Naaien

Maxi jurk naaien

Als er iets is wat ik heel gaaf vind, maar ook heel eng vind om te doen, is het naaien. Je maakt er zulke mooie dingen mee. Maar, je kan het ook zo snel verpesten. Tenminste, dat idee heb ik altijd in mijn hoofd. Stof is niet super goedkoop. En het is niet zoals met haken: het gaat fout, je haalt het uit en je begint weer opnieuw (en opnieuw en opnieuw en opnieuw, net zolang tot het goed is). Je knipt erin, verkeerd is verkeerd, en helaas. Daar ging je idee om een jurk te maken. En aangezien ik nog best wat onervaren ben met die naaimachine, vind ik het dus altijd een hele grote stap om zomaar iets te gaan maken. Maar… omdat ik toch ergens moet beginnen, besloot ik me er toch maar weer aan te gaan wagen. Dit keer voor een maxi jurk. 

Want als er iets is dat ik niet kan kopen in de winkel, dan zijn het die lange jurken. Ze zijn, met mijn 1.80 meter lengte, ALTIJD te kort bij mij. Dan hangt het net boven mijn enkels. Dat vind ik dus niet mooi. Van de week was ik op de stoffenmarkt en ik vond echt een prachtig stofje. Voor maar 3 euro per meter. Nou. Mooi moment om weer eens aan de slag te gaan en dit keer een jurk voor mezelf te gaan maken. Zeker nu mijn naaimachine boven zo’n mooi plekje heeft gekregen. Een jurk die dan dus WEL lang genoeg wordt. Meteen twee meter gehaald. Mocht het dan mislukken, ach… dan had ik 6 euro verprutst, maar wel wat geleerd.

Op internet vond ik dit filmpje. Een lief meisje uit Nederland, die in het Engels uitlegt hoe je in 15 minuten een jurk maakt. Ik deed er een half uur over, maar goed, alsnog is dat niet lang natuurlijk.

maxi-dress-naaien

Ik klapte de stof dubbel zoals zij zei. Achteraf kwam ik er pas achter dat het makkelijker was om de stof binnenstebuiten dubbel te klappen. Dus mocht je hem gaan maken, doe het dan meteen andersom. Maar dubbelklappen dus. Oke. Dat moet lukken.

maxi-dress-naaien2

Vervolgens een jurkje erop leggen die goed zit. Ik had alleen een kort jurkje (aangezien ik dus NOOIT slaag voor een lange jurk), maar ik kon zelf wel bedenken dat hij vanaf daar gewoon rechtdoor naar beneden moest. Vervolgens er een centimeter omheen knippen.

maxi-dress-naaien3

En toen zag het er zo uit. Cool hè? Ik zie nu de vorm van de jurk er al helemaal in. Ik moest hier dus de stof gaan omdraaien en vervolgens gaan spelden aan de bovenkanten en zijkanten van de jurk. Aan de linkerkant van de jurk stopte ik halverwege, omdat ik een lange split aan de zijkant wilde hebben.

De randen naaide ik met een stretch steek (gewone garen). De onderkant, split en bovenkant van de jurk en zijkanten van de mouwen vouwde ik één keer om en deed ik met een gewone rechte steek. Alle draadjes even afknippen en toen was het al klaar. En dit is het resultaat:

maxi-dress-naaien4

Super blij ben ik ermee. Heerlijk voor de zomer. Ik heb ook EINDELIJK een lange jurk. SO HAPPY! En dat voor zes euro. Ja, echt, kind kan de was doen. Valt eigenlijk allemaal wel mee dit. Lijkt allemaal enger dan het is eigenlijk.

Las ooit in een naai-tutorial-filmpje dat ik keek op Youtube een spreuk aan het einde: If I can do it, sew can you! Prachtige uitspraak. Want zo is het in dit geval maar echt. Dit kan jij ook! Naaise 🙂

O. En alvast hele fijne paasdagen! ♥

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk