Haken, Tips & tricks

Franjes maken

Om mijn haakprojectjes op te leuken, maak ik vaak gebruik van franjes. Het is simpel, het zit er zo aan, het is lekker ontspannend om te doen en ik vind het altijd heel handig om op die manier poppetjes te voorzien van haren, of om een sjaal net even wat leuker te maken. Ik ga er in mijn patronen eigenlijk altijd van uit dat iedereen wel weet hoe ze franjes eraan moeten zetten, maar toch blijken veel mensen het niet te weten. Geeft niets, maar daarom laat ik het een keer in foto’s duidelijk zien hoe je die franjes nou bevestigt aan je haakwerkje. 

Hoe doe je het?

franjes-maken-1

1. Zorg dat je een grote stapel draadjes maakt. Pak een bol wol en ga het ergens omheen wikkelen. Het ligt er aan hoe lang je de franjes wil hebben, waar je ze omheen doet. Voor het stokpaard had ik maar korte franjes nodig, dus toen deed ik het gewoon zo om mijn hand. Als ik ze groter wil hebben gebruik ik vaak een cd-hoesje of een boek. Houd er rekening mee dat de lengte twee keer zo lang moet zijn, omdat je ze dubbel geklapt gaat gebruiken. Maak je franjes dus niet te kort. Liever te lang dan te kort.

franjes-maken-2

2. Knip de draadjes vervolgens aan één kant door en leg ze languit neer. Hier ga je mee werken. Maak er zoveel als dat je denkt nodig te hebben.

franjes-maken-3

3. Pak je haakwerk erbij. Haal je haaknaald door een vaste heen, op de plek waar je de franje wil hebben. Klap de draad dubbel. Zorg ervoor dat de lengtes ongeveer even lang zijn. Trek de draad met de haaknaald door je haakwerk heen.

franjes-maken-4

4. Pak nu de draad bovenlangs vast met de haaknaald (mag ook met je vingers door het lusje, wat je fijn vindt) en trek dit door het lusje heen dat je bij stap 3 erdoorheen had gehaald. Trek de draad aan en je franje zit eraan. Het is zo simpel!

franjes-maken-5

5. Tadaa. Franjes. Meer is het niet. Je kan als je helemaal klaar bent de franjes nog bijknippen. Dat ze allemaal dezelfde lengte hebben, of dat er juist een goed model komt in het kapsel dat je maakt. Maar dit was het. Zo maak je franjes.

Vorige blog Volgende blog

Dit vind je vast ook leuk