Naaien

Kinderjurkjes naaien

Vorig jaar begon ik voor de eerste keer een echt kledingstuk te naaien. Een jurk voor onze dochters. Ik vond het super spannend en was zo bang dat het niet zou lukken. Maar het viel me eigenlijk alles mee. De jurkjes lukte. Wel met wat schoonheidsfoutjes (maar dat mag als je beginnend bent, vind ik). Maar het resultaat was erg leuk. Inmiddels alweer een jaar verder en ik vond dat ik wel weer eens een jurkje kon naaien voor ze. En, omdat het helemaal niet zo moeilijk is, maar hartstikke leuk is, leg ik uit hoe ik het doe.

Wat heb je nodig (per jurk):

  • een jurkje dat goed zit voor de vorm
  • overtrekpapier
  • 1 meter katoenstof
  • 1 meter biaisband
  • naaimachine
  • spelden
  • schaar
  • strijkbout
  • garen (in de kleur van de stof en van de biaisband
  • rits 20 cm (in een kleur die matcht bij de jurk)

Hoe maak je het?

Pak een jurkje van je dochter die goed zit en lijkt op het model dat je wil gaan maken. Het gaat vooral om de bovenkant. Mocht je geen jurk hebben, pak dan een hemd dat goed zit. Dat heeft ongeveer hetzelfde model. Leg de jurk op het overtrekpapier (of meteen op de stof, mag ook, maar dit is handiger als je vaker deze jurkjes wil maken) en trek de vorm over. Zorg dat het stopt in de taille van je dochter. Knip het patroon uit.

jurk-naaien-7

Leg vervolgens dit patroon op je stof. Knip de stof erom uit. Bij de armsgaten en bij de nek kan je het direct langs het patroon uitknippen. Houd bij de onderkant, zijkant en bij de bovenkant van de mouw 1 cm extra stof, zodat je het aan elkaar kunt naaien. Doe ook 1 cm tussen de twee achterstukken (hier komt de rits).

Als je alle stukken stof hebt geknipt, begin je met de rits. Doe dat op deze manier. Ik heb het niet eens zo netjes gedaan als zij het heeft gedaan, maar dit is wel een goede uitleg. Je achterstukken zitten nu aan elkaar. Pak nu het voorstuk erbij. Leg de stukken met de buitenkant van de stof op elkaar en naai de zijkanten met een rechte steek dicht en de bovenkant van de mouw. Pak vervolgens de biaisband en naai die aan de bovenkant en aan de zijkanten van de arm rondom. Hier een uitleg hoe je dit doet.

En klaar is je bovenstukje al. Het lijkt misschien wat ingewikkeld als je het voor de eerste keer doet, maar het valt echt alles mee. Zo ziet het er dan uit als je klaar bent. Misschien nog wel netter dan bij mij, want zo naai-ervaren ben ik nog niet.

topje-naaien

Voor de rok neem je een breedte die twee keer zo groot is als de stof gewoon rondom. Lekker veel, want dan kan het mooi plooien. Doe het bovenstukje binnenste buiten en vouw de rand aan de onderkant iets om. Plooi de rokstof steeds en zet het vast met een speld. Ga zo rondom tot je weer bij het begin bent. Naai dit aan elkaar vast met een rechte steek.

jurk-naaien-6

Naai vervolgens de zijkant dicht. Gewoon een rechte steek naar benenden. Zoom de onderkant om. Versier de jurk verder nog naar wens. Ik koos nog voor een strik op de voorkant, omdat ik nog wat stof over had. Maar zonder is de jurk al super leuk.

Een uurtje werk en dit is dan het resultaat:

jurk-naaien-5

Een zelfgemaakte jurk. En hoe het eruit ziet als het aan is? Zo:

jurk-naaien-9

Nee, mijn dochters hebben ze niet allebei aangetrokken voor de foto. Ik heb het jurkje twee keer genaaid. De mensen die mij al iets langer volgen die weten inmiddels hoe het hier thuis werkt. Alles moet altijd twee keer gemaakt worden 😉

Ik hoop dat de uitleg duidelijk is en dat jullie ook zin hebben om aan de slag te gaan met zomerjurkjes voor jullie kinderen. Het is zo lastig niet eens. En ze zijn er heel blij mee! En jij ook in je portemonnee. Want deze jurkjes kostte me maar 4 euro per stuk. En de stof is echt van hele goede kwaliteit. Valt mee toch?

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk