Tips & tricks

10 wastips!

Vroeger vond ik de was doen niet zo erg. Een keer per week deed ik er een paar wasjes in en klaar was het alweer. Als je in je eentje bent (of met z’n tweetjes) dan valt het ook allemaal wel mee. Maar toen wij kinderen kregen moest hier toch echt wat gaan veranderen, want met één keer per week een paar wasjes doen redde ik het echt niet meer. Maar hoe ik het ook deed, het bleef gewoon veel tijd kosten allemaal. En op sommige dagen zag ik er echt als een berg tegenop om het weer allemaal weg te werken. Dus het werd tijd voor verandering. Hier tien tips die mij heel erg hebben geholpen om de was wat sneller en beter te laten verlopen hier in huis (zonder dat ik voor mijn gevoel de hele week maar aan het wassen ben). 

1. Stop met vouwen

Natuurlijk blijft er was dat opgevouwen moet worden, zoals shirts en broeken, maar weet je hoeveel er eigenlijk NIET opgevouwen hoeft te worden. Ik vouwde altijd alles op. Elke onderbroek, elke pyjama, elke panty/maillot, wat dan ook. Zelfs jurkjes vouwde ik op, die ik boven vervolgens weer uit elkaar vouwde, omdat ik dat aan een hangertje ging hangen. Maar waarom eigenlijk? Ondergoed kreukt amper en als het wel een beetje gekreukt is trek het zo weer strak als je het aantrekt en de rest is gewoon zonde van je tijd.

2. Schaf dus veel mandjes aan

wasopvouwen-manden

Want anders wordt het een rommel in die kast. Een mandje voor sokken, een mandje voor onderbroeken, een mand voor hemdjes, maillots, leggings, pyjama’s en ga zo maar door. En als je kreukels in je (kinder)kleren niet zo heel erg vindt, zou je zelfs een mand kunnen aanschaffen voor shirts. Gooi je (schone) wasmand dus vol met al deze spullen, loop ermee door het huis, vul de manden in alle kamers en klaar. Scheelt je echt zoveel werk.

3. Gooi je kleren voor het ophangen even in de droger

Dit helpt echt zoveel. Je natte kleren even in de droger gooien, vijf minuutjes laten draaien en dan meteen eruit halen. De was is nu heel warm, maar nog steeds goed nat. Je zal zien dat als je het nu meteen netjes ophangt aan een hanger of aan je wasrek, dat er daarna amper kreukels in zitten en je waarschijnlijk ook niet eens meer hoeft te strijken. Want die laatste kleine kreukels trek je er meteen uit als je het aantrekt. Scheelt je ook weer een paar uur per week.

4. Beperk je aantal wasmanden door het huis

De meeste mensen geven elk kind een eigen wasmand. En een paar in de badkamer. Ik raad dit niet aan. Over het algemeen (als je tenminste een beetje lijkt op mij) ga je pas wassen op het moment dat de wasmand vol zit. En als je vier wasmanden overal hebt staan en je met al deze wasmanden wacht tot ze uitpuilen, dan heb je echt een drukke wasdag. Beperk het aantal wasmanden dus. Zet gewoon één grote in de badkamer (of waar je de wasmand ook hebt staan) en zodra die vol zit heb je waarschijnlijk alweer drie wassen te draaien.

5. Spaar niet op, maar was met vaste regelmaat

Vroeger wilde ik die ene wasmand nog wel eens legen in het washok en gewoon wachten tot ik weer een volle wasmand had voordat ik pas ging wassen. En wat ik net ook al zei, dan heb je echt een drukke wasdag. Spaar het eigenlijk niet op. Plan voor jezelf vaste wasdagen in. Of was elke dag of om de dag een beetje. Dit maakt de opvouwberg ook een stuk minder hoog, dan dat je meteen die vijf wassen die je op één dag er doorheen werkte moet wegvouwen.

6. Zet bij je wasmachine minimaal 2 draagmanden neer

Dan heb je een draagmand waarmee je de natte was uit de wasmachine kan halen en kan ophangen en dan heb je er eentje waar je de droge was meteen in kan stoppen. Ik heb er zelf drie (van curver, mijn favoriete draagmand), maar twee is toch wel echt minimaal. Scheelt heen en weer lopen naar de wasmachine steeds als je het gaat ophangen en dan hoef je ook niet steeds de droge was te verplaatsen als je een draagmand nodig hebt.

7. Droog je was buiten

Als het mooi weer is natuurlijk. En als je er de ruimte voor hebt. Je hoeft echt niet meteen een droogmolen aan te schaffen (heb ik ook niet, maar is wel het meest ideaal). Je kan ook gewoon je wasrek van binnen buiten zetten. Vroeger zag ik hier helemaal het nut niet van in, buiten de was ophangen, maar tegenwoordig ben ik onwijs fan van buiten drogen. Terwijl je de tweede was erin gooit, hang je de was buiten op. En tegen de tijd dat de tweede was klaar is, is je eerste wasje alweer helemaal droog. Echt, de droger kan er bijna niet tegenop. En dan is het ook nog eens gratis! Meteen opvouwen daarna, wegleggen en klaar is het. En het ruikt ZOVEEL lekkerder dan dat het binnen heeft gedroogd. Is aan het einde van je wasdag ook nog eens alle was alweer terug in de kast. Ideaal toch?

8. Gooi een handdoek in de droger

Natuurlijk kan je niet altijd buiten drogen. Helaas. Het is vaak genoeg koud of nat hier in Nederland. Een droger is dan een fijne uitvinding. Mocht je die niet hebben, dan heb je niet zoveel aan deze tip. Mocht je die wel hebben, gooi dan bij het drogen even een DROGE handdoek erbij. Dat scheelt bijna een half uur droogtijd. Je was is veel sneller droog op die manier. Ik heb gewoon één vaste handdoek, die elke droogbeurt meedraait hier.

9. Gebruik color catchers

Voorheen, als ik nieuwe kleren had met veel kleur, vond ik het nog wel eens eng om ze dan meteen bij de kleurwas mee te draaien. Ik deed daarom die kleren altijd eerst apart wassen in een handwasje. Maar ook dit kost natuurlijk weer heel veel tijd. Tegenwoordig was ik ze gewoon meteen mee. En stop ik er een color catcher bij. Dat doekje van de reclame. En ja, het werkt echt. Een tipje tussendoor: haal ze bij de Action. Zijn ze twee keer zo goedkoop.

10. Tenslotte: Laat je kinderen ook helpen!

wasopvouwen-kind

Het spreekwoord: “Een kind kan de was doen” bestaat natuurlijk niet voor niks 😉 . Laat ze dus ook die was doen. Er is genoeg dat ze kunnen, zelfs als ze nog klein zijn. Helpen met vouwen, zelf de ondergoedmanden laten vullen, hun eigen was in de wasmand stoppen, sokken sorteren. Want alle beetjes helpen. En niks scheelt natuurlijk zoveel tijd als een extra paar handen die even helpen.

Dus. Mijn 10 tips. Waarbij ik met iets meer plezier die bergen wasgoed wegwerk elke week. Hopelijk heb je er iets aan. En mocht je goede tips hebben die dit lijstje nog kunnen aanvullen, ik hoor ze graag!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk