Tips & tricks

Speelgoed sorteren

Kinderen komen met een hoop spullen. Dat weten inmiddels alle ouders wel. En op zich is dat niet erg. Wat wel een dingetje is, is dat het door kinderen vaak door elkaar gebruikt wordt, overal neergelegd wordt en uiteindelijk tot één grote explosie door je huis ligt. Vooral speelgoed en knutselspullen. Maar hoe krijg je dat nou georganiseerd? En belangrijker, hoe hou je het nou een beetje netjes en op zijn plek? Wat tips die hier in huis goed helpen:

1. Begin bij het begin

Maak in je woonkamer één grote berg. Smijt alle bakken die je hebt leeg en plan de dag hiervoor vrij. We gaan het sorteren. En het meteen goed doen. Pak een heleboel lege bakjes waar je het in wil gaan bewaren, een grote doos/tas voor spullen die naar de kringloopwinkel gaan en een vuilniszak (of twee) voor de spullen die stuk zijn en gewoon weg moeten. Doe de knutselspullen en het speelgoed even apart van elkaar als je dit doet.

2. Bakjes, bakjes, bakjes!

speelgoed-sorteren

Ik heb het ooit bij deze blog al eens laten vallen. SCHAF BAKJES AAN. Echt. Je kan er NOOIT genoeg hebben. Ik zweer bij de doorzichtige klepbakjes van de Action. Ze zijn er in veel formaten en niet al te duur. Ik hoor ook veel mensen over de bakjes van de Ikea. Het maakt eigenlijk niet uit. Zelfs bakjes van de Chinees zijn perfect voor kleine speelgoeddingetjes. Haal ze. Zet ze neer. Ga ze gebruiken.

3. Vermijd grote bakken!

Tenzij je echt een kind hebt dat (nog) met HEEL groot speelgoed speelt, zoals duplo of blokken. Dat kan best bij elkaar in een grote bak, aangezien de stukken ook groot zijn. Maar anders, doe liever tien kleine bakjes dan één grote bak. Een grote bak wordt snel een rommel. Kinderen houden niet zo van zoeken, ze kunnen het er niet in vinden en spelen daardoor minder graag. Of ze gooien het ondersteboven, voor één klein onderdeel. Liever niet. Ga voor de kleinere bakjes. Ook als je alleen maar speelgoed van dezelfde soort hebt, bijvoorbeeld LEGO. Ook dit kan onderverdeeld worden in kleine bakjes. Elke set in een aparte bak, of alle blokjes van dezelfde kleur in één bak. Bij de Barbies de schoentjes, tasjes en kleertjes apart in een bakje, in plaats van bij de Barbies zelf in de grote bak erbij. Dit maakt het voor een kind fijner om mee te spelen en het zoeken makkelijker. Plus, het geeft minder rommel en het blijft langer gesorteerd en netjes.

4. Bekijk hoe je kind speelt en sorteer daarop

Je gaat nu kijken hoe je het beste het speelgoed kan sorteren. Het logischte is vaak Playmobil allemaal bij elkaar, LEGO allemaal bij elkaar, my little pony allemaal bij elkaar etc. Sommige kinderen vinden het alleen fijn om bepaalde speelgoeddingen met elkaar te combineren. Hier worden bijvoorbeeld de worteltjes van de Playmobil weer gevoerd aan de paardjes van de LEGO. Bekijk dit en sorteer hier dus ook naar. Dit zorgt ervoor dat ze het niet elke keer alles door elkaar hoeven te gooien of het hele huis door hoeven om iets te pakken. Ze gaan dit ook niet op die manier weer opruimen.

5. Label!

Dit is voor jezelf duidelijk, maar ook voor de kinderen. Label de bakken. Voor de kleine kinderen die nog niet kunnen lezen, label met plaatjes. Een paard op de doos waar de My Little Pony paardjes in gaan is heel duidelijk. Een verfplaatje met kwasten op de bak waar het verf in moet ook. Kinderen vinden het fijn en kunnen het op die manier ook goed zelf opruimen, zonder te vragen waar wat hoort of het per ongeluk in de verkeerde bak terug te stoppen. Gewoon even uitprinten, uitknippen en met plakband op de bakjes plakken.

6. Zet niet teveel verschillende soorten speelgoed bij elkaar

Om ervoor te zorgen dat niet alles door elkaar gebruikt wordt, kan je het beste ook niet alles bij elkaar zetten. Over het algemeen spelen kinderen toch in fases. De ene fase zijn ze heel erg van de LEGO en kunnen ze er geen genoeg van krijgen, terwijl anderen maanden het ineens niet aangeraakt wordt. Zet in die periode bijvoorbeeld de LEGO lekker benenden (of boven, waar ze het liefst spelen en waar je wil dat ze spelen) en zet op een andere verdieping of ruimte het andere speelgoed neer.

7. Maak één rommelbak

Ik vind dat er ook één plek moet zijn waarbij kinderen de mogelijkheid hebben het even snel op te ruimen. Ik heb ook wel eens geen zin om op te ruimen en vind het dan ook heerlijk om het even ergens in te stoppen, totdat er een moment komt dat ik er wel zin in heb (of het nodig vindt). Geef die kinderen ook zo’n plek. Gewoon één grote mand waar ze zelf even iets in kunnen stoppen zonder ervoor naar boven te lopen. Of waar jij even snel iets in kan gooien, zonder te kijken waar het in moet. Maar beperk dit wel tot één mand, anders wordt het weer een bende. Mand vol? Uitzoeken samen en alles weer op de goede plek terugleggen.

8. Laat de kinderen zien wat de indeling is en leg ze uit waarvoor het is

Als ik alles heb uitgezocht en heb gesorteerd, dan doe ik een rondje met de kinderen door het huis. Sowieso omdat ze het vaak al geweldig vinden dat al hun speelgoed weer netjes bij elkaar ligt, maar ook om ze te laten zien waar wat nu staat, hoe het nu ingedeeld is en hoe ik ook wil dat het teruggaat. Leg ze vooral ook uit wat het nut ervan is dat het netjes teruggaat. Dat ze dan makkelijker hun eigen speelgoed kunnen vinden. Dat het dan bij elkaar blijft en ze niks meer kwijtraken. Als ze het nut ervan inzien, ruimen ze het ook veel liever zelf weer netjes op. Het zal heus wel even duren voordat ze goed gaan sorteren, maar als het eenmaal in hun systeem zit niet alles maar zomaar willekeurig in bakken te stoppen, doen ze het altijd zo. Heel fijn. Scheelt veel werk voor jou in de toekomst.

9. Klaar met spelen? EERST opruimen.

Want je weet zelf net zo goed als ik, als je ALLES door elkaar gaat gebruiken, en het hele huis vol ligt met spullen die allemaal ergens anders in terug moeten, dat je dan niet meer weet waar je moet beginnen met opruimen. Laat staan dat je er dan nog zin in hebt. Bij kinderen werkt dit net zo. En om het te beperken dat het allemaal door elkaar ligt kan je maar één ding doen. Opruimen. Klaar met de LEGO? Wil je nu spelen met Playmobil? Op dezelfde plek? Prima. Maar dan eerst de LEGO weer terug in de bakjes van de LEGO.

10. Rouleer het speelgoed

Ga eens in de maand, twee maanden, al het speelgoed in huis rouleren. Meteen een mooie kans de paar kleine dingen die toch verkeerd terug gegaan zijn weer even uit te zoeken. Het is dan niet meer zoveel werk als bij stap 1 en zo houd je het een beetje netjes. Maar rouleer alles. Speelgoed van boven naar beneden en vice versa. Hier wissel ik ook nog wel eens het speelgoed bij de meiden op de kamers om (aangezien we hier niet echt eigen speelgoed hebben, maar alles delen kan dat prima). Je zal zien dat ze meteen weer heel anders naar hun oude speelgoed kijken en weer helemaal enthousiast spelen.

11. Ligt speelgoed al een paar weken stil? Ruim het op.

De treinbaan in die bak die maar niet meer gepakt wordt? De LEGO die maar stof ligt te happen? Ruim het op. Je hoeft het niet meteen weg te gooien of weg te geven, je kan het ook gewoon even ergens anders bewaren. Zolder, trapkast, een schuur, het maakt niet uit. Haal het weg, zodat het niet meer in de weg ligt. Leg alleen maar speelgoed neer waar mee gespeeld wordt. Vaak, als het een paar maanden op zolder heeft gelegen, vinden ze het ineens weer helemaal geweldig als ze het vinden. Alsof ze nieuw speelgoed krijgen, zo blij zijn ze ermee.

12. Nieuw speelgoed? Nieuwe indeling

Is je kind jarig? Of is het toe aan nieuw speelgoed? Dan zal je merken dat je ineens niet weet waar je het moet laten of op moet ruimen. Besteed hier dus weer even aandacht aan. Kan er oud speelgoed naar zolder of helemaal weg? Is er een bak voor of moet die er komen? Of kan er een andere bak leeg? Waar gaat ermee gespeeld worden? Bedenk hier weer even een goede oplossing voor.

Wat tips die hier in huis goed werken. Je zal zien, je huis blijft niet alleen een stuk netter, maar je kind zal ook een stuk beter spelen. Ze ontdekken zoveel leuks dat ze al zo lang niet hebben gezien. En omdat ze niet constant zoveel troep om zich heen hebben en zoveel hoeven te zoeken steeds spelen ze een stuk geconcentreerder en zelfstandiger. Win-win toch?

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk