Dameskleren haken

Vest haken

Ik had zin om weer eens een kledingstuk te haken voor mijzelf. En aangezien ik niet genoeg vesten in mijn kast kan hebben liggen, besloot ik een keer een eigen vest te gaan haken. Ik zal je zeggen, dat heb ik nog nooit eerder gemaakt. Maar het lijkt wel op een jas qua vormen (en die is al een keer gelukt), dus ik had het idee dat dit ook wel goed moest komen. En het is gelukt hoor. Ik heb ook een patroon bij gehouden, dus mocht je hem ook willen maken, dan kan dat! Komt ie:

Wat heb je nodig?

  • 3 1/2 bol acrylgaren (ik gebruikte donkerblauw Royal van de Zeeman).
  • Haaknaald 4
  • Stopnaald
  • Meetlint
  • Schaar

Motief:

Het motief blijft het hele patroon hetzelfde. Ik zal het even uitleggen (FYI: Het is niet door mij bedacht hoor. Dit motief. Ik heb het ook ergens op internet geleerd. Ik weet alleen niet hoe het heet. Ik noem het ‘bobbelblokje’. Zal je zo laten zien waarom).

motiefuitleg1

Zet lossen op. Ze moeten deelbaar zijn door 8 voor het bobbelblokje motief en je moet er nog 6 extra l bij optellen.

motiefuitleg2

Rij 1. Sla de eerste 5 l over. Haak een stokje in de volgende v. *Haak 1 l. Sla één steek over. Haak een st in de volgende v*. Herhaal het stuk tussen de sterren tot het einde van de rij. Draai dan je werk om.

motiefuitleg3

Rij 2. Haak 4 l. *(1 st in st van de vorige rij, 1 st in de lossenboog van de vorige rij) x3. 1 st in st van de vorige rij, 1 l*. Herhaal het stuk tussen de sterren tot het einde van de rij. Haak dan nog 1 st op het einde in de 2e steek. Draai dan je werk om.

motiefuitleg4

Rij 3. Haak 4 l. *2 st in de st van de vorige rij, sla 1 steek over, 1 st in de st van de vorige rij, maak dan een bobbel over het laatste st als volgt:

motiefuitleg5

Pak je draad. Ga dan met je naald in de ruimte tussen de laatste twee st in. Pak je draad achterlangs en trek het er doorheen. Doe verder niets met je garen (niet haken), alleen maar pakken. Herhaal dit 5 x.

motiefuitleg6

Het ziet er dan zo uit. Als het goed is 11 lussen op je naald. Pak nu de draad en trek het er dan in 1x doorheen.

motiefuitleg7

Zo dus.

motiefuitleg8

Sla 1 st over. Haak 2 st in de onderliggende st. Haak 1 l.*. Herhaal het stuk tussen de sterren tot het einde van de rij. Haak dan nog 1 st op het einde in de 2e steek. Draai dan je werk om.

motiefuitleg9

Rij 4. Haak 4 l. *2 st op de st van de vorige rij. 1 st bovenop de bobbel. 1 st naast de bobbel. 1 st in de lossenboog van de vorige rij. 2 st op de st van de vorige rij. 1 l*. Herhaal het stuk tussen de sterren tot het einde van de rij. Haak dan nog 1 st op het einde in de 2e steek. Draai dan je werk om.

motiefuitleg10

Rij 5. Haak 4 l. Haak een stokje in de volgende v. *Haak 1 l. Sla één steek over. Haak een st in de volgende v*. Herhaal het stuk tussen de sterren tot het einde van de rij. Draai dan je werk om.

Dit is het motief. Rij 2 t/m 5 herhalen we de hele tijd. Je moet hem even doorhebben, maar daarna haakt ie heerlijk weg. En ik vind het er dus uitzien als een blokje. Met in het midden een bobbel. Bobbelblokje vind ik dus een passende naam 😉

Achterstuk

Oke. Nu we het motief snappen kunnen we beginnen met het patroon. Het vest. We beginnen met het achterstuk onderaan.

Zet 70 l op (dit is voor een maatje 36/38). Als je hem groter wil hebben, maak dan alles gewoon iets groter. Houd er wel rekening mee dat het deelbaar door 8 moet blijven plus 6 extra steken).
Toer 1 t/m 26: Haak het motief heen en weer.
Toer 27: we gaan nu een inham maken voor de mouwen. 8 hv (één bobbelblokje minder dus). 4 l. Haak de rij verder volgens motief. Eindig ook één bobbelblokje minder.
Toer 28 t/m 38: Haak het motief heen en weer. Hecht af.

achterpand-vest-haken

Voorstuk rechts

Zet 30 l op.
Toer 1 t/m 26: Haak het motief heen en weer.
Toer 27: we gaan nu een inham maken voor de mouw. 8 hv (één bobbelblokje minder dus), 4 l. Haak de rij verder volgens motief.
Toer 28 t/m 30: Haak het motief heen en weer.
Toer 31 t/m 38: Minder elke rij 1 steek aan de andere kant dan waar het armsgat zit. Zodat het mooi schuin gaat aflopen aan de voorkant. Hecht af.

Voorstuk links

Hetzelfde als voorstuk rechts, alleen toer 27 is anders. Geen 8 hv. Begin dan gewoon met het motief haken zoals je elke rij deed, maar eindig één bobbelblokje eerder.

losse-stukken-vest-haken

Hecht de stukken aan elkaar. Naai de zijkanten aan de binnenkant vast, maar stop bij de armsgaten. Naai de bovenkant van het voorstuk vast aan het achterstuk bovenop. Als het goed is heb je dan al een vest dat je echt aan kan trekken. Kan je het meteen even passen. Als het goed is, is het nu nog wat klein aan de voorkant. Dat gaat straks goed komen, want er komt nog een rand omheen, waardoor het vest verder naar het midden komt.

Mouwen

Zet 44 l op (voor de oplettende haker, dit is inderdaad niet +6, maar +4 extra steken. Dit heb ik expres gedaan, aangezien het dichtgenaaid gaat worden en er dan niet twee keer een rij tussen de bobbelblokjes tegen elkaar komt. Meet deze ketting even rond je ellenboog (iets eronder). Daar komt de mouw te zitten. Als het te strak is, meerder dan met 8 steken erbij. Dan maak je de mouw iets ruimer.
Toer 1 t/m 7: Haak volgens het motief. Begin aan één kant dus meteen met het bobbelblok en niet eerst met vier l. Elke rij doe je dus 3 l. Dit telt als het eerste stokje van je patroon. Alleen bij rij 5 van het patroon doe je 4 l.
Toer 8 t/m 15: Ga nu elke rij meerderen. Doe dit steeds aan het begin van elke toer. Haak de rest gewoon volgens het motief. Mocht je met meerderen net op een bobbel uitkomen aan de buitenkant, haak hier dan nog gewoon een st voor. Pas als de bobbel goed in het blokje komt te zitten, haak je het.
Toer 16 t/m 22: Haak het motief gewoon weer heen en weer.
Toer 23: Haak 12 hv, 3 l en haak verder volgens het motief. Stop 11 steken voor het einde. Haak 3 l en keer je werk om.
Toer 24 t/m 29: Ga nu elke rij minderen. Doe dit steeds aan het begin van elke toer. Haak de rest gewoon volgens het motief. Hecht af.

Klap de mouw dubbel. Naai de lange stukken aan elkaar vast tot aan toer 23. Keer je werk terug, zodat de naailijn aan de binnenkant komt te zitten. Leg de mouw op de plek waar het vast moet komen te zitten aan je vest. Zorg dat de naad gelijk zit met de naad van je achterstuk en voorstuk. Naai de mouw aan de binnenkant van het vest vast. Hecht af. Hecht de draad aan op de onderkant van de mouw, voor een sierrand. Haak hier 2 rijen v. Eindig met een hv en hecht af. Werk de draden weg.

Haak nog een mouw.

Rand

Hecht je draad aan op de rechterhoek onderin van je vest.

Rij 1 en 2: Haak v rondom. 1 v in de lossenboog, 1 v in de v. Op de hoek doe je 1 v extra.
Rij 3: Haak v rondom, maar stop bij de linkerhoek onderin. Haak daar 1 l en keer om.
Rij 4: Haak v rondom, maar stop bij de rechterhoek onderin. Hecht af en werk de draden weg.

vest-haken

En klaar is je vest. Zo ziet het er nu uit als het goed is. En zo staat hij dan dus aan:

vest-haken-aan

Ik ben heel blij met mijn vestje. En dat voor 3 euro 50. Kan je het niet voor kopen 🙂 Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is en dat het je ook lukt. Succes in ieder geval!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk