Accessoires haken

Rond kleed haken

Voor in de slaapkamer wilde ik graag een klein kleed. Gewoon voor de gezelligheid. Niet echt met een bepaalde functie. Ik zat eerst te denken om meerdere schapenvachten te kopen en die aan elkaar te naaien tot één kleed. Totdat ik een foto op Pinterest tegen kwam van een slaapkamer met een gehaakt rond kleed. Ik was verliefd. Dat moest het worden. 

Ik ging op zoek naar wol. Eigenlijk moet je kleedjes haken met van die dikke textielgaren. Alleen ik vind die garen zo prijzig. En zo niet lekker werken. Daarnaast wordt het dan best een stug kleed. Ik wilde liever een wat zachter kleed hebben liggen in onze slaapkamer. Aangezien ik ook niet echt dikke wol kon vinden in de kleur die ik wilde (voor de prijs die ik wilde) besloot ik het gewoon met drie bolletjes tegelijk te gaan haken.

kleed-haken

Wat heb je nodig voor dit kleed?

– 9 bollen normale garen (ik haalde grijs gemêleerd Bianca garen van de Wibra)
– haaknaald 4 (mag ook groter, ik wilde het gewoon vrij stevig haken)
– 2 antislipmatjes van de Action
– schaar
– naald

Hoe doe je het?

Het patroon is niet door mij bedacht. Ik gebruikte een patroontje dat ik op internet tegen kwam. Je kan het gratis patroon HIER vinden. Pin me er niet op vast dat ik het precies op haar manier heb gedaan. Halverwege geloofde ik het wel en ben ik gewoon uit mijn hoofd verder gegaan. Maar het zal vast op hetzelfde neerkomen. En dan dus met 3 draden tegelijkertijd haken. Haak net zolang door tot je bollen op zijn.

kleed-haken-2

Tip 1: Zorg dat je kleed elke ronde mooi plat ligt. Leeg het na elke ronde dus even plat op de grond om te kijken of het mooi ligt. Golft het? Dan heb je teveel gemeerderd. Haal de rij dan uit, eventueel de rij ervoor als je denkt dat het daar begonnen is, en meerder dan wat minder in die rij. Als hij gaat trekken heb je juist te weinig gemeerderd. Op zich, als je het patroon volgt, zou je het probleem niet moeten hebben. Maar mocht het gebeuren, dan weet je waar het door komt.

Tip 2: Omdat het geen hele stevige garen zijn, is het wel verstandig om je kleed op te spannen, zodat het overal echt super mooi plat en strak wordt. Voor mensen die het nog nooit gedaan hebben (zoals ik), HIER vond ik een hele goed uitleg ervoor. Het is even wat werk, maar het is het ECHT waard bij dit kleed. Ik spande mijn kleed trouwens gewoon op het kleed dat al in de woonkamer ligt.

Tip 3: Koop dus 2 antislipmatjes bij de Action. Leg die eronder, knip ze in de juiste maat. Naai de matjes aan elkaar (eventueel nog aan het kleed zelf). Dan blijft het ook goed liggen en glij je er ook niet over uit als je erover loopt.

Tip 4: Ik deed de laatste ronde, de sierrand om het kleed, niet. Ik vond dat zelf niet zo passen bij ons huis. Ik ben dus gewoon gestopt na een ronde rondhaken tot mijn garen op waren. Even afhechten, draden wegwerken en klaar.

kleed-haken-1

En dat was dat. Je hebt nu een zelfgemaakt kleed voor een paar euro! Geweldig toch?

slaapkamer

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk