kinderkleren haken

Kinderrok haken

Rokjes. Mijn dochters kunnen ze niet genoeg hebben. Of het nou spijkerrokjes, tule rokjes of gewoon een lapje stof om hun billen heen is, het maakt ze niet uit. Rokjes scoren altijd hoog. En aangezien ik weer eens zin had iets voor mijn meiden te maken, besloot ik dit keer een rokje voor ze te gaan haken!

Wat heb je nodig?

  • Haaknaald 3 of 4
  • 1 1/4 bol wol (ik gebruikte Bianca wol van de Wibra)
  • Bloem met brochespeldje (deze kwam ook bij de Wibra vandaan. 1 euro 50 geloof ik uit mijn hoofd)
  • Schaar
  • Stopnaald

Hoe maak je het?

Begin bovenaan bij het rokje, met de boord. Zet lossen op. Ik deed er 85. Dit was voor mijn dochtertje de goede maat. Mocht het groter of kleiner moeten, dan maak je gewoon meer of minder lossen. Het maakt voor het patroon verder niets uit. Meet dit dus even om het middel van je kind (of vergelijk het met een rokje dat ze goed past). Maak het niet te ruim, zorg dat het goed strak aansluit (anders blijft het niet lekker hangen). Sluit de lossen met een hv tot een ring en ga verder in het rond haken.
Toer 1: Haak 85 hst.
Toer 2 t/m 6: Haak een boordsteek. Doe dat op deze manier:

De boord is nu klaar. Nu gaan we het framewerk maken van de rok, dat straks opgevuld gaat worden met laagjes. Leg eerst je haakwerkje plat neer en bepaal waar de zijkanten van de rok zit. Op die plekken ga je elke ronde meerderen vanaf nu. Dit doe je door 1 st, 2 l, 1 st in dezelfde st te doen.
Toer 7 t/m 19: Haak 5 l, *sla 1 st over, 1 st, 2 l*. Herhaal tot einde (m.u.v. het meerderen elke ronde op de zijkanten). Eindig met een hv in de 3e l van de eerste 5 l.

Mocht hij langer moeten, maak dan +6 rijen extra (of -6 rijen korter).

rokhaken-1

Nu het framewerk staat, gaan we alvast de onderste laag eraan haken. Die maak je aan de hand van dit telpatroon. Je zet de 5 l vast in de 2 l boog van de vorige ronde. Sla in het begin alleen niet 3 v over, zoals in het getekende voorbeeld, maar een 2 l boog. Haak het patroon gewoon rond door. Hecht aan het einde van het tekenpatroon af en werk de draad weg.

kantpatroon

En als het goed is ziet het er dan zo uit:

rokhaken-2

Het ziet er nog wat gek uit, maar dit is alleen maar het framewerk (afgezien van het onderste randje). Daar zien we straks niks meer van. Hecht de draad nu aan bovenaan, direct onder de boordsteek, en haak vanaf daar op dezelfde manier als je onderste rand, weer een rand aan.

rokhaken-3

Nu begint het al langzaam op een rok te lijken hè? Haak op deze manier nog 3 randjes (voor deze maat. Mocht je meer of minder met het framewerk hebben opgezet, dan pas je de randen er ook op aan). Begin op de rij onder de andere rand, op de plek waar de rand het diepst is. Hier dus:

rokhaken-6

Waar je precies inzet, maakt niet uit. Je haakt het toch gewoon rond. Wat wel uitmaakt is dat je op die plek zorgt dat je daar het grote gedeelte krijgt. Dus beginnen met de boog en niet met de 5 l. Dit, zodat de boogjes niet allemaal recht onder elkaar vallen.

Hecht als je klaar bent alle draadjes weg, zet je bloem op de rok vast (naai eventueel nog een labeltje erin, wat ik altijd doe voor de kledingstukken voor mijn kinderen, zodat ze goed weten wat de achterkant is) en klaar ben je.

rokhaken-4

Leuk is het resultaat toch? Mijn dochtertje is er helemaal weg van. Zo staat ie aan (hij was hier op de foto trouwens nog niet eens af, want ik moest nog één rand, maar ze wilde hem al zo graag aan dat ik dat later pas gedaan heb. Maar daar kunnen jullie wel doorheen kijken toch?):

rokhaken-5

Met of zonder dat extra randje onderin, het staat haar onwijs lief. Ze voelt zich helemaal jarig in deze rok. Komt waarschijnlijk door de grote bloem. Hoe dan ook, lief. Geslaagd dus. En nu mag ik er nog eentje gaan haken voor mijn andere dochter. Mocht je hem gaan maken, succes! Ik hoop dat je eruit komt met deze uitleg. Zo niet, dan geef maar een gil. Misschien kan ik je dan helpen.

Liefs!

Het patroon is gratis. Mocht je het patroon gehaakt hebben en fijn vinden, dan kan je ook een donatie overmaken naar me. Ik zou dat super lief vinden! Je kan een donatie doen hieronder (met het bedrag dat je zelf wil):

PS. Mocht je er niet uit komen en een vraag hebben, kijk eerst even of je antwoord er bij de veel gestelde vragen tussen staat. Ook kun je kijken in de CreaChick hulp groep op Facebook of je vraag er al tussen staat. En uiteraard kan je er lid van worden om zelf mij (en andere mensen die dit haken of gehaakt hebben) je vraag te stellen.

PS2. Mijn patronen mogen NIET zonder mijn toestemming gedeeld worden. Uiteraard wel op een haakgroepje van Facebook of op een blog als je het zelf heb gemaakt, maar wel altijd met een link naar mijn patroon. Mijn patronen mogen niet verkocht worden of gepubliceerd worden in haakboeken/websites, ook niet als de producten gehaakt zijn en als product verkocht worden of op wat voor wijze dan ook. Mocht je dit wel willen doen, dan eerst in overleg met mij via het contactformulier.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk