Amigurumi

Lego Friends Mia haken

Gisteren haakte ik Stephanie van Lego Friends. Gisteravond vroeg Emily of ik ook alvast Mia wilde maken. Want als ze twee poppetjes hadden zouden ze er samen mee kunnen spelen. En dat wilden ze zo graag. Begrijp ik ook wel. Vanmorgen was ik nog maar net begonnen, maar Emily kon niet wachten tot het af was. Super geduldig bleef ze uren naast me zitten, wachten tot het poppetje af was. “Mama, wil je alsjeblieft weer verder gaan met het popje?” vroeg ze dan als ik even wat anders ging doen. Ze wilde haar ZOOOO graag af hebben.

Dus ik heb zitten haasten vandaag. Om een popje af te krijgen voor haar. Want ze vroeg het steeds zo lief. En ze was zo schattig aan het wachten naast me. Dan wil je wel wat harder voor doorwerken toch? Dus, iets sneller dan verwacht, maar… het is gelukt hoor. Komt ie dus. Het volgende patroon (al). Mia, van Lego Friends. 

Wat heb je nodig:

 • huidskleur garen (ik gebruikte Catania 0263) (kan ook Phil Coton 3, 062)
 • groene garen (ik gebruikte Steinbach Wolle Capri 09)
 • paarse garen (ik gebruikte Carina 450)
 • lichtblauwe garen (ik gebruikte Phildar Coton 3, 039)
 • roodbruine garen (ik gebruikte Carina 907)
 • 2 veiligheidsoogjes bruin transparant 8 mm
 • haaknaald 2.5
 • schaar
 • stopnaald
 • textiellijm
 • fiberfill
 • doorzichtig elastiekje (optioneel)
 • bruine stift

Hoofd en lijf:

Begin boven aan het hoofdje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: Haak 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (=12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: 6x (1 v, 2v in de volgende v, 1 v) (=24 v). Toer 5: 2 v in elke 4e v (=30 v). Toer 6: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 7: 2 v in elke 6e v (=42 v). Toer 8: 6x (3 v, 2 v in de volgende v, 3 v) (= 48 v). Toer 9 t/m 15: 48 v. Bevestig de veiligheidsoogjes tussen toer 12 en 13 aan de andere kant van het hoofdje dan waar je elke toer begint, met een tussenruimte van 10 steken. Toer 16: 6x (3 v, 2 v samenhaken, 3 v) (=42 v). Toer 17: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 18: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 19: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 20: 6x (1 v, 2 v samenhaken, 1 v) (=18 v). Vul het hoofdje op. Toer 21: Haak elke 2e en 3e samen (=12 v). Toer 22 t/m 23: 12 v. Toer 24: 2v in elke v (=24 v). Toer 25: 2 v in elke 4e v (=30 v).  Toer 26: 30 v. Ga nu verder met lichtblauw. Toer 27: 6x (2 v, 2 v in de volgende v, 2 v) (=36 v). Toer 28. 36 v. Vul het nekje op. Toer 29: 2v elke 6e v (=42 v). Toer 30 t/m 33: 42 v. Toer 34: Haak elke 6e en 7e v samen (=36 v). Toer 35: 6x (2 v, 2 v samenhaken, 2 v) (=30 v). Toer 36 t/m 37: 30 v. Toer 38: Haak elke 4e en 5e v samen (=24 v). Toer 39 t/m 40: 24 v. Eindig met een hv in de eerste v van deze toer. Hecht af. Vul het lijfje op.

lego-friends-mia-haken

De benen:

Begin onderaan met paars. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: 2 v in elke 2e v (=18 v). Toer 4: Haak 18v, maar alleen in de achterste lussen. Ga verder met huidskleur. Toer 5 en 6: 18 v. Toer 7: 7 v, haak 5 v samen, 6 v (=14 v). Toer 8: Haak 2 v samen, 4 v, haak 2 v samen, 6 v (=12 v). Toer 9 t/m 12: 12 v. Vul de voet. Ga verder met groen. Toer 13 t/m 23: 12 v. Toer 24: hv in de eerste v van de vorige toer. Hecht af. Vul het been.

Maak nog zo’n been, alleen stop dan bij toer 23. Vul het been. Ga dan verder met groen op het been waarmee je bezig was.
Toer 1: 6 v. Pak nu het eerst gemaakte been erbij. Houd het been naast het andere been en zorg dat ze netjes naast elkaar liggen en allebei dezelfde kant op kijken. Haak 12 v op het andere been rondom. Als je bij het einde van het been aankomt ga je weer terug naar het andere been en haak je daar de laatste 6 v ook nog. Haak nu op deze vasten verder. Toer 2 t/m 7: 24 v. Eindig met een hv en hecht af. Laat een lange draad over. Vul het broekstuk stevig op. Hecht het aan het bovenlichaam.

Haak nog twee keer een ketting met paars van 16 l. Naai deze op de voorkant van de voet, zodat het op een slipper lijkt. Je poppetje ziet er dan als het goed is zo uit:

lego-friends-mia-haken2

Band om de broek:

Haak een ketting van 25 l met lichtblauw. Toer 1: 24 v. Hecht af, laat een lange draad over. Hecht de band bovenop de broek rondom het middel. Borduur meteen een vlinder op het shirtje van Mia.

Rechterarm:

Begin onderaan het handje met huidskleur. Haak 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 2 v in elke v (= 12 v). Toer 3: Meerder in elke 4e v (=15 v). Toer 4: 15 v. Toer 5: Haak voor de duim een bobbel als volgt: haak 5 st in dezelfde v, maar maak de steek steeds niet helemaal af (sla de laatste doorhaling over). Je hebt nu 6 lussen op de naald. Sla de draad om de naald en haal deze in één keer door alle 6 lussen, 14 v. Toer 6: 15 v. Toer 7: Haak elke 4e en 5e v samen (= 12 v). Toer 8 t/m 19: 12 v. Vul het armpje op. Toer 20: 12 v. Vouw het haakwerk dubbel en haak de steken samen met 6 v. Hecht af en houd een lang stuk draad over voor het aanhechten.

Linkerarm:

Haak deze zoals de rechterarm t/m toer 4. Toer 5: 7 v, 1 bobbel van 5 st, 7 v (=15 v). Haak verder zoals de rechterarm vanaf toer 6. Werk de draden weg. Hecht de armen aan.

Mouwen topje:

Haak met lichtblauw 17 l. Toer 1 en 2: 16 v. Hecht af. Laat een lange draad over. Hecht het als een halster aan bovenop het lichaampje (achter de nek langs) en werk de draden weg.

Haren:

Gebruik hiervoor de roodbruine garen. Pak een boek of een doosje en wikkel daar je garen flink wat keren om heen. Je gaat de haren als franjes aanbrengen aan het hoofdje (lees hier hoe je franjes maakt). Zorg ervoor dat de draden dubbelgeklapt dus ongeveer tot het de billen van het poppetje komen. Begin met de schuine pony. Geef dit twee rijen haar. Laat dit nog lang, dit gaan we straks wegwerken. Hang aan de andere kant van het hoofd 6 plukjes. Knip die af tot op schouderlengte. Ga nu rondom twee rijen haar maken, zodat als het straks in een staart gaat nergens hoofdhuid te zien is. Trek de onderste haren naar beneden, vouw de schuine pony helemaal via haar haargrens naar haar nek toe. Maak het daar met lijm vast aan het achterhoofd en knip eventueel de plukken die er nog uit gaan steken vanaf. Vouw het haar terug en trek alles  naar boven toe in een hoge staart. Breng onder de haren overal wat lijm aan, zodat het niet gaat verschuiven. Je kan de haren vast maken met een doorzichtig elastiekje. Je kan het ook gewoon doen met een draadje van dezelfde garen. Wat je wil.

Clipje haar:

Haak met paars 2 l. Toer 1: 6 v in de 1e l. Toer 2: 4x (4 l, v in de volgende v). Hecht af. Naai het clipje vast aan de rechterkant van Mia haar haren en werk de draden weg.

lego-friends-mia-haken3

lego-friends-mia-haken4

Teken met een stift nog wat bruine sproetjes op het gezichtje van Mia. En klaar ben je!

Nou. Emily was hier DOOOOL gelukkig. Ze vond haar nog mooier dan ze had verwacht. En ze heeft haar toen ze af was ook niet meer los gelaten. En Mila was ook gelukkig. Want nu konden ze samen spelen. En ze hebben sinds de popjes klaar zijn ook niet anders gedaan dan ermee spelen en knuffelen. Lief he? Daar doe je het allemaal voor 😀

lego-friends-mia-haken5

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk