Amigurumi

Lego Friends Stephanie haken

Mijn meiden zijn tegenwoordig HE-LE-MAAL weg van Lego Friends. Niet eens alleen om als Lego mee te spelen, maar ook om al die afleveringen honderd keer van te bekijken. En het leek me zo leuk om die meiden hiervan te haken. Ik was wat aan het zoeken op internet, maar kwam nog niet echt patronen hiervan tegen. Dus ik bedacht zelf een haakpatroon. 

Wat heb je nodig:

 • huidskleur garen (Catania 0263) (kan ook Phil Coton 3, 062)
 • donkerroze garen (volgens mij gebruikte ik een restantje dat nog van de Zeeman was)
 • witte garen (ik gebruikte Phildar Coton 3, 049)
 • gele garen (ik gebruikte Phildar Coton 3, 045)
 • 2 veiligheidsoogjes blauw transparant 8 mm
 • haaknaald 2.5
 • schaar
 • stopnaald
 • textiellijm
 • fiberfill
 • Stijltang (optioneel)

Hoofd en lijf:

Begin boven aan het hoofdje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: Haak 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (=12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: 6x (1 v, 2v in de volgende v, 1 v) (=24 v). Toer 5: 2 v in elke 4e v (=30 v). Toer 6: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 7: 2 v in elke 6e v (=42 v). Toer 8: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (= 48 v). Toer 9 t/m 15: 48 v. Bevestig de veiligheidsoogjes tussen toer 12 en 13 aan de andere kant van het hoofdje dan waar je elke toer begint, met een tussenruimte van 10 steken. Toer 16: 6x (3 v, 2 v samenhaken, 3 v) (=42 v). Toer 17: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 18: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 19: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 20: 6x (1 v, 2 v samenhaken, 1 v) (=18 v). Vul het hoofdje op. Toer 21: Haak elke 2e en 3e samen (=12 v). Toer 22 t/m 23: 12 v. Toer 24: 2v in elke v (=24 v). Toer 25: 2 v in elke 4e v (=30 v).  Toer 26: 30 v. Ga nu verder met wit. Toer 27: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 28. 36 v. Vul het nekje op. Toer 29: 2v elke 6e v (=42 v). Toer 30 t/m 33: 42 v. Toer 34: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 35: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 36 t/m 37: 30 v. Toer 38: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 39 t/m 40: 24 v. Toer 41: 24 v, maar haak alleen in de achterste lussen. Toer 42: 6x (1 v, 2 samenhaken, 1 v) (=18 v). Vul het lijfje op. Toer 43: Haak elke 2e en 3e v samen (=12 v). Haak alle v 2 aan 2 samen (=6 v). Hecht af. Haal de draad door de overige 6 steken en trek aan. Werk de draad weg.

De benen:

Begin onderaan met donkerroze. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: Haak 18v, maar alleen in de achterste lussen. Toer 5 en 6: 4 v, 14 hv. Ga verder met wit. Toer 7: 18 v. Toer 8: Haak elke 2e en 3e v samen (=12 v). Toer 9 en 10: 12 v. Toer 11: 4 v, maar alleen in de voorste lussen. 1 l keer om. Toer 12 en 13: 4 v, 1 l keer om. Ga verder met donker roze. Toer 14: 4 v. Hecht af. Werk de draden weg. Vul de voet. Ga verder met huidskleur. Hecht aan bij toer 11, aan de binnenkant van de schoen. Houd hierbij de schoen naar  jezelf toe. Toer 15 t/m 29: 12 v. Vul been, maar hou het bovenin een beetje leeg, zodat het niet een heel stevig been wordt. Vouw het haakwerk dubbel en haak de steken samen met 6 v. Hecht af en houd een lang stuk draad over voor het aanhechten. Borduur veters op de schoenen. Begin bovenin, laat een lang stuk draad over. Eindig ook bovenaan. Strik deze uiteindes als een strik van de schoen. Haak nog een been. Bevestig de benen aan het rompje, net onder toer 41 van het lijf.

Nu ziet je poppetje er nog wat gek uit. Deed het bij mij ook. Maar daar ga je nooit meer echt wat van zien, want we gaan nu de rok ervoor overheen haken. Gaat helemaal goed komen.

stephanie-lego-friends2-benen1

Rok:

Haak met donkerroze. Hecht de draad aan in de 1e overgebleven lus van toer 41 van het lijf. Houd hierbij het poppetje van je af. Toer 1 en 2: 24 v. Toer 3: 2 v in elke 4e v (=30 v). Toer 4: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 5: 2v in elke 6e v (=42 v). Toer 6: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (=48 v). Toer 7: 48 v, maar alleen in de voorste lussen. Eindig met een hv in de eerste vaste van deze toer. Hecht af. Hecht de draad aan de onderkant van dit stuk van de rok aan in de 1e overgebleven lus van toer 7. Toer 8 en 9: 48 v. Hecht af en werk de draden weg.

stephanie-lego-friends2-benen

Band om de rok: 

Haak een ketting van 25 l met donkerroze. Toer 1: 24 v. Hecht af, laat een lange draad over. Hecht de band bovenop het rokje rondom het middel. Borduur meteen een ster op het hemdje van Stephanie.

Rechterarm:

Begin onderaan het handje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: Meerder in elke 4e v (=15 v). Toer 4: 15 v. Toer 5: Haak voor de duim een bobbel als volgt: haak 5 st in dezelfde v, maar maak de steek steeds niet helemaal af (sla de laatste doorhaling over). Je hebt nu 6 lussen op de naald. Sla de draad om de naald en haal deze in één keer door alle 6 lussen, 14 v. Toer 6: 15 v. Toer 7: Haak elke 4e en 5e v samen (= 12 v). Toer 8 t/m 19: 12 v. Vul het armpje op. Toer 20: 12 v. Vouw het haakwerk dubbel en haak de steken samen met 6 v. Hecht af en houd een lang stuk draad over voor het aanhechten.

Linkerarm:

Haak deze zoals de rechterarm t/m toer 4. Toer 5: 7 v, 1 bobbel van 5 st, 7 v (=15 v). Haak verder zoals de rechterarm vanaf toer 6. Werk de draden weg. Hecht de armen aan.

Mouwen topje:

Haak met wit 10 l. Toer 1: 9 v. Hecht af. Laat een lange draad over. Maak nog een mouw. Hecht ze aan bovenop het lichaampje en werk de draden weg.

Haren:

Gebruik hiervoor de gele garen. Pak een boek of een doosje en wikkel daar je garen flink wat keren om heen. Je gaat de haren als franjes aanbrengen aan het hoofdje (lees hier hoe je franjes maakt). Zorg ervoor dat de draden dubbelgeklapt dus ongeveer tot het middel van het poppetje komen. Begin met de schuine pony. Geef dit twee rijen haar. Knip die netjes af, zodat het schuin afloopt naar de linkerkant. Maak een zij-scheiding naar de linkerkant en zorg dat je die scheiding ook tot aan de midden van het hoofd aanzet met franjes. Zowel naar de rechterkant  als naar de linkerkant. Doe dit ook weer twee rijen. Vul het achterhoofd nog op. Begin halverwege het hoofd en werk zo helemaal naar boven toe, tot alles opgevuld is.

Omdat Stephanie super glad haar heeft, en wol snel wat golft als het hangt, kan je de haren glad maken met een stijltang. Dat is hoe ik het gedaan heb. Gewoon op een heet standje, gebeurt niets mee. Mocht je dit niet hebben dan kan je het misschien ook wel strijken, maar dit heb ik niet uitgeprobeerd. Ga snel over de haartjes heen, zorg dat ze allemaal mooi glad worden. Knip het nog wat in model (aan de voorkant tot op haar schouders, aan de achterkant tot haar middel.  Plak de haren met textiellijm aan het hoofdje vast. En klaar ben je!

stephanie-lego-friends

stephanie-lego-friends2

De meiden zijn hier helemaal blij met hun popje. Nu de andere vier nog maken, want een Lego Friends popje is natuurlijk niks zonder haar vriendinnen. Mocht ik die af hebben dan deel ik ze ook weer hoor. Kunnen jullie ook de hele set maken! Veel haakplezier.

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk