Dameskleren haken

Lang vest (schelpenvest) haken

Zo. Het was even wat stiller hier. Had het afgelopen weken erg druk en totaal geen energie om wat te maken. Maar, we hebben inmiddels meivakantie en ook meteen weer wat meer energie. En zo had ik ook gelijk zin om weer eens te gaan haken. Dit keer een lang vest. 

For English, click here!

Wat heb je nodig?

  • haaknaald 4
  • 5 bollen wol (ik gebruikte Royal kleur Petrol van Zeeman)
  • stopnaald
  • schaar

Schelppatroon

Het hele vest wordt gehaakt in hetzelfde patroon. Ik noem het, het schelppatroon, omdat ik de vijf stokjes in één vaste vind lijken op een schelpje. Hier hoe het patroon werkt:vest-lang-haken-motief

Niet zo moeilijk, de eerste twee rijen herhalen zich constant, het hele vest lang. En hier gaan we dus mee werken.

Achterpand en voorpanden:

We haken het achterpand en de voorpanden tegelijkertijd. Dit scheel aan elkaar naaien en het geeft een mooier resultaat. De maat die ik hier deel is een maat 36. Mocht je hem groter willen, maak dan het aantal lossen in het begin wat meer. Trek het gewoon om je lichaam heen (we beginnen aan de onderkant, dus doe dit op je heupen) en kijk hoe het voelt (of het groter of kleiner moet). Houd er wel rekening mee dat er nog een rand omheen gehaakt gaat worden van 5 cm (aan beide kanten). Maak hem in het begin dus net iets kleiner (en korter) dan je wil dat hij wordt. Zorg wel dat het aantal steken dat je erbij doet of eraf haalt deelbaar blijft door 6 + 1 l voor het begin, anders komt je motief niet uit.

Zet 109 l op.
Toer 1 t/m 37: Haak het schelppatroon.

Nu gaan we een voorpand maken. Haak gewoon verder zoals je al deed, maar stop eerder.
Toer 38: Haak het schelppatroon, maar stop na drie schelpjes. Eindig met een stokje bovenop de schelp van de vorige toer. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 39 t/m 48: Minder elke toer 1 st aan de buitenkant van het vest. De binnenkant mag gewoon recht blijven. Het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je precies mindert (mocht je het idee hebben dat het niet precies gaat zoals ik het doe), als het maar wat schuin gaat aflopen, zodat het niet zo recht in je nek aan de voorkant gaat zitten. De rest wordt toch afgewerkt met een rand. Hecht als je klaar bent af.

Hecht de draad opnieuw aan aan de andere kant van het vest aan de buitenkant. Haak nog een voorpand, net zoals aan de andere kant. Als het goed is ziet het er nu zo uit:

vest-lang-haken3

Nu gaan we het achterpand maken. Hecht de draad opnieuw aan, 9 steken verder dan het voorpand. Zodat er dus een gat tussen het voorpand en het achterpand ontstaat. Hier komen straks de mouwen te zitten. Stop ook 9 steken eerder. Om je een beeld te geven van wat ik bedoel, dit:

vest-lang-haken4

Haak daar dus gewoon heen en weer met het schelppatroon, ook 11 rijen lang. Het wordt dus net zo lang als het voorpand. Hecht de draad af en werk eventueel al alle draden weg. Naai de bovenkanten van de voorpanden vast aan de buitenkanten van het achterpand. En tadaa, je ziet nu al een vest ontstaan.

vest-lang-haken2

De rand:

We gaan nu de rand haken. Die haken we met een boordsteek. Misschien herinner je de steek nog van het rokje dat we vorige keer hebben gemaakt. We maken het weer op precies dezelfde manier. Zo dus:

Hecht de draad ergens aan. Aan de buitenkant van het vest. Waar maakt niet zoveel uit. Haak eerst een rij helemaal rondom met hst (3 hst op de hoeken), haak daarna 7 rijen de boordsteek. Eindig met een hv en hecht af. Klaar is je rand.

Mouwen:

Haak 30 l. Sluit met een hv tot ring.
Toer 1: 2 l. 29 hst
Toer 2 t/m 8: 2 l. haak boordsteek. Eindig met een hv.

mouw-haken

Toer 9: 3 l. Haak nu het schelppatroon. Het enige verschil met het achterpand/voorpand is dat we nu in het rond haken en niet heel de tijd het werk omkeren. Gelukkig zie je met dit patroon het verschil niet als het klaar is. Begin het patroon net zoals net, met 2 st naast de eerste 3 l. Eindig aan het einde van de toer alleen met 2 st in dezelfde v en sluit de toer met een hv bovenop de eerste 3 l van de toer (je hebt nu dus eigenlijk weer een hele schelp gemaakt).
Toer 10: Begin met 3 l en ga dan de schelp maken op het stokje ernaast (oftewel de eerste 3 l zijn dan het stokje bovenop de schelp). Eindig met een hv in de 3e l van het begin van deze toer.
Toer 11 t/m 23: Herhaal toer 9 en 10 steeds om en om.
Toer 24: Haak 4 l, 1 st in de eerste l van deze toer. Haak schelppatroon.
Toer 25: Haak 4 l, 1 st in de eerste l van deze toer. Haak schelppatroon. Eindig met 4 st in 1e l van deze toer en een hv in de 3e l van de eerste 4 l.
Toer 26 t/m 49: Haak schelppatroon
Toer 50: haak 3 l, keer je werk om. Haak het schelppatroon en begin met 2 st in de 1e v.  Haak in totaal vijf schelpjes. Eindig met een stokje.
Toer 51 t/m 58: haak 3 l, keer je werk om. Haak het schelppatroon, maar minder elke toer 2 st aan het begin van de rij. Ook hierbij geldt: Het maakt niet zo heel erg veel uit hoe je precies mindert (mocht je het idee hebben dat het niet precies gaat zoals ik het doe), als het maar wat schuin gaat aflopen, zodat het minder wordt. Pas het anders even om je arm met een shirt aan en kijk of hij langs de randjes loopt van je shirt (want op die manier ga je het ook aan je vest aannaaien).

Hecht af, maar laat een lange draad over (voor het aanhechten). Haak nog een zelfde mouw. Naai de mouwen met een naald vast aan het vest en werk de draden weg.

Zakken:

Je kan deze stap ook weglaten als je geen zakken erop wil hebben. Ik ben erg fan van zakken in mijn vest. Ik vind het heerlijk om mijn handen erin te stoppen. Maar, als je hier niet zo van bent, kan je ze ook best weglaten. Wat je wil.

Haak 27 l.
Toer 1 t/m 4: Haak rijen het schelppatroon.
Toer 5: Haak het schelppatroon, maar stop na 2 1/2 schelp. Eindig met een stokje op de schelp van de vorige toer.
Toer 6: Haak 3 l, maar haak dit keer geen 2 st in de eerste v. Ga dit keer meteen verder met een st bovenop de schelp van de vorige toer. Haak verder het schelppatroon. Eindig wel met 3 st. In totaal heb je dan een halve schelp, een hele schelp en een halve schelp in deze toer.
Toer 7 t/m 13: Haak het schelppatroon.

We gaan nu een boordsteek haken, alleen langs de buitenkant van de zak. Zo dus:

zakken-haken

Toer 14: Haak 2 l. Haak hst tot het einde van de boog.
Toer 15 en 16: Haak een boordsteek. Hecht af, maar laat een lange draad over. Haak nog een zak.

Naai de zak in de hoek van het vest aan de onderkant. Naai alle kanten vast, behalve de kant waar de boordsteek zit. Dit is de opening van de zak. Werk alle draden weg en klaar is je vest. Dit is dan het resultaat:

vest-lang-haken

Het is even een werkje, maar het valt op zich ook wel weer mee. Het haakt lekker weg dit patroon. O, trouwens, zo staat ie aan:

vest-lang-haken1

Ik ben er blij mee! En dat voor vijf euro. Leuk toch? Veel succes met maken! Deel je een foto als je hem hebt gemaakt? Vind ik onwijs leuk om te zien!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk