over de tafel ligt.

4. Leeg je aanrecht

Zet je vieze vaat in de vaatwasser (of spoel het even snel af als je geen vaatwasser hebt) en haal een nat vaatdoekje over het aanrecht. Mocht je vaatwasser aanstaan en heb je nog een paar spullen over die er niet in passen, zet het dan netjes bij elkaar. Maak ook je wasbak even schoon. Prutjes eruit en even een vaatdoekje erdoorheen.

huis-snel-opruimen-4

5. Kussens recht / dekens opvouwen

huis-snel-opruimen-1

Dit oogt altijd meteen een stuk netter. Als de kussens even opgeklopt worden en recht gelegd worden op de bank. Heb je dekentjes in de woonkamer? Vouw ze even netjes op. Hang ze over de leuning of in een mand. Maak de bank in ieder geval leeg. Strijk eventueel met je hand de bank mooi glad en vieze kruimels eraf (als het erop ligt).

huis-snel-opruimen-2

6. Mocht je kinderen/huisdieren hebben: Speelgoed in bakken

Het hoeft niet netjes weggewerkt of gesorteerd te zijn. Pak even een grote bak, smijt alles erin en zet het in een hoek van de woonkamer. Zorg dat de vloer (en eventueel de meubels waar speelgoed op staat) leeg is.

7. Veeg dan even snel je vloer

Stofzuigen is natuurlijk nog beter, maar dat kost ook meer tijd. Ik heb altijd een swiffer in mijn keuken staan. Dan veeg ik snel even alle kleine snippertjes, kleiprutjes en kruimeltjes onder de tafel mee weg. Ideaal voor als je geen zin of tijd hebt om te stofzuigen, maar niet wil dat steeds die hagelslagjes onder je voeten zitten. Of dus voor als je spontaan bezoek krijgt en je even een nette vloer wil hebben. Geen kleine dingetjes op de vloer oogt meteen een stuk netter en rustiger, terwijl het maar een paar seconden werk is. Veeg het in een hoekje, zet je swiffer er bovenop en het is even opgeruimd.

8. Veeg alle spullen van de kasten in de lades (ruim ze later wel op)

Spullen op een dressoir of ladekast? Veeg ze gewoon even in de lade eronder. Of stop het eventueel in een mand die je er even opzet. Dit doe ik eigenlijk heel vaak. Zorg wel dat je het later opruimt. Nu is het binnen een paar seconden aan de kant, daar gaat het nu om, maar volgende keer heb je geen ruimte meer om dit te doen als je het niet daarna opruimt.

9. Spuit even een luchtverfrisser door je woonkamer

Is het luchten nog niet genoeg? Spuit even met een luchtverfrisser. Ik maak ze vaak zelf, want ik vind die van de winkels vaak niet lekker ruiken. Gewoon een plantenspuit vullen met water en schoonmaakmiddel. Ik spuit het ook op mijn aanrecht, doekje erover, klaar. Is die meteen schoon en ruikt de hele keuken ook lekker. Beetje in de woonkamer op de meubels. Paar seconden werk, maar het ruikt ook meteen goed (en het oogt schoon genoeg). Mocht het niet genoeg zijn, zet dan even een geurkaarsje aan. Staat ook nog knus.

10. Sluit deuren van ruimtes waar niemand komt

Rommelige trapkast, slaapkamer, badkamer? Who cares. Tenzij je dus bezoek krijgt dat naar boven gaat. Doe anders lekker de ruimtes dicht. Prak eventueel nog snel wat grote troep erin van je woonkamer. Niemand die het ziet. Zie je later wel weer.

11. Leeg je prullenbakken

Vieze geurtjes in huis zijn gewoon niet fijn. En prullenbakken kunnen echt stinken. Leeg deze nog even. Het is niet veel werk, maar wel zo fijn.

12. Gooi wasgoed in een wasmand

Heb je in de woonkamer nog een enorme wasmand staan vol met wasgoed dat opgevouwen moet worden? Zet het even in een hoek van de kamer. Vouw één handdoek op en leg die bovenop. Het lijkt dan net een opgevouwen wasmand dat nog weglegd moet worden. Oogt meteen weer iets minder rommelig. Zet het anders gewoon even boven neer.

13. Groepjes vormen / rechtzetten is de truc

Mocht je nog minder tijd hebben dan 10 minuten, kijk of je wat in groepjes kan zetten. Een hele bak vol met speelgoed is minder rommelig dan overal wat. Een stapeltje vieze afwas is minder rommelig dan een heel aanrecht vol. Een stapel kinderkleurboekjes op de tafel kan best. Of wat rommeltjes bij elkaar in een groepje op een ladekast is ook niet storend. Maak gewoon groepjes. Zet rommel bij elkaar. Samen vormt het één rommeltje op één plek, terwijl de rest van je huis netjes is. Dat oogt beter dan dat je hele huis een rommeltje is.

14. Pak een mand en gooi daar alles in

Mocht je echt veel rommeltjes in je woonkamer / keuken hebben en is het niet eens meer netjes in groepjes neer te zetten? Pak dan een lege (was)mand en gooi daar alles in dat je vindt. Zet die mand gewoon even op je slaapkamer of op een andere plek waar je toch niet van plan bent te komen als het bezoek er is en ruim dat later lekker rustig op (of gooi het weer terug in de woonkamer, dat kan ook).

15. Nog tijd over?

Yes. Het is je gelukt. Je hebt alles gedaan wat je wilde doen. Je gasten zijn er nog niet? Neem die tijd dan om nog wat te doen. Je kan dan wel even wat uitgebreider iets schoonmaken of opruimen.

huis-snel-opruimen-3

Natuurlijk is het altijd beter dat je gewoon mensen op bezoek kan krijgen zonder dat je de hele boel moet opruimen. Denk ook echt niet dat ik altijd als een gek mijn hele huis doorga om alles op te ruimen / schoon te maken voordat iemand langs kan komen. Er moet ook gewoon geleefd worden in een huis en dat mogen mensen best zien (geloof me, dat heb ik niet altijd zo gezien). Maar soms is het gewoon fijn, vooral met bezoek dat niet vaak komt of, om even wat weg te hebben gewerkt. Vooral omdat ik zelf dan ook lekkerder zit.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Ik heb in ieder geval, tijdens dit blogje typen, mijn huis even snel opgeruimd. Want het zag er in het begin van het typen uit zoals op de voor foto’s. En het is me gelukt in minder dan 10 minuten tijd! Heb jij nog goede tips om je huis snel op te ruimen?

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk