Tips & tricks

10 tips voor Marktplaats koopjes

Ik ben gek op Marktplaats. Volgens mij komt bijna ons hele huis er wel vandaan. Wij kopen eigenlijk bijna nooit iets nieuw uit de winkel. Tenzij we het echt niet tweedehands kunnen vinden of uit hygiënische principes, zoals een kleed, matras etc. Vaak vragen mensen mij: “Hoe vind je toch altijd van die leuke dingen daar? Voor zo weinig geld?”. Natuurlijk, door een beetje mazzel te hebben (je blijft afhankelijk van wat er in de buurt toevallig op dat moment aangeboden wordt), maar ook door wel wat goede zoektechnieken. En hier wat tips dus van mij. Hoe ik de beste koopjes op Marktplaats vindt.

1. Bedenk van te voren precies wat je wil en wat je maximaal wil uitgeven.

Dit is heel belangrijk. Je wil een complete babykamer? In het wit? Van mooi hout? En je wil er maximaal 250 euro aan uitgeven? Goed. Ga er dan voor. Misschien is het wat langer zoeken dan normaal, maar als je het echt wil, dan gaat het je lukken. Hou dat doel voor ogen (zo werkt het overigens met alles mensen. Als je iets wil, ga ervoor. Als je het ECHT wil en je gelooft er ook echt in dan lukt het ook. Let maar eens op).

2. Zoek niet op zoekterm, maar blader door categorieën

Iedereen noemt een product anders. Sommige mensen typen met spelfouten. Zoek dus ook niet op een zoekterm. Over het algemeen filter je dan automatisch al de helft van de koopjes eruit. HOERA voor de adverteerders die juiste zoektermen gebruiken overigens, want die verkopen beter, maar NEH voor de koopjesjagers zoals ik. Lekker bladeren door de categorieën en alles af gaan.

3. Bekijk vooral de categorieën waar het NIET in hoort te staan (maar wat er wel op lijkt)

Want, mensen die advertenties plaatsen, zijn ook maar mensen. En mensen die vaak iets verkopen, die goed weten hoe Marktplaats werkt en die dingen in de juiste categorie zetten, zijn over het algemeen mensen die ook weten wat ze voor hun producten kunnen vragen. De mensen die je moet vinden, zijn mensen die er niet zo goed in zijn. Sorry voor die mensen die het verkopen, maar YAY voor ons. Want welke fout maken de onervaren Marktplaatsgebruikers vaak. Ze plaatsen het in de verkeerde categorie. En vaak ook nog met een slechte zoekterm. Tja… Na een aantal dagen staat de PRACHTIGE advertentie er nog steeds, met heeeeel weinig bezoekers. En als je die advertentie weet te vinden… Juist. Ze happen bij elk bod, want ze zien die hele verkoop zo somber in en je hebt je koopje te pakken!

4. Heb geduld!

marktplaats-koopjes

Heel moeilijk, ik weet het. Maar heb geduld. Soms vind je iets niet snel. Soms moet je wel een paar uur (als het tegenzit nog langer) Marktplaats door om die ene advertentie te vinden. Maak er gewoon een lekker avondje van. Chipjes erbij, muziekje op de achtergrond, kaarsjes aan. Lekker samen advertenties scrollen. Kan hartstikke leuk zijn hoor. Zie het als een middag shoppen! En ga voor dat doel! Zie je dat meubelstuk al in je woonkamer staan? Of voel je die fiets al onder je? Ga ervoor! Denk niet: “Ik vind het vast niet of alleen maar voor teveel geld” want dan ga je het ook niet vinden en kan je beter maar meteen stoppen met zoeken.

5. Iets gevonden? Niet bieden, maar mailen (of bellen). 

Yes, je hebt wat gevonden. Heel goed. Bieden zou ik alleen liever niet doen. Heeft op Marktplaats zo weinig nut. Sowieso leg je dan het initiatief bij de verkoper neer om contact op te nemen, terwijl je het zelf ook meteen had kunnen doen. En je geeft mensen de mogelijkheid om meer te bieden (terwijl ze via de mail niet weten wat je hebt geboden en misschien dan juist minder bieden en dus niet in aanmerking komen bij de verkoper). Mail gewoon. Of bel als je echt iets HEEL graag wil en er een telefoonnummer bij staat.

6. Mail met oprechte interesse!

marktplaats-koopjes2

En mail dan niet met een laf tekstje zoals: “Heeft u de kast nog?”. Nee. Mail enthousiast. Met echte interesse. En laat merken waarom ze JOU dat product zouden moeten verkopen. Omdat je het product zo mooi vindt. Omdat je het al zo lang wil. Omdat je het al helemaal bij jou in de woonkamer of waar dan ook ziet staan. Dit was echt wat je zocht. En (het belangrijkste): Wees duidelijk. Zeg hoeveel je ervoor wil geven. En dat je hem METEEN wil komen ophalen, als hen dit ook uitkomt. Dat je in de buurt woont (werkt ook altijd goed). Laat merken dat je het product echt meteen komt ophalen en dat je er net zo blij mee gaat zijn als dat zij ermee zijn geweest. Gun-factor en zekerheid dat ze het product kwijt raken. Werkt super!

7. Heb nog meer geduld!

Sommige mensen reageren niet meteen. Of mailen terug met een veel te hoog tegenvoorstel. Soms krijg je wel eens een mail terug dat het net verkocht is en dat ze de advertentie alleen nog moesten verwijderen. Laat niet meteen de moed in de schoenen zakken. Dan had het niet zo moeten zijn. Heb geduld! Wacht rustig af. Nogmaals, je hebt een doel. Ga voor dat doel.

8. Mocht je het niet vinden, herhaal stap 2 t/m 4 weer opnieuw. 

En dit is nooit leuk. Als het ineens een paar dagen duurt voordat je vindt wat je wil. Maar het lukt echt. Als je er maar voor gaat!

9. Laat je niet afleiden

Dit is nog wel eens lastig. Tegenwoordig staan er op Marktplaats ook zoveel mooie producten. Vooral nieuwe producten zijn dit. En je wordt dan weer naar de webshop toegeleid, om daar weer HEEEL VEEL geld uit te geven. Maar laat je niet afleiden door die plaatjes. Soms zie je dat en vind je daardoor alle Marktplaatsspullen die eronder staat ineens niet ‘mooi’ meer. Ben je bijna in staat meer geld uit te geven op Marktplaats, omdat je ook dat mooie product wil. Maar nogmaals, je gaat het vinden. En niet nieuw, gewoon tweedehands. En voor VEEL minder geld!

10. Mocht je het gekocht hebben, mail die mensen dan nog eens

Volgens mij heb ik dit nog nooit meegemaakt als ik zelf iets verkocht,  maar het lijkt me zo leuk om eens mee te maken, dat ik het zelf wel ALTIJD doe. Als ik iets gekocht heb via Marktplaats, dan mail ik ze na een tijdje altijd nog hoe blij ik ermee ben. En soms doe ik er zelfs een foto bij om te laten zien hoe het staat in mijn huis (of hoe we het hebben opgeknapt). Mensen waarderen het onwijs. Soms (bij speelgoed bijvoorbeeld) geef ik wel eens aan dat ik er zo blij mee ben, dat als ze nog iets hebben ze me mogen mailen. Krijg je leuke connecties van. Mocht je het nog nooit gedaan hebben, doe het gewoon eens. Mensen vinden dat echt heel leuk! En misschien levert het je in de toekomst nog wel iets op.

Dus. Dit is letterlijk hoe ik dus op Marktplaats zit. Ik vind het echt een sport om producten tweedehands te kopen. Want ik houd gewoon van mooie spullen, maar ik houd er absoluut niet van om de hoofdprijs ervoor te moeten betalen. En op een één of andere manier heb ik gewoon meer met tweedehands spullen. Alsof het meer verhaal heeft dan een product dat simpel in de winkel is gekocht. En de ene keer vind ik sneller wat ik zoek dan de andere keer. Maar uiteindelijk komt eigenlijk alles er wel. Ik zeg: I LOVE MARKTPLAATS!

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk