Make-overs

Voortuin make-over

Toen wij hier anderhalf jaar geleden kwamen wonen wisten we al wel dat we best wel veel wilden gaan doen aan het huis. En ook aan de tuinen. Eigenlijk hebben we helemaal niet gekeken toen we hier de eerste keer waren naar wat mooi was en wat zo kon blijven. We keken alleen maar naar wat het kon worden. Want we wisten toch wel dat we het wilden maken zoals we het zelf wilden. De achtertuin zagen jullie laatst al, dit keer deel ik de voortuin. Want die hebben we ook al gedaan. 

Zo zag onze voortuin er vorig jaar rond deze tijd uit:

tuin-make-over-voor

We hadden nog een grote zak zand op de oprit liggen voor onze achtertuin die we aan het doen waren. Maar wat je ziet: vooral heel veel buxus. Moet je van houden. Ik ben er niet zo’n fan van. Ten eerste omdat het veel snoeiwerk is. Ten tweede omdat katten er ALTIJD tegenaan gaan sproeien. Omdat het lekker ritselt ofzo? En ten derde vind ik het gewoon niet zo mooi. Wel voor een groot landgoed. Of een zakelijk iets. Niet voor een tuintje in een straat. Maar dat is mijn mening hoor.

Dus ik zette deze foto op Marktplaats en schreef erbij: Gratis af te halen, wel zelf uitgraven. Drie uur later was alles eruit. Ja joh, mocht je van je tuinspul af willen, plaats het op Marktplaats, je bent het zo kwijt en je hoeft niets te doen! Ideaal. Rick en ik trokken later nog de laatste prikkelplanten eruit en zo zag het eruit:

tuin-make-over-leeghalen

Lekker kaal hè? Nee, ziet er niet uit zo natuurlijk. We zouden er ook wat aan gaan doen hoor, uiteraard. We hadden er toen alleen niet de tijd voor, aangezien we nog achter bezig waren. Alles op zijn tijd. Nu konden we wel mooi alle aarde, planten en stenen die achter over waren, meteen aan de voorkant neerzetten. We wilden ook niet veel geld aan de voortuin uitgeven. Want laten we eerlijk zijn. Het is een voortuin. Wat doe je daar nu echt mee? Konden we dan tegen die tijd wel eens kijken wat we met alle overige materialen eens konden doen.

oprit-leggen

In de zomervakantie gingen we dan eindelijk aan de slag. We begonnen met de oprit eruit trekken en weer opnieuw terugleggen. De oprit was best wel verzakt en Mila kon daardoor niet bij de deurklink vanaf buiten. Moest even opgehoogd worden. En we maakten hem meteen wat breder (de vorige bewoners hadden nog een plantenstrook naast de deur, maar daardoor paste er geen auto meer op. Vonden wij niet handig).

IMG_20150718_204752

De oprit was klaar, we hadden tegen het lege hek aan de zijkant wat klimop gezet en toen bleef het eigenlijk weer een tijdje liggen. We waren inmiddels weer in de achtertuin bezig en hadden ook niet zoveel zin om verder te gaan. Nou ja, beter gezegd, we wisten eigenlijk helemaal niet wat we wilden doen met die voortuin.

Maar na een maand of twee waren we die modderbende aan de voorkant zo zat (en überhaupt dat klussen in de tuinen steeds) dat we vroegen of onze meiden twee nachtjes bij opa en oma mochten logeren, zodat wij een weekend keihard door konden knallen. We wilden die tuinen af hebben. Weer eens ergens anders klussen in plaats van alleen maar buiten, maar we wilden eigenlijk niet overal tegelijk bezig zijn. Dit moest gewoon eerst af.

pad-aanleggen

Het was een bloedheet weekend, maar het kon ons niet schelen. Het moest gewoon gedaan worden. Hoe wisten we nog niet, maar we zouden dat ter plekke wel verzinnen. Er moest in ieder geval een pad naar de voordeur komen, dus we besloten daar maar te beginnen.

terras-aanleggen

Toen dat klaar was bleken we ineens nog best wat stenen over te hebben.  Ik bouwde een border onder het raam en er kon ook nog best wel een terrasje bij eigenlijk. Misschien ook wel leuk. Kan je aan de voorkant ook eens zitten.

terras-aangelegd

En aan het einde van de dag begon het ineens al iets minder een modderbende te zijn en iets meer vorm te krijgen. We kregen er ook weer langzaam zin in nu, nu we zagen hoe het werd. Nog steeds hadden we geen idee wat we met de rest van de ruimte zouden gaan doen, maar ook dat zouden we wel zien.

voortuin-makeover

Rick plaatste een hek rondom de tuin, omdat ik dat toch wel wat knusser vond dan zo open. Ook kwam er een hek naar de buren toe met klimop, net als aan de andere kant. Is het overal maar hetzelfde. Omdat de stenen nu wel op waren maakten we een pad van grind naar het terras toe.

voortuin-makeover2

En omdat het al aan het einde van de zomer was, was er ook overal zoveel korting. We kochten voor een prikkie deze super grote, zware plantenpotten voor naast de voordeur. Ik ben er zo blij mee. Het staat zo gezellig.

tuinset

En deze tuinset kwam er ook nog te staan met een leuke korting. Lang leve einde van het seizoen!

zandbak-in-tuin

Omdat we het wel leuk vonden ook iets voor de kinderen in de voortuin te zetten, en om de ruimte ook “nuttig” te besteden in plaats van alleen maar te vullen met planten, besloten we een zandbak te plaatsen voor ze. Dat hadden we achter nog niet en Mila wilde dat zo graag (die is gek op zand).

tuin-makeover-nu

Zo bleef het nog even liggen, want inmiddels was het al herfst. Vandaag pas eigenlijk maakte ik het laatste gedeelte van de tuin af. Wat planten naast de zandbak en boom, opgevuld met worteldoek en schors (want al dat onkruid daar in de aarde weghalen was ik nu al spuugzat). Jammer van het droevige weer vandaag en de natte stenen. Onze boom is inmiddels ook iets kaler (hij is begin dit jaar geknot), maar begint gelukkig al wel weer uit te lopen. Misschien deel ik over een paar maandjes nog een foto, als de boom weer helemaal mooi uitgelopen is en alles er weer wat zonniger uitziet.

Maar goed, onze voortuin. Een flinke make-over. Als je bedenkt dat het er vorig jaar nog zo uit zag:

tuin-make-over-voor

We zijn heel blij met onze voortuin. We zijn er ook HEEL veel te vinden. Veel meer dan ik had verwacht. De kinderen spelen eigenlijk dagelijks aan de voorkant. De zandbak is ook zo’n succes daar. Ze vinden het zo mooi om zandtaartjes te verkopen aan alle voorbijgangers. En zelfs buurtkindjes duiken erin met ze. Ik zit ook heel vaak daar in het zonnetje erbij. Echt een heerlijk plekje geworden zo.

voortuin-spelen

Ook al wisten we echt niet wat we ermee wilden gaan doen, hadden we er niet eens zoveel zin in, toch vind ik onze voortuin goed gelukt! En dat met een klein budget 🙂

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk